Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
lütfen acil yardım
Selam arkadaşlar acil bir durumum var daha once hic su kaplumbağası beslemedim oncelikle bunu belirtiyim. Bir arkadaşıma hediye olarak bu kesinlikle tasvip etmediğim olum fanuslarının icinde su kaplumbağası gelmiş yaklaşık 3 haftadır bakıyordu bu gun telefonla konuştuğumuzda kaplumbağanın gozlerinin şiştiğini ve surekli uyuduğunu soyledi sanırım nettende araştırmış ve hasta olduğu kararına varmış. işyerim yakın olduğundan az once gidip kaplumbağayı ondan aldım ve cidden kotu durumda. Benim evimde boş duran bir 120*40*70 ebadında akvaryumum, 2 adet ısıtıcım, ic hava filtresi, dış hava filtresi, derece, ışık, hava motoru vs.vs. gibi gereclerim var.. Kaplumbağa cok kotu durumda cok uzuldum kurtarmak icin nolur yardımcı olun. resimlerden cozeebilirseniz eğer ilk etapta ne yapmam gerek bu durumdan kurtarmak icin akıl verin, hangi yemle beslemem lazım, ilac almalımıyım vb. Bu kaplumbağayı kurtarmak istiyorum yardımcı olunursanız cok sevinirim.
Sanıyorum oldukça üşütmüş ileri derecede hasta olmuş. İlk iş onu ısıtın şu anda suya koyamayacağınıza göre yanan lamba altında ısınmasını sağlayın. Ama dikkat çok hasta ise aşırı ısınırsa dahi kaçamaz ve yüksek ısıdan zarar görebilir. Bu yüzden elinizi yakmayacak bir ısı altında bir süre dursun. Eğer ısınmasına ramen düzelemiyor açılamıyorsa ve yemek yiyemiyorsa işiniz zor çünkü bu durumda ne beslenebilir nede ilaç alabilir.Tek çareniz var işini bilen bir veterinere gitmek arka bacaktan minicik bir dozda antibiotik iğnesi olmak. Onun 10-15 gram olduğunu göz önüne alarak minik bir doz. Hasta kaplumbağalarda su sıcaklığı 30 kuru bölge ısısı 32-33 derece olmalı.
ilginiz ve duyarlılıgınız icin cok tesekkur ederim soyledikleriniz gibi ilk firsatta veterinere goturucem igne icin. Suan asagidaki resimde gorundugu gibi bir akvaryum kurdum, yanlis bir yeri varsa lutfen soyleyin (suyun derecesi 28, ampulude kuru yerin uzerine getirdim arada oraninda sicakligini olcmek icin orayida 32 derecede tutmaya calisicam)
Veterinere gidene kadar yasar umarim cok keyifsiz ve haraketsiz duruyor, gozleride sisti ve acmiyor. Suyada sadece bir kez girdi son bir saattir. Acaba ben mi koysam suya dogru bir haraket olurmu?
Frozen`ın yazdıklarına ek olarak ben de bu acil durumda evdeki akvaryumunuzu minik için nasıl düzenlemelisiniz kısaca yazıyım. Akvaryumcularda da satılır, büyükçe bir kaya alın, kuru bölgesi şimdilik bu olsun, kayanın üstüne bir masa lambası yada klipsli bir lamba doğrultun 15-20 cm. uzaklıktan, içinde 60 wattlık normal bir ampul olsun. Kayanın en üstü kuru kalacak şekilde akvaryumunuzu su ile doldurun, ısıtıcınızla suyu 29-30 dereceye kadar ısıttıktan sonra miniği içine bırakın. Derecelerinizle kuru bölge ve su sıcaklığını takip edebilirsiniz.
Nadiren bazı durumlarda ortam koşullarının iyileşmesiyle durumlarında da ilerleme kaydedilebiliyor. Yemek yemeye başlarsa yemlerine vitamin takviyesi yapın (Sera Reptilin, Beaphar Turtle Vit mesela), yemesi için bir de yağsız tavuk göğsü vermeyi deneyin, Sera Bronchipur da bir miktar direncini arttıracaktır, ancak en fazla birkaç gün içinde toparlanmazsa Frozen`ın da yazdığı gibi bir veterinerle görüşmeniz şart, eğer büyük şehirlerden birinde yaşıyorsanız forumda konu hakkında bilgili birkaç veteriner ismi var, momo`nun şu yazısına da bir bakın;
http://www.hepsievcil.com/app/Forumlar/cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=35509
Çok da minikmiş yavrucak, sizi de bu erdemli davranışınızdan dolayı içtenlikle tebrik ederim, dilerim iyileşir iyi haberlerinizi alırız.
Yavrum nasıl da yatmış oraya :(( Siz müdahale etmeyin, sıcakta kalmaya çalışıyor o şimdi, kuru bölge yeterince sıcak değil mi? Akvaryumunuz bu kadar acil kurulmuş olmasına rağmen gayet uygun, zaten maksat şimdi sıcak kalsın, daha fazla üşümesin. Isıtıcı ve filtre biraz fazla su dışında gibi göründü bana ama tabi her modele göre kullanım şekilleri değişiyor, bu şekilde kullanılmaları uygunsa sorun yok tabi. Dilerim minik iyileşir de bu büyük akvaryumu hep beraber küçük bir kaplumbağa sarayına dönüştürürüz. Veterinere gitmeden önce mutlaka kaplumbağanıza bu tedaviyi yapıp yapamacağını sorun, bakın İstanbul`da yaşıyorsanız bu konuda güvenilir bir veteriner ismi var forumda. Giderken de yolda üşümesin, genişçe bir kabı yumuşak havlularla döşeyin, susuz ve ağzı kapalı olmalı. Dışardan sıcak su torbasıyla ya da bir termosla ısıtabilirsiniz kabı, yeter ki hiçbir şekilde hiçbir ortamda üşümesin. Bizi mutlaka durumundan haberdar edin.