Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

çiftleşme dansı mı sizce???

merhaba, benim 2 tane kapluşum var birisi 1 yaşında, diğeri de yaklaşık 9 aylık falan olmalı. 1 yaşında olan 8 cm, diğeri de 7.5 cm. anlamadığım geçen gün akvaryumun içinde ikisi de ellerini ve ayaklarını birleştirmiş kafalarını birbirine sallıyolardı. acayip bişeydi. hiç görmedim daha önce. acaba bu çiftleşme dansı falan mı?? kuyruklarını inceledim galiba biri dişi biri erkek. ama bu yaşta belli olur mu? ve bu yaşta kur yapmaya çiftleşmeye başlarlar mı? benim bildiğim 7 yaşında falan oluyodu bunlar.

img

funnycat

17 yıl 5 ay 4 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Bu el titretme, kafa sallama gösterisi kurlaşma olarak yorumlanıyor pek çok zaman, çiftleşmeyecek olsalar da bunu yapabilirler, henüz çok küçükler çiftleşme olmayacaktır, cinsiyetleri kısa bir zaman sonra kabuk boyları 10 cm. civarına gelince netleşir. Ama aynı zamanda bir yer mücadelesi, bir iletişim şekli, biraz meydan okuma da demek sanıyorum. Örneğin tek başına yaşayan kaplumbağam ne zaman akvaryum dışına tanımadığı bir cisim yaklaşsa kafasını tuhaf bir şekilde uzatır ellerini zangır zangır titretmeye başlar :)) Hatta akvaryum içinde de kafayı taktığı bir yapay bitki vardı, geceyarısı dıdıdıdıdı cama vuran tırnak seslerine kalkar bakarız, gitmiş ağaca deli gibi el titretiyor olurdu :D (e çıkardık mecburen ağacı). Kısacası bu sadece çifteşmeden önce yaptıkları birşey değil ve kurlaşma haricinde de pek çok sebebi olabiliyor. Ama çiftteşmeden önce kesin bu hareketi yapıyorlarmış. Biraz karışık oldu :), yani kısacası her el titretme çiftleşme öncesi kurlaşma değildir ama çiftleşmeden önce bu el titretme hareketi mutlaka yapılır.

img

pinar1112

18 yıl 2 ay 28 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Benim kaplumbağalarımda aynı şeyi yapıyor. Karşı karşıya geçip ön ayaklarını birleştirip titretiyorlar. Ben bunu ya birbirlerine kur yapıyorlar ya da tehdit ediyorlar diye yorumlamıştım kendimce. Umarım kur yapıyorlardır, çünkü rüştü ahu`nun 2 katı ve eğer bu hareketler tehditse işimiz çok zor...

img

mugu

17 yıl 6 ay 5 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Pınar sana katılıyorum, Aybala ve Aybars da tam olarak funnycay`in tosbikleri büyüklüğündeler şu an.Aybala biraz büyük olmanın keyfini sürüyor, akşama kadar aybarsın peşinde, zorla yüzüne bakmasını sağlıyor ve ona çemkiriyor ( yani şu elleri ileri uzatıp titreme hareketi ) bizi de gülmekten yatırıyor.Linkdeki videoya yorum yazan skonike bu durumu anlatmış biraz  ; kısaca doğal kabul ettiği yaşama alanında bir değişiklik olduğunda böyle bir tepki veriyorlarmış yani burası benim, buranın dayısı benim ayağınızı denk alın anlamında...

### Aybars`ın kabusu Aybala ###

img

deryailesezer

17 yıl 6 ay 13 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

videoyu izledm de :) aynı bzmkiler onlarda böyle asterix btn gün koşturuo oburixi :)

img

sensoz2002

20 yıl 3 ay 29 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