Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Akvaryum Tabanı
Herkese iyi günler.Akvaryumumu alalı yaklasık 2 hafta oldu.Akvaryumla beraber kaplumabaglarım ıcın cok gerekli olan ısıtıcı,filtre ve kuru bolge icin buyuk bir kaya gibi buyuk onem arzeden malzemeleri aldım fakat sadece bunlarla akvaryum cok mekanik duruyor.Bu yüzden de evde bir kosede unutulmus olan yazın denizden cıkardıgım midyelerle akvaryumu doldurmayı dusunuyorum.Midyelerin boyu en kucuk 2cm en buyugude 6-7cm.Ayrıca yine sahilden topladıgım irili ufaklı cakılları midyelerle birlikte akvaryuma koysam gayet guzel bir ortam olusucak gibi duruyor ama deniz cakılı ve midyeler suyun dengesini bozar diye de korkuyorum.Sizce akvaryum tabanı bos mu olsun,evdeki midyelerle mi doldurayım yoksa forumda da okudugum kadarıyla en populer akvaryum tabanı malzemesi olan midye kırıgı mı kullanıyım?
Merhabalar Huleyn. Dekorasyon malzemesi seçerken önemli olan pratiklik (temizlik açısından), estetik, güvenilirlik (devrilme, sıkışma vs.), malzemelerin suya yapacakları salınım ve de minikleri oyalayacak değişik yüzeyler sağlamak arasında bir denge kurmak. Öncelikle midye kırığı konusuna değinmek isterim ki aslında oldukça yanlış bir malzemeymiş bizim fındıklar için, suyun sertliğini çok arttırmasının yanısıra bu tip keskin yüzeye sahip olabilen malzemeler pek meraklı kaplumbağalarımızın derilerine, gözlerine, yemeye kalkışırlarsa iç organlarına zarar verebilir. Midye kabukları da aynı şekilde bir miktar suyun sertliğini arttırıyormuş, ama çok fazla koymadığınız sürece müthiş zararlı da değil tabi. Koyacağınız taşlar ise kafalarının 2-3 katı büyüklüğündeyse (yiyorlar çünkü) ve keskin yüzeyleri yoksa uygun olacaktır, tabi mutlaka birkaç gün sıcak suda bekletin, fırçalayın, mümkünse kaynatın. Denizden toplandığı için biraz daha fazla ihtimam gerekitiriyor. Aslında suya salınım yapıp yapmayacağınız anlamak için taşların bir tanesine tuz ruhu dökerek bir yöntem var ama ayrıntılı bilmiyorum ben de, tuz ruhunun adından bile korktuğum için hiç bulaşmıyım diye düşünmüştüm :) Şunu da belirtiyim, midye kabuklarının şerit araları yosunlanacak, çakılların altı pislik dolacak, temizlik işiniz biraz daha zorlaşacak. Bu yüzden mümkün oldukça iri, pürüzsüz malzemeler tercih etmeniz yararınıza. Ama bomboş akvaryum da onlar için sıkıcı, sizin için de zevksiz. İlk akvaryumumda bembeyaz çakıllar vardı, akvaryumumuzun o halini özlüyorum doğrusu, ama büyüdükçe bu çakıllar artık eziyete dönmüştü. Şimdi biz de hani şu denizde en güzel kayan taşlar olur ya, onlardan kullanıyoruz tabanda :) Pürüzleri az kaya parçaları da koyabilirsiniz mesela, kabuk değişimine yardımcı da olacaktır. Ayrıca çeşitli kütükler kullanabilirsiniz, altından, üstünden geçmeye, tırmanmaya bayılırlar. Dikkat etmeniz gereken sıkışma ihtimalleri olmasın, derilerine zarar vermesin ve suya olmusuz bir salınım yapmasın. Akvaryumlar için üretilen yapay bitkilerden kuytu köşeler de hazırlayabilirsiniz.
Akvaryum tabanını gonderdigim resimlerdeki gibi degıstırdım.Bundan kaplumbagalarımda mutlu olmusa benziyorlar.Eskiden tabana inmeyen hayvanlar sımdı surekli dipte biseyler arıyorlar :)
Sizce akvaryum nasıl olmus?Akvaryumu daha guzel gorunmesı ıcın onerileriniz nelerdir?
Tabana koyduğunuz taşlar, kabuklar çok uygun, miniklerin de hoşuna gitmesine sevindim :) Keşke kuru bölgenin en üstüne uygun düz bir taş bulabilseniz, böyle bir taş bulursanız kaymaması için akvaryum silikonuyla alttaki kayanızın üstüne yapıştırabilirsiniz. Şu an üstte duranları kaydırıp düşürme ihtimalleri yok gibi ama, biraz büyüdüklerinde onları da sabitlemeyi ihmal etmeyin, herşeyden önce güvenlik. Belki büyüdüklerinde alandan da kazanmak için kuru bölge için cam bir platform da düşünebilirsiniz. Bir de fotoğrafların koyulduğu başlıkta gördüğüm kadarıyla fındık burunluların yukardan kaçma riski var biraz gibi geldi bana, bunlar ne haylazdır anlatamam, çok küçük olsalar bile biri diğerinin üstüne çıkar, atıverir kendini aşağı, aman dikkat ;)
http://www.hepsievcil.com/app/Forumlar/cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=1279
Bunun dışında daha önce de yazmıştım ama dal, kütük, akvaryum içinde kullanılabilen yapay bitkilerle akvaryumunuzda hem daha değişik yüzeyler oluşturabilir hem daha da hoş görünmesini sağlayabilirsiniz.
Pinar oncelikle yorumların ıcın cok tesekkurler.Kuru alanları ıcın kullandıgım kayadan bende memnun degılım arkası cok yosun tutuyor ve filtrenin akıntısını kesiyor.Bu yüzden kuru alanı biraz büyüdüklerinde internette gordugum cd kabından yapılma plastik kuru alanla degıstırıcem.Ayrıca cok haklısın bu minikler cok hareketli tabana koydugum midyeler her gun yer degıstırıyor.Bir kere de akvaryumdan kactılar.Bende onlem olarak kuru alanın oldugu kısma bir cam parcası koyarak yukseklıgı arttırdım.Simdilik kacamıyorlar ama buyuduklerınde yeni önlemler almam gerekecek gibi duruyor :)