Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

lütfen yardım edin kapluşlarım garip davranıyor

selam ben iki gün önce çok kötü şartlarda satılar iki kara kaplumbağası aldım son derece kuvvetliler sağlıkları yerinde görünüyor evde buz gibi oldukları için sıcak su ile yıkadım 25 c 30c civarı suda biraz kendilerine geldiler koşturdular filan fakat bu gün sürekli kendilerini toprağa gömme çabaları vardı olabildiği kadar izin vermedim ama pes ettim şu anda ikiside gömdüler kendilerini çok uykulular yemek yemiyorlar kış uykusu modunda olabilirlermi ne yapmalıyım bu gün iki kez daha sıcak su ile yıkadım ama yerine koyduktan birkaç dk sonra gene uyuyorlar hayvan herife sordun yaşlarını biri 1 diğeri 2dedi ama doğrumu bilmiyorum lütfen yardım edin arkadaşlar adamın kafasına elimde kütük olsa vuracaktım merdiven altına soğuk taşın üstüne bırakmış birkaç tane daha vardı ama hangisine yardım edeyim gücümün yettiğini yaptım helpppp arkadaşlar helpppppp

Kara kaplumbağaları sağlıklı ikende çok uyurlar. Benimkiler sabah 9 da uyanır öğlen 13-14 dedinmi yuvaya girer ve bir daha çıkmazlar. Uyandıkları zamanda zaten önce 1-2 saat demlenme zamanıdır lamba altında ısı dengelemesi yaparlar sonra yiyecek ararlar yemeklerini yer ve hemen kapalı yuvada uyurlar.
Anladığım ısınma lambaları yok onları sende yanık bir lamba ile ısıtabilirsin. Zaten her sabah yanan bir ısınma lambası altında ısınmaları lazım yaz ve kış. Bildiğimiz softone 40 watt lamba dan bahsediyorum yani. Lamba zaman ayarlı bir prizle otomatik olarak sabah yansın ve sonra kapansın yani sen ilgilenmesen bile bu işi otomatik olsun. Soğukkanlı hayvanlar oldukları için dışardan ısı almak zorundalar aksi takdirde bünyeleri dolayısıyla da sindirim sistemleri yavaşlar. Ayrıca bağışıklık sistemleride zayıflar. Uyku pozisyonuna geçmeleri bundan olabilir ama zaten çok uyuduklarını dikkate almak lazım.
Toprağa gömülmeleri doğal tavırları Gece uyurken kendilerini daha güvende hissedecekleri kapalı ışıksız bir yuvaları mutlaka olsun. Uyurken açıkta kalmaktan hoşlanmazlar. Yuva içinde dahi kırt kırt ses çıkararak toprağı kazarlar bu çok doğal.
Yaşları ancak yumurtadan çıkış zamanları biliniyorsa yüzde yüz bilinebilir

img

frozen

19 yıl 7 ay 2 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

saol ya dediğin gibi ben sabah onlarla birlekte uyanıyorum bazen daha erken çok şekerler aşıkoldum resmen ya yok böylebirşey . 9 da uyanıyor akşamda 4 gibi gece uykusuna başlıyorlar hala bir lambamız yok ama gündüz güneşleniyorlar doğal yollarla harika bir yuva yaptım tam bitmedi ama mutlular gül yaprağı kara hindibağ yonca az marul yeyiceklerine mürekkep kemiği özütüp serpiyor ve good turtle veriyorum onu hem kabuklarına sürüyorum hemde bir damla yiyeceklerine damlatıp karıştırıyorum . frozen anladığım kadarıyla sende baya ilgilisin beni msnine eklermisin buna sevinirim fikir alışverişi olması ve besleyen bir dostum daha olması beni çok mutlu eder teşekkür ederim

Merhaba nillie Malesef msn veremiyorum. Zaten msn den konuşamak için artık vaktim pek yok. Ancak sabahları arada bir kaçamak yapıp bir iki mesaj yazabiliyorum o kadar. Sorularını foruma ilet buradan yazışırız. Bu arada kaplumbağalar bebekken çok şirinlerdir ama çok uzun yaşarlar yani eğer sonuna kadar gidebileceksen torunlarına miras kalacaklar şimdiden haberin olsun :)

img

frozen

19 yıl 7 ay 2 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

evet onlar beni bırakmazsa ben onları hiç bırakmayacağım bu arada nezaman çiftleşiyorlar ve kaç yaşında başlıyorlar çiftleşmeye ? birde ben haldır haldır veteriner aradım ama ilgilenen veteriner bulamadım. avcılarda istanbul üniversitesi veterinerlik fakültesi varmış bir ara kan yolu ile cinsiyetlerini ve yaşlarını net olarak öğrenmek istiyorum ve türlerini mahmuzlu akdeniz gibi geldi bana mahmuz var çünkü ikisindede sanırım onlar hermanni greace diye geçiyordu doğrumu biliyorum acaba

