Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Salmonella Gerçeği
1975 yılında Amerikan Gıda ve ilaç dairesi ülke sınırları içinde her yıl meydana gelen çeyrek milyona yakın salmonella vakasının büyük sorumlusunun bebek su kaplumbağaları olduğunun tespitinden sonra 10 cm den ufak bebek su kaplumbağası satışını yasakladı. 32 yıl geçti hala yasak.
Bu yasaktan sonra Amerikan iç pazarı birden su kaplumbağaları için kapandı çünkü kimse 10 cmden büyük su kaplumbağası almak istemiyordu. Su kaplumbağası pazarı bebekken bıcır bıcır yeşil mi yeşil şirinmi şirin olan su kaplumbağalarının o geçici sahte cazibesiyle yürüyen bir pazar.
Sizede sürekli almayın demem zaten bundan. 1 sene içinde o şirinlikleri gidecek ama zahmetli bakımları geride kalacak hatta dahada artacak. Bu zorlu yükü taşıyan var ama malesef herkes taşıyamıyor sonrası hem kaplumbağa sahiplerine hemde daha ziyade kaplumbağalara yazık oluyor.
Amerikada satışların büyük oranda düşmesinin yanı sıra üretici çifliklerde su kaplumbağalarını o kadar süre bekleterek besleyerek büyüterek daha sonra satmaya kalkarlarsa müthiş bir maliyet artışı olacağını ve satışların karlı olmaktan çıkacağınıda bildikleri için var güçleriyle Avrupa ve Asya pazarlarına yöneldiler. Asya pazarı biraz kirli bir pazar çünkü çinliler bunları yiyor yada kabuklarından afrodizyak yapmaya çalışıyorlar. Bir süre yurt dışına yoğun bir oranda bebek su kaplumbağası satarak 1975 yurt içi satış yasağından etkilenmeyen Amerikan üretici çiftlikleri daha sonra bir kez daha darbe yediler. Çinliler Amerika dışında su kaplumbağası üretimine başlamışlardı.
Su kaplumbağasında işin sırrı yüksek kapasite ve sürüme dayalı düşük maliyettir. İlk başlarda çinliler fiyat açısından pek rakip olamıyorlardı Amerikalılar tanesi 1 dolardan milyonlarca yavru su kaplumbağasını bütün dünyaya rahatça satıyorlardı. En sonunda çinliler üretim kapasitelerini yüksek miktarlara ulaştırmayı başararak fiyatlarını inanılmaz bir biçimde düşürdüler. Amerikan çiftlikleri artık dünyaya kaplumbağa satışında da zorlanmaya başladılar. İçte dışta satamayınca batma noktasına geldiler ve can havliyle kongre bazında atağa geçtiler.Şu anda kogrede lobi yaparak 1975 yasağını gevşetmeye yada delmeye çalışıyorlar. Para kazanmanın herşey demek olduğu Amerikada bu sefer işleri biraz daha kolay gözüküyor. Büyük üretici çiftlikler şu günlerde gelişen tıp ve teknoloji sayesinde insan sağlığını tehdit etmeyen salmonellasız su kaplumbağası üretebildikleri konusunda kongre ve Amerikan gıda ve ilaç dairesini iknaya çalışıyorlar.
Buna karşın Amerikan gıda ve ilaç dairesi yasak kararında ısrarlı ve üretici çiftliklerin lobisine baskısına karşın yumuşamaya yanaşmıyor. Rutin salmonella uyarılarını yapmaya devam ediyor. Hatta nisan ayında 4 haftalık bir çocuğun kaçak satılan bir su kaplumbağasının sebep olduğu salmonella yüzünden öldüğünü açıkladı.
Samonella bakterisi 5 yaşın altında çocuklar hamile bayanlar ve yaşlılar gibi savunma sistemleri zayıf yada savunmasız kişiler için yüksek risk demek. Zamanında müdahele edilmezse oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bakteri ağız yolu ile geçiyor büyüklerde pek etkili olamıyor rahatsızlık durumunda ise antibiotik tedavisi ile sorun halledilebiliyor.
