Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Ne yapacağımı bilmiyorum ?
Merhabalar, Konu hakkında bilgili kişileri görmekten mutlu oldum ve özellikle sorumu sormak amaçlı üye oldum: Eşim bir dershanede öğretmenlik yapıyor, akşamüstü kendisini almaya gittiğimde bir saksı tabağının içinde yavru bir su kaplumbağası (kırmızı benekli değil) vardı. Bu kaplumbağanın hikayesi ise kendilerini sevmeyen bir öğrenciye başka bir öğrenci tarafından dere kenarından tutularak hediye edilmesi olmuş. Zavallı hayvan eşim kendisini kurtarana kadar bütün gün poşette sallanıp durmuş öğrenciler tarafından. Açıkçası işkenceye maruz kalmış. Daha önceden hamster beslediğimden evimde kendi yaptırdığım bir büyük birde daha ufak boyutta akvaryum bulunmakta. Bende hemen bir petshop`a giderek yem olarak ismini hatırlayamadığım (hep unutuyorum) ".... kurusu" ve yaşam alanını oluşturmak adına çeşitli renkli küçük ve daha büyük çaplarda taşlar aldım. Akşam eve zor bela getirdiğimizde ortamını hazırlıyarak ılık suyun içerisine attık ve yeminden bir adet verdik. Fakat yüzmek istemediği açıktı ve taşların üzerine çıkarak kurunmaya başladı. Dün sabah öncekini yediğini zannederek bir yem daha attım, meğersem eski yeminin üzerinde yatıyormuş. Kaplumbağa ile salı akşamı tanıştık ve bugün perşembe sabahı fakat hala attığım yemleri yemek şöyle dursun dokunmuş değil. Birde renkli küçük taşlar suda süspansiyon ve yüzeyde kirlilik oluşturdu. Resmen boyaymış. Bende dün sabah taşları temizleyerek suyu berrraklaştırdım. Biraz yüzdü fakat hemen yine sevdiği geniş taşlara sarılıverdi. Hareket etmek bile istemiyor gibi gözküyor. Sizce bunlar normal mi? İyileşeceğini bilsem, bir dereye bırakacağım, fakat daha çok küçük, dereden koparılarak alındığı zamanlarda eminim ki henüz kendisine bakacak durumda değildi. En kısa zamanda terleyip suya atlamasını sağlamak adına bir ısıtıcı tedarik etmeyi planlıyorum. Tabi eğer çok geç olmazsa.. Şimdi sizlerden şunu öğrenmek istiyorum, öncelikli olarak sıralanacak şekilde OSMAN için ne yapabilirim?
Zannediyorum yerli türlerimizden olan dere kaplumbağalarından Osman. Bu tür ile ilgili son derece yüzeysel bir bilgim olmakla beraber acil olarak yapmanız gerekenleri yazmaya çalışacağım, bizim kırmızı yanaklar gibi onlar da "slider"ların bir türü, ihtiyaçları benzerdir tahmin ediyorum, eminim Frozen yazınızı görünce sizi daha çok aydınlatacaktır. En önemli gereksinim hemen bir ısıtıcı, termostatlı ısıtıcınızı 28 dereceye ayarlayabilirsiniz. Bir kaya ile kuru bir bölge oluşturun, kuru bölgeyi ısıtması için üzerine bir masa lambası doğrultun, kuru bölge sudan biraz daha sıcak olmalı. Bu türün kırmızı yanaklara göre çok daha çekinden, ürkek olduğunu okumuştum, ona su içinde gizlenebileceği kuytu yerler hazırlarsanız kendini güvende hissedebilir, sakinleşir, yazık yavrucak ne kadar beter bir stres içinde kimbilir :( Korkusu geçene kadar yemek yemez, eğer ki yemek yemeye başlarsa işler yoluna giriyor demektir. Sakin bir ortamda kalmasını sağlamaya gayret edin, hiç üstüne düşmeyin, hatta akvaryumun 3 tarafını bir şekilde kapatabilirsiniz. Eğer kendini toparlar yemek yemeye başlarsa daha sonra ne yapacağınız ile ilgili birşey söylemekte zorlanıyorum, onu dereye geri bırakmak ya da artık evde beslemeye başlamak..şu durumda her iki seçeneğin de artıları eksileri söz konusu, oldukça zor bir karar. Bunları daha sonra konuşuruz tabi, öncelikle yaşadığı travmayı atlatması ve kendini toparlaması lazım, dilerim öyle de olur. Her kaplumbağa eve ilk geldiğinde epeyce bir zaman yemek yemez, çok ürkek olur ama bir de bu durumdan çıkmış ve daha da ürkek bir tür olan Osman için bu süre daha da uzayacak ve zorlaşacaktır. Mümkün olduğunca onu sakinleştirip, su ve kuru bölge sıcaklıklarına özen göstermek zannediyorum öncelikli olarak yapılması gerekenler. Kötü durumdaki bir kaplumbağayı kurtaran, onun için uğraşan çok nadir insanlardan olarak benim gözümde gerçekten kahraman bir ailesiniz, çok içtenlikle yavrucağın iyileşmesini dilerim..
