Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Kaplumbağamı doğaya bırakMALI mıyım?
Kaplumbağam 15- 20 cm arası bir su kaplumbağası ve babam sürekli doğaya bırakmaktan bahsediyor. bende isterim ama korkuyorum. bakımı konusunda pek iyi değilim 2 senedir bende hiçbir kötü durum da olmadı ama sonuçta küçücük bir akvaryum. almak da istemezdim aslında ama eminönünde onu çamur gibi bir suyun içindi hareketsiz görünce dayanamadım.başta bir hayvanat bahçesi düşünmüştüm ama istanbuldayım ve biraz zor gibi görünüyor.tavsiyeniz ne, doğaya(dere vs.) salmalımıyım yoksa evde mi kalmalı.
kişisel görüşüm uzmanların kontrolünde olan doğru düzgün bir merkeze elbette bırakılabilir ama iyice araştırmak gerek, yinede doğaya bırakılmasından yana değilim, alıştığı koşulları şak diye bulamayacaktır, avlanmamış,veya sahipsiz barınmamış bi kaplumbağa heleki uzun süre geçmişse ona doğa hayattan çok mezar olur görüşündeyim, ayrıca bırakıcağınız doğa? istanbulda neresi, onu birileri bulursa eziyet ederse dahada kötü olur, yine söylüyorum şahsi fikrim, ya çok ii bakabileceğinizi düşündüünüz bi arkadaşınız veya bir alıcıya verin, yada bir merkeze eğer ille vermek istiyorsanız, aksi halde ona tüm sevgi ve imkanınızı sunmalısınız, :) ki sunduğunuza şüphem yok,, benimde babam arada sırada gel onu salalım hayvan doğaya dönsün falan diyor ama ısıtıcı,temiz ve tatlı su barınma sorunsallarını iyice açıklarsanız size hakvericektir... hawaide yaşasak sorun yok ama istanbulda kaplumbayı salmak demek çöp kutusuna atmak demek die düşünüyorum
Bahsettiğiniz kaplumbağa kırmızı yanak su kaplumbağası ise kesinlikle hayır. Asla doğaya salmayın. Çünkü kırmızı yanaklar yarı tropik bölgelerden ithal edilen canlılardır Türkiye doğasında yaşayamaz. Ancak kaplumbağanız yerli dere kaplumbağalarından ise gene aynı türlerin yaşadığı bilinen sulara salınabilir ki bununda uzun uzun izah edilmesi gereken sakıncaları var.
Ayrıca kimsenin önemsemediği daha önemli bir konu var , bir bölgeye vahşi yaşama ait olmayan canlıların doğaya salınmaları son derece yanlış bir davranış ve aslında dünyanın her yerinde yasaktır cezası bile var.
O kaplumabağayı vahşi yaşama salarsanız malesef ona iyilik yapmış olmayacaksınız hem ona hemde kendi tabiatımıza kötülük yapmış olacaksınız.
20 cm boya ulaşan bir su kaplumbağasına bakmanın ne kadar zor olduğunu tahmin edebiliyorum. Her zaman almayın bu işe başlamayın demem zaten hep bu yüzden. Başlamak şirin ama bitişi acıklı oluyor her zaman.
mrb benim aklıma bi fikir geldi tabiki bırakmamalısın doğaya ama mecidiyeköyde profilo alışveriş merkezinin alt katında bir cafe var ve kocaman doğal ortam gibi düzenlenmiş havuzu var orada bisürü kapluş var cok da özgürler buyuk cunku havuz orda bakıolar kapluşlara bence bı konus orayla muhtemelen alırlar die düşünüorum...
teşekkürler.uzun yalvarmalar sonucu kurtardım. şu anda benden çok daha iyi bakabilecek birisinin elinde.
Arkadaşlar daha önce de yazmıştım,ama bu konuyu okuyunca bir kez daha danışmak istedim.Ben çalıştığım ofise bundan 3 sene önce su kaplumbağası aldım(kedim için gittiğim pet shoptaki gerzeğin ısrarı üzerine),yani hiç aklımda yoktu,bana çok kolay çok kolay diyerek 2 kaplumbağa sattı,bende gaza gelip aldım.Sonradan bakımı nedir ne değildir derken bu siteye rastladım ve aslında bakımının ne kadar zor olduğunu gördüm:( Bu arada eşim de bendeki kapluşları görüp 3 tane de o almasınmı!!! Oldu bizde 5 kaplumbağa:( Dediğim gibi ben siteyi okuyunca madem bir işe giriştik tam olsun düşüncesiyle onlara tüm yaşam olanaklarını sağladım.Akvaryum,ısıtıcı,Sera Raffy yemlerle,Reptilin vitaminlerle baktim,doğal taşlar,altında yatmaları için ışıklar,herşey yani...3 senedir de gayet sağlıklılar ancak şuanda herbiri 10 cm çapında ve artık nereye sığdıracağımızı bilemiyoruz.ÜStelik bu 3 sene içinde benim bir bebeğim oldu ve çalışmayı bıraktım,şuanda eşim bakıyor tek başına ofiste ama yakında tüm ofisi kaplayacak kadar büyüyecekler korkarım:( Bir süre bu kapluşları verecek birilerini aradık ama kimse yanaşmadı...Eşim de sık sık yurtdışına çıkıyor artık ve zavallı hayvanlar iyice ilgisiz kaldılar,ama yanlış anlamayın biz hala çok iyi bakıyoruz,fiziksel hiçbir ihtiyaçlarını eksik etmiyoruz.Ancak artık çok yorucu oldu...Sizce bu kapluşları hayvanat bahçesi alırmı,eğer verecek birisini bulsak,yine Sera Raffy yem ve Reptilin vitamin masraflarını düzenli ödemeye de hazırız,yeterki onlara bakacak birini bulalım,en azından 2 tane kalsalar bile razıyız,hani 3 ünü verebilsek...Sizce bakacak kimse bulamazsak hayvanat bahçesi alırmı dersiniz?Bu arada ben İZmirdeyim
eğer kaplumbağan evcil yani kırmızı yanak su kapluşuysa doğada yaşayamazmış