Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
lütfen yardımmm!!!!!
arkadaşlar bnm 3 kapluşum vardı.en büyüğünde sorun yok fakat en küçük olan kapluşumun 2 ay önce gözleri kapanmıştı akvaryumdayüzüyodu fakat gözü görmediği için cama çarpıyodu ve doğal oarak yemde yiyemiyodu.bunun gözü geçenlerde açılda fakat 2-3 hafta sonra akvaryumda ölüsünü buldum.şimdi ortanca kapluşumun gözünün biri kapandı oda akvaryumda geziuo önünü görüyo ama yem yemiyo nedenini anlamadım.bana yardım edin onunda lmesini istemiyorum!!!!
Bakım koşullarını ayrıntılı olarak anlatmalısınız, önce forumu iyice bir karıştırıp eksikleriniz var mı onu tespit edin. Ortam koşullarında bir problem var diye düşünüyorum. Isıtıcı, ısınma lambası, kuru bölge, filtre var mı? Göz kapanmasının farklı sebepleri var, tümü yanlış, hatalı ya da eksik bakım koşulları sebebine dayanır; su pisse, yeterince iyi ve etkili filtre edilmiyorsa mikrop kapmış da olabilir, A vitamini eksikliği de olabilir, son derece tehlikeli ve ölümcül zatüre de olabilir ki o zaman acilen bir veterinerle görüşüp antibiyotik tedavisine başlamanız şart. Aynı zamanda doğru bakım koşulları sağlanmalı ki tedaviden sonuç alabilin ve diğer miniği çok olası tehlikelere karşı koruyun.
bnde filtre,ısıtıcı,kuru bölge var.suları gayet temiz.sadece ısınma lambam yok :( ayrıca bn orduda yaşıyorum buralarda iyi bir veteriner bulabileceğimi bilemiyorum.
Isınma lambası için özel birşey almanıza gerek yok, masa lambası ya da akvaryum camına tutturulabilecek, içinde normal ampul (duylu) takılabilecek bir lamba olur. İçinde de 40-60 watt bir ampul takarsınız, tamamdır. Yeter ki kuru bölge sıcaklığı 32-34 derece gibi olsun, sudan (28 derece) biraz daha sıcak olsun ki kuru bölgeye çıksınlar.
Göz kapanması temel olarak 3 sebepten oluyor. Acaba göremediği için mi yemiyor yoksa iştahsız mı? En sevdiği yemlerden elinizle beslemeyi deneyin, eğer kabul ederse yemini iştahla yerse ve harektsizlik yoksa A vitamini eksikliği ya da gözünün bir şekilde mikrop kaptığı ihtimallerini düşüneceğiz. Vitamin eksikliği için iyi bir kaplumbağa multivitamini kullanabilirsiniz. Mikrop kaptıysa (aklıma gelmişken kabuk sertleşticiden yüzünden de göz problemleri olabiliyor) terramycin gibi bir göz merhemini azıcık gözüne uygulayıp kuru sıcak bir yerde yarım saat merhemin nüfuz etmesini bekledikten sonra akvaryumuna koymak gerekiyor. Bunların tedavisi daha kolay, ama iştahsızlığı görmediği için değilse, üşütmenin diğer belirtilerini de gösteriyorsa, hareketlerinde yavaşmalama varsa o zaman zatüreden şüpheleneceğiz. Zatüre soğuk ile ilgili, bir şekilde soğukla temas etmiş olabilir mi, ısınma lambası yokken kuru bölgede üşütmüş olabilme ihtimali geliyor aklıma, kuru bölgeye en kısa zamanda bir ısınma lambası ayarlamalısınız. Daha çok ayrıntı, belirti anlatırsanız, önce teşhisi doğru yapabiliriz, ardından rahatsızlığına uygun tedavi önerebiliriz, tabi ilaç bilsek de söyleyemiyoruz biliyorsunuz, antibiyotik tedavisi gerekecekse bunu ancak veteriner kontrolünde yapmak mümkün ve doğru. Bu linke de bir bakın, faydalı olacağına eminim;
http://www.hepsievcil.com/app/Forumlar/cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=35509
Ayrıca sağ üst köşedeki arama motoruna "göz" yazıp pek çok farklı başlığ ualaşarak sizin kaplumbağanıza benzer durumları bulup tavsiye edilenleri inceleyebilirsiniz. Acil şifalar dilerim miniğe :(