Seninkiler Testudo graeca ibera. Hermanni graeca diye bir kaplumbağa olmaz Ya Yaygın kaplumbağa Testudo graeca ibera olur yada Takya tosbağası Testudo hermanni boetgeri. Bu 3 lü isimlerde ilki cins adını 2 cisi tür adını 3 cüsü de alttür adını gösteriyor.
Bence onları fazla dolaştırma kan testine filan gerek yok veterinerler kaplumbağa konusunda pek birşey bilmez.. Kaplumbağaların kaç cm bilmiyorum ama küçükken cinsiyetleri bakarak anlaşılmaz en az 10 cm boyu aşmaları lazım ama terslerini çevir ve kuyruklarına iyice bak eğer yapısal bir fark varsa belki yol gösterebilir. Erkeklerin kuyruğu çok daha geniş ve uzun olur ayrıca cloaca ( hem cinsellik hemde dışkılamak için kullandıkları delik) dişilerde vücuda erkeklerde kuyruk ucuna yakındır. Bu bilgiler bende işe yaramadı benim erkek kaplumbağam Pikonun kuyruğu belki biraz kalınca ama hala kısacık. Cinsel organını dışarı çıkarıncaya kadar erkek olduğundan emin olamamıştım. Diğer kaplumbağam hala çok ufak ve emin değilim ama dişi gibi gözüküyor.
Onlara yapabileceğin en geniş yuvayı yap ısınma lambası mutlaka olsun sabah ısı almaları önemli. Yuvaya üzerine tırmanırken ters düşmelerine sebep olacak hiç birşey koyma.
Yavru olayına daha çok var. Dişi kaplumbağanın yaşı kadar  yumurta taşıyacak boyuta ulaşmasıda lazım. Sende dişi varmı bilmiyorum 2 side erkek olabilir.

img

frozen

19 yıl 7 ay 2 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

kalkıp ölçtüm arkadaşlar :))))) (nokta)yani küçüğümüz kabuk uzunluğu = boy 6.1 cm eni 6.5 cm (virgül) yani büyük olanı kabuk uzunluğu= boy 8.3 cm eni 8.5 cm bunlar üst kabuk boyları ikisinin boyutları farklı olduğu için kuyrukları aynı büyükte alt kabukta hafif eğim var ama küçüğün kabuk problemli girintili çıkıntılı anlaşılmıyor birşey :) bu durumda diyorsunki 1 yılda yarım cm uzasa 8 yıl küçük için 4 yıl büyük için beklicem offffffffff offfffffffff diyorum ömrüm yetse bari çocuklarını görsem :) şaka tabi ama durum bu şimdilik saol

Yılda sadece yarım cm büyümeyecekler büyüme hızları çok daha fazla. Zaten ilk yıllarda daha hızlı büyürler sonra büyüme hızı yavaşlar işte bu yüzden de halka sayarak yaş tayini yapılamaz çünkü sağlıklı geçen 1 sene içinde birden çok halka kazanabilirler. Piko 2 senede 2 kat büyüdü.
Hızlı büyümeleri için değil büyümemeleri için dua et. Eğer bahçen yoksa büyük kaplumbağalar evde sorun yaratmazmı. Hem inan bana ufakken çok daha şirinler. Piko öyle hızlı büyüdü ki ona yaptığm her kapalı yuva kısa sürede çöpe gitti. Son yaptığım terraryumun kenarları 20 cm di bana yeterli gibi gelmişti. şimdilerde 2 ayak üstüne kalkıp terraryum kenarından bana bakıyor yakında aşacak. gibi.
Birde büyüdükleri zaman sorunlar başlıyor öyle gözüktükleri kadarda barışçıl canlılar değiller. Büyük küçüğü ısırmaya tos atmaya kovalamaya başlıyor ve asla peşini bırakmıyor. Ben mecbur kalıp ufaklığı korumak adına kaplumbağalarımı ayırdım. Yoksa köşeye sıkıştırıp tak tak vuruyordu. Sende buna hazır ol yani büyüdükleri zaman 2 terraryum gerekebilir hemde büyük boyutlarda.
Kabuğu sorunlu dediğin kaplumbağanda piramitleşme başlangıcı olabilir. Yeterli kalsiyum katkısı ve D3 vitamini almasına dikkat et o zaman. Ama okuduklarımdan anladığım zaten gerekenleri yapıyorsun. Kuru mamalarda D3 vitamini ve A gibi bazı vitaminler zaten oluyor ama mineral açısından eksik kalabilir. Şimdi yeni çıkan bir Sera yemi var. Yemin ortası kalsiyum mineral kenarları bitkisel gıda dan oluşuyor. Adı Sera Profesyonel Otçul Kaplumbağa Yemi. Ben daha denemedim çünkü elimdeki Sera Vital henüz bitmedi. Ama bitince bu yenisine geçeceğim. Good Turtle nedir biraz açıklarmısın.
Yavru almaya gelince ben yavru almak istemiyorum. Çünkü ne yapacağım o yavruları sonra , kıyıp başkasına veremem , asla satamam yada güvenip doğaya da salamam. Şimdiden kara kara düşünüyorum.

img

frozen

19 yıl 7 ay 2 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

good turtle = vitamin sayesinde kabuklarıdaha sert olur enfeksiyon hastalıklarını önler vitamin sayesinde kaplumbağalar canlı hareketli neşeli olurlarstresi iştahsızlığıvekansızlığı önler varsa giderir. damla halinde kabuklarına da yemlerinede katıyorum . ama hergün yapmıyorum iki günde bir filan fazla yüklenmek istemedim küçüğe hergün yapsammı nedersin bu arada saol seninle tanıştığıma çok sevindim iyi oldu gerçekten

ya ben resim koyamıyorum yardım edermisiniz