Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Kaplumbağam çok Hasta .. Acil yardıma ihtiyacım war.. :(
Merhaba arkadaşlar ben yaklaşık 1 ay önce 2 tane kaplumbağa aldım herşey gayet normal gidiyordu taki 3 gün önceye kadar.. Son 3 gündür kaplumbağalarımdan biri suya batmakta güçlük çekiyor ve sürekli Karada duruyor iştahsızlıkta cabası.. Suya girince ise ağzından birkaç kabarcık çıkıyor Daha önce çok balık beslediğimden balıklar hakkında bir tecrübem var fakat ilk defa kaplumbağa besliyorum Bu neden oLabilir ?? ne yapmam gerekir ?? Lütfen biran önce yardımcı olun Ölmesinden çok korkuyorum.. $imdiden çok teşekkürler .. Saygılar
Yüzme zorluğu , suya batamamak ,yada taş gibi dibe inmek , yana yatık yüzmek ,suda daireler çizmek bunlar hep akciğerlerde salgı oluştuğunu gösteren kötü belirtilerdir yani ileri derecede üşütme kısaca zatürre. Bozuk yüzme teşhisiniz eğer doğru ise antibiotik kullanılması lazım. Üşütmenin başlangıcında yaşama ortamındaki su ve kara sıcaklığını biraz arttırarak onun bağışıklık ve savunma sistemlerinin güçlendirerek biz müdahele edebiliyoruz ama malesef ilerlemiş vakalarda antibiotik müdahelesi şart oluyor. Eğer yemekten kesilmişse tek bir yol kalıyor arka bacaktan antibiotik iğnesi ama tabiki dozuna dikkat ederek. Buda bir veterinerin işi. Tabi şunuda her zaman bilmek lazım antibiotikler yararı kadar zararıda olabilen ilaçlar yani çokta mucize değiller dikkatli olmak dikkatli kullanmak lazım zaten bu yüzden malesef diyorum. Suda ağzından kabarcık çıkması tek başına çok anormal değil kötü olan kuru bölgede burnunda baloncuk oluşmasıdır. Su sıcaklığını 30-31 kuru bölge sıcaklığını 34 dereceye getirmeye çalışın ama daha fazla olmasın yani su sıcaklığı 35 derece gibi yüksek ısılara da gitmesin.
frozen yardımlarından dolayı teşekkür ederim.. ben Mardin`de kalıyorum burda öyle Kaplumbağalar ile ilgilenebilecek bir veteriner malesef yok.. aslında KAPLUMBAğam yemek yemek istiyor ama yüzeye çıktığından yiyemiyor... ßu durumda ne yapabilirim peki? ya çok zor durumdayım gerçekten arkadaşlar :(
Benim bu konuda yapabileceğim çok birşey yok sadece kaplumbağalar da kullanılan antibiotik ve dosajlarını gösteren bir site adresi verebilirim. Ama eğer yemiyorsa nasıl ilaç verilebilir bu durumda iğne şart oluyor. Ama hastalıkta birinci şart ısıyı arttırmaktır.
Verdiğim linkte biraz aşağı inersen Dosages Specific To Turtles yazan bir yer var orada bazı antibiotikler var. Yanlarında doz bilgisi ve nasıl uygulanacağını gösteren kısaltmalar var. Mesela SQ deri altı demektir yani deri altına iğne demek istiyor herhalde bunları veterinerler bilir.
http://www.anapsid.org/resources/rxdose.html
Kısaltmalarırn manasıda burada
http://www.anapsid.org/resources/drugdose.html
geçmiş olsun