Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Murekkep Balıgı Kemigi

Sahilde murekkep balıgı kemigi buldum.Bırkac yerde kaplumbagaların kalsiyum ihtiyacı icin kullanıldıgını okumustum fakat nasıl verilecegini bilmiyorum.Direk kabugu suya mı atıcam yoksa yemlerıne toz halıne getirip karıstıracak mıyım ?

img

huleyn

17 yıl 5 ay 4 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Sert bölgelerini (Sırttaki) Kırarak içlerinden ufalayıp da verebilirsin. Kapluşların büyükse akvaryumda bir yere tutturabilirsen onlar oradan kopararak da yiyebilyorlar. Benimki lere en son 5-6 ay önce (bodrumdan taze ayıklanmış sübyeden araklamıştım :) ) kırarak vermiştim. Tamamını 1-2 günde bitirdiler.

img

yasdal

19 yıl 2 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

tesekkur ederim.Yumusak kısımdan yemlerı kadar parcalar kesip bir miktar verdim.1-2 gunde bitirdiler diyorsunda bu kabuk benım hayvanların boyununun 2 katı kadar :D 1-2 gunde yemeleri belki sorun olabilir ne sıklıkta verisem acaba ?

img

huleyn

ÖZEL MESAJ

Bu konuda iki farklı görüş var huleyn, biri zaten kalsiyum ihtiyaçları olduğunda gidip yedikleri fikrine dayanıyor, bu yüzden her daim akvaryumda bir kalıp üstündeki sert kısmı tamamen ayrılmış mürekkep balığı kemiği bulundurmak gerekitiğini ileri sürüyorlar. Diğer bir görüş, kaplumbağaların bazen bazı şeyleri sadece sıkıntıdan bile gidip yedikleri üzerine; bu sebeple onlar her zaman akvaryumda bulunudurma fikrine karşı, daha ölçülü olmak gerektiğini savunuyor. Doğru miktara karar verirken gözlemlere dayanmak gerekiyor sanırım, mesela bizim Melek bu şeye deli oluyor, ne kadar atsam o kadar yiycek gibi. Ondan ben her zaman akvaryumda bulundurmuyorum, bir hafta-10 günde bir bir kalıp atıyorum, zaten anında bitiyor. Bir dene, eğer çok ilgi gösterir, çok abartırlarsa ölçülü gitmekte fayda var sanırım, ama mesela suya attın, uzun zaman dayandı, bu durumda her zaman bir parça bulundurmakta bir sakınca yok bana kalırsa. Burada bir ekleme de yapmak istiyorum, bunu bütün halinde yiyemeyen küçük kapluşlar için yumuşak kısmını rendeleyip yemlerini bu toza bulamak da bir yöntem; ama bu durumda miktar insiyatifi tamamen size bağlı olmuş oluyor, bu durumda aşırıya kaçmamaya daha çok özen göstermek lazım.

img

pinar1112

18 yıl 2 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Benim kaplumbagalarımda melek gibi deli oluyorlar.Hepsini versem yiyecekler yani o yüzden yemlerinin yanında(sera reptil carnivor)kadar yumusak kısımdan kesip herbirine veriyorum.Benim tek korkum asırı dozun zarar verip vermeyecegini bilmemem.

img

huleyn

ÖZEL MESAJ

Herşeyin olduğu gibi bunun da fazlası zararlı olabilir tabi ama gerçekten zararlı olabilmesi için çok çok büyük miktarlarda yemiş olmaları gerek, yani bir kaplumbağa için fazla doz kalsiyum zor gerçekleşecek bir durum, hatta belirttiğim gibi bu konuda çok deneyimli kişiler böyle birşeyin söz konusu olamayacağı, mürekkep balığı kemiğini yiyebildikleri kadar yemeleri gerektiğini, zaten ihtiyaçları olduğu için yediklerini söylüyor, senin verdiğin miktarda hiçbir sorun görünmüyor huleyn, için rahat olsun.

Bir de kalsiyumun vücutta kullanılır hale gelebilmesi için D3 vitaminine ihtiyaç olduğunu hatırlatıyım, D3 vitaminini kendileri üretebilmelerinin yolu güneşten geçiyor, bu yüzden doğru şekilde güneşlendirmenin (gölgelik alan da olacak şekilde, esintide/çok sıcakta bırakmadan..) önemi burda yatıyor. Güneşlendirme imkanı olmadığında alternatif olarak UVB floresanlar bu görevi görüyor, o da olmazsa bu kez kendileri üreterek değil de ağızdan direk vererek D3 takviyesi gerekiyor, işte dozaj konusunda çok hassas olmak gereken ağızdan verilecek D3 vitamini.

img

pinar1112

18 yıl 2 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