Merhaba
Eğer Kaplumbağanın boynunda adeta pijama gibi uzun ve kesintisiz açık renk çizgileri varsa Çizgili kaplumbağa Mauremys caspica`dır ama açık renk lekeler uzun çizgiler halinde değilde dağınık benekler veya kısacık lekecikler halindeyse benekli kaplumbağa Emys orbicularis dir. Bu türlerin up uzun kuyrukları olur. Sizinki yaklaşık kaç cm boyunda
Hangi ilde oturuyorsunuz bilemiyorum. Kaplumbağanın ne zaman nerde yakalandığı öğrenmeye çalışın eğer yeni yakalanmışsa sorun yok aynı yere bırakmak gerekir. Onlar doğar doğmaz yaşamlarını sürdürebilecek durumdalar çünkü kaplumbağalarda annelik yada yavru koruma kollama güdüsü yok yavrular kendi başlarınalar. Eğer geçtiğimiz sonbaharda yakalanmış ve kışın evde bakılmışsa , sizde biraz evde baktıktan sonra havalar ısınınca yakalandığı dereye bırakırsanız iyi olur. Bunu söylememin amacı yörenizdeki su kaplumbağaları kış uykusundan çıktılarmı iklim durumu yaşamalarına müsaitmi onu bilemiyorum. Zaten onları derelerden toplamak satmak yasak ama bu yasağı dinleyen yada bu yasak satışı kontrol eden kimse yok.
Yerli dere kaplumbağaları ithal tropik türler gibi değiller ve bizim iklimimize dayanıklılar. Tabi genede yanık lamba altına bayılacaktır. Ama buna karşın hem daha ürkek hemde su koşullarına karşı daha dayanıksız oluyorlar. Üstelik ithal kaplumbağalardan daha çok büyüdükleri için bakımları daha zorlu ve bıktırıcı oluyor. Bir çoğu akvaryumlardaki yaşamlarını korkarak saklanarak geçirmeye çalışıyor. Su kaplumbağası bakmak sanıldığından zorlu bir uğraş. Balayı vakti geçer geçmez ilk başlarda akla gelmeyen çeşitli çözümsüz sorunlar başlıyor ve evde kimsenin uğraşmak istemediği dertlerin kaynağı haline geliyorlar.
Hasta yada sorunlu olup olmadığını bilemiyorum ama travma yaşadığı ve çok korktuğu kesin. Yeme karşı ilgisizlik birkaç günden fazla sürerse hasta olduğunu düşünebiliriz. Hareketleri eğer halsizse size bu konuda ip ucu verebilir. Yem verdikten sonra yanında durmayın odadan çıkın belki bu şekilde yiyebilir. Yada yemeye başlaması için haşlanmış yağsız tuzsuz tavuk eti deneyebilirsiniz ama her zaman vermemek şartıyla.
Kolay gelsin
merhaba, ben betül 10 yaşındayım.kapluşum 4-5 GÜNDÜR verdiğim yemlerin hiçbirini yemedi.kapluşum için ne yapabilirim. lütfen cevap yazın.
merhaba samkon, benim de kaplumbağam aynı şekilde.suyuna ve yemine bence sera reptilin(vitamin)damlatın.yem olarak da sera raffy l uygun olacaktır.bu yeme bayılıyorlar,çünkü karides,midye,sinek larvası vb. içeriyor. sera broşüründe,sera activ plus w ile iştahın hemen geri geleceği yazıyor,ama henüz ben de denemedim. kapluşlarımızla birlikte sağlıklı günlere...
Merhaba Betül Kaplumbağanın yaşama ortamı doğrumu? yeterli ısı sağlıyormusun? ısınma lambası kuru bölgesi su filtrasyonu varmı? Fanusta sağlıklı bir biçimde yaşayamazlar akvaryum ve gerekli donanım olması lazım. Kaplumbağana hasta olmuşa benziyor. Isıyı su sıcaklığı 30 derece olacak şekilde yükselt ama daha fazla olmasın.