Hep şunu söylüyorum risk var ve bu mutlaka bilinmesi gereken bir risk. İnsan sağlığı hele çocuklar söz konusu ise milyonda bir risk bile önemli. Doğru davranmayı bildikten hijyene dikkat ettikten sonra kolayca halledilebilecek bir risk ama önce durumu bilmek gerek.
Bazı kişiler yahu salmonella her yerde var sadece kaplumbağaların suçu ne diyebilirler bende onlara şunu soruyorum neden Amerikan gıda ve ilaç dairesi gibi oldukça ciddi bir kurum bu yasağı koydu ve 32 yıldır devam ettiriyor.
Cevabını bilmediğim birde soru var Amerikada satışı yasak olan bebek su kaplumbağaları bizim ülkemizde neden serbest ?
Frozen su kaplumbağalarının satışına karşı ama bilinçsizce satın alındıktan sonra evlerden sepetlenmelerine de karşı. Ama hepiniz sepetliyeceksiniz bana inanın.
SKSHÇD ( Sepetlenen Kaplumbağalara Sepet Havası Çaldırmama Derneği) hala aktif. Yokmu gönüllü üye olan.
Arkadaşlar sloganımız şu : Su kaplumbağası almıyoruz başkasına da aldırmıyoruz. Petshoplarda gördüyseniz o an hemen müdahele edin
Sonsuza kadar gönüllü üye +1 :) Zaman zaman bu yazıları güncelleyip en üst sıralara taşıyalım, bu çok önemli bilinçlenme sadece arama motorunu kullananların insafında kaybolup gitmesin..
Sevgili Pınar
Forumlarda tekrar senin yazılarını görmek ne güzel. Molayı bitirdin aramıza geri döndün umarım. Bu arada sen zaten derneğin onur üyesisin :)
Bu arada birşey öğrendim şu meşhur 4 inch ten ufak su kaplumbağalarının satış yasağındaki o meşhur 4 inch in manasını...
Bu 4 inch yani 10 cm uzunluğun direk salmonella bakterisi ile alakası yok.Yani ilk başta düşündüğümüz gibi 10 cmden ufak kaplumbağalarda salmonella olduğu ama daha büyük kaplumbağalarda bu riskin azalması yada geçmesi gibi bir durum söz konusu değilmiş.
Ta ta taaaa... işte açıklıyorum.
Biraz komik gelecek ama bu uzunluk kavramı sadece herşeyi ağızlarına alma alışkanlığı olan küçük çocukların 10 cm den ufak su kaplumbağalarını da ağızlarına sokabilme olasılığının olması ama büyük kaplumbağalarda ise bunu denememeleri. Evet sadece buymuş. Bu konu genelde internet kaynaklarında pek açıklanmıyordu. Bahsedilen bir yasak vardı 4 inch gibi bir uzunluk bu yasağa kıstas alınıyordu ama nedeni yazılmıyordu. Bu gün oturdum bayağı bir araştırdım ve uğraştım makaleden makaleye dolaştım durdum ve sonunda buldum. Bu bilginin bir kaç farklı yerden sağlamasını da yaptım.
Evet ilk okuduğumda bu izahat banada oldukça garip ve basit gibi geldi ama sonra bir çok yerde aynı izahatı buldum ve düşündüm. Bilmeden ilk mesajımda ifade ettiğim gibi bu kural su kaplumbağası satışına ciddi bir engel oluşturuyor. Gerçekten kimse 10 cm den büyük kaplumbağa almaya yanaşmıyor çünkü artık çekici gelmiyor.
Amerika dışında su kaplumbağası ticaretine daha doğrusu ithal edilerek ülke içine sokulmasına yasak getiren başka devletler de var. 1997 yılından beri avrupa ülkelerinin bir çoğunun su kaplumbağası ticaretine yasak getirdi. Ama sebep salmonella değil. Sebep eve alınan çok sayıda su kaplumbağasının bir süre sonra dünyanın her yerinde olduğu gibi evlerden sepetlenerek doğal göllere ve vahşi yaşama atılmaları. Bunun yarattığı ekolojik tahribat ve ithal bir canlının avrupa vahşi doğasında yayılma tehdidi.
Peki Türkiye bu konuda ne yapıyor diğer tüm konularda olduğu gibi mışıl mışıl uyuyor.
İyi uykular Türkiye