Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

EVİM GÜNEŞ ALMIYOR NE YAPAMAM LAZIM YARDIM

merhaba ben gizem çok uzun zamandır kaplumbağ bakıyordum het türlü teşhizata sahiptim sonra yurtta kalmaya başlıyınca okul dolayısıyla kapluşlarımı kuzenime vermek zorunda kaldım şimdi iste geri aldım ama eski kaldığım ev güneş alıyordu kapluşları balkona koyup bir güzel güüneşlendiriyordum ama taşınmak zorunda kaldı ailem şimdiki ev iste hiç güneş almıyor bende kapluşlarımın güneşin yararlı ışınlarından mahrum kalmasını istemiyorum sizce ne yapmam lazım yardım edebilirmisiniz

img

gizem111

17 yıl 3 ay 24 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Suni güneş ışığı yaratan UVB lambalardan kullanabilirsiniz. Ama bu lambalar hem pahalı hemde 6 ay 1 sene kullanım sürelidir sonra değiştirmek gerekir. Kaplumbağanızda güneş ışığı (UVB) eksikliği beraberinde D3 vitamini eksikliği olmasına yol açar. Buda kabuk yumuşamasına sebep olur. Bu açığıda ağızdan D3 vitamini vererek kapatmalısınız. Size önerim SERA yada TETRA yada BEAPHAR marka multi kaplumbağa vitamini kullanmanız. Beaphar en makul fiyatlısıdır ve kaliteli bir üründür. Ayrıca sadece D3 vitamini sağlamak için eczaneden bebeklerde kullanılan Devit 3 de alabilirsiniz. Eğer yumuşama yoksa haftada 1 kez kuru mamasına 1-2 damla gibi kullanmanız yeterli gelecektir. Fazla verilmesi halinde zehirlenme yaratır zarar verir.

img

frozen

19 yıl 7 ay 2 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Sevgili frozen; Aybala ve Aybarsı sanırım tanıyorsun. Aybala diyor ki: Bizim sadece uvb lambamız yok, sera rafy p ve sera carnivor etcil ile besleniyoruz ve ek yem olarak sera rafy I yı tercih ediyoruz,herhangi bir kabuk problemimiz yok taş gibiyiz 5 ayda 5 cm büyüdük. Biz de haftada bir multivitamin almalı mıyız? Teşekkürler. :)))

img

deryailesezer

17 yıl 6 ay 11 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

yardımınız için çok teşekkür ederim bende çok endişelenmiştimm çünkü

img

gizem111

17 yıl 3 ay 24 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Merhaba Deryailesezer
Multivitamin kullanırsanız çok iyi olur. Kaplumbağalar hastalandıktan sonra iş çok zorlaşıyor. En başta nesi olduğunu tam bilemiyoruz ancak görsel belirtilerden yararlanarak tahmin etmeye çalışıyoruz. Aslında komik gelecek ama tam bir teşhis için rontgen çekilmesi , dışkı ve kan tahlili yapılması lazım. Pek çok kez kendimiz için bile yapamadığımız şeyler bunlar.
Bu yüzden kaplumbağamızı hastalandıktan sonra tedavi etmek yerine hastalanmamasına çalışmak çok daha kolay ve masrafsız. Buda doğru yaşama ortamına ,sudaki o çıplak gözle pek göremediğimiz hijyene ve tabiki kaplumbağamızın bağışıklık sisteminin güçlü olmasına bağlı.
D3 vitamini ve kalsiyum katkısı sadece kabuk ve iskelet yapısının sağlıklı gelişmesi için gerekli. Multi vitaminler ise içerdiği çok sayıdaki diğer vitaminler ve mineraller nedeniyle bağışıklık sistemi ve tüm sağlığı için gerekiyor. Genelde kullandığımız kaliteli yemler D3 ve A vitamini içeriyor ama genede eksik kalan vitaminler mineraller olabilir.
Doğadaki kaplumbağalar ile izole dar akvaryum ortamındaki kaplumbağalar arasında maruz kaldıkları riskler açısından dağlar kadar fark var. Akvaryumdakiler sanılanın aksine oldukça büyük riskler altında. Birde o açıklanamayan izah edilemeyen bir çeşit dayanıklılık faktörü varki örneğin bazısının fanusta kötü bakım şartları altında 5 yıl yaşadığı söyleniyor bazısı ise donanımlı akvaryumda 1 yılda hastalanıyor. Tabi sonuçta bilmeden fark etmeden yaptığımız doğrular ve yanlışlar da var.
Çok abartmamak şartıyla elimizden geldiğince en doğrusunu yapmak en iyisi. Yani filtre süngerini ve kaplumbağa kabuğunu gün aşırı temizlememek ,vitamin kullanımını abartmamak manasında söyledim.
Sevgiler.

img

frozen

19 yıl 7 ay 2 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Yani sağlıklı da olsa haftada bir kez bir damladan bişey olmaz diye algıladım ben bu açıklamayı :) Teşekkürler selamlar.

img

deryailesezer

17 yıl 6 ay 11 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