Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Kaplusun burnu akıyor

Merhaba, kaplumbagam 6 gundur hic birsey yemiyor. Burnundan beyaz bir sıvı cıkıyor. Cogu zaman uyuyor. Surekli kuru yerde kalmak istiyor. Gunde 1 kac kez hapsırıyor ve agzını acıp kapatıyor. Akvaryumun sıcaklıgı 26-28 derece genelde. Ne yapmalıyım?

img

firat001

17 yıl 5 ay 9 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Direk güneş ışığına bırakın.Sıvı vitamin veya vitamin ve mikro element içeren yem tavsiye ederim.Enfeksiyon kapmış olabilir yada yeminden dolayi alerjik olabilir.Yeminizi ne zamandan beri kullanıyorsunuz?Ona göre değişiklik yapın.Geçmiş olsun...

img

zoologalp

17 yıl 5 ay 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Zatürreye benziyor ölümcüldür. Hangi şehirdesiniz bilemiyorum ama işini bilen bir veterinere gidin antibiotik tedavisi uygulasın. Yemiyorsa antibiotik ağızdan verilemiyecek mecburen arka bacaktan iğne yapılacak. Forumda bir veteriner adresi var sanırım biraz geride kaldı. Gerçi hastalık ilerlemişe benziyor kurtarılabilirmi bilemiyorum.
Havalar oldukça soğuk bu veterinere gidiş gelişlerinden oldukça etkilenebilir çünkü esasında sürekli sıcakta durması lazım. Onu kapaklı , susuz , kaplumbağa sağa sola savrulmasın diye altında birkaç kat havlu olan nispeten sıcak durabilmesi için içine 1 yada 2 tane sıcak su doldurulmuş ufak pet şişe koyacağınız plastik bir kap ile taşıyabilirsiniz.
Su sıcaklığını 30 dereceye arttırın diyeceğim ama zaten sürekli su dışında duruyorsa faydası olmaz  o zaman derece ile ölçün kuru bölge sıcaklığı 32-34 derece olsun. Akvaryum üstünü yarıdan fazla kapatın tamamen kapatmayın buğulanır.Gecede sıcakta dursun lambayı kapatmayın esintide yada serinlikte kalmasın. Ama dediğim gibi bu noktadan sonra antibiotik uygulaması şart
Kolay gelsin zor bir durum.

img

frozen

19 yıl 7 ay 2 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Yardımınız icin cok tesekkurler. Bu kadar ciddi bi problem oldugunu dusunmemistim. Ankara`dayım. Hemen veteriner bulmaya calısıcam. Umarım kaplusum iyilesir. Bi de kabugunda beyaz lekeler var ama ilk aldıgımda da vardır. Onların da etkisi var mı? Sadece kabukta var, derisinde yok.

img

firat001

17 yıl 5 ay 9 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Gittiğiniz veteriner konuyu bilsede hoşlanmasada siz genede uyarın lütfen doza çok dikkat etsinler kaplumbağanız büyük ihtimal 20 gr altında bir canlı sonuçta bu yüzden aşırı doz olmasın. Kedi köpek dozu vermesinler. Ben ilk günlerimde kaplumbağalarda antibiotik kullanımına karşıydım çünkü su kaplumbağaları çok ufaklar ve antibiotik özel bir dozu özel bir kullanım biçimi olan bir ilaç. Disiplinli olunması periodik olarak doz verilmesi gerekiyor filan. Ama sonra fark ettimki bu seviyeye gelen kaplumbağalar yani 1 haftadır yemeyen kafasını yerden kaldıramayan ağzını kocaman açan kaplumbağalar zaten ölüyorlar. Antibiotik kullanımı onlar için bir şans olabilir. Kurtulanlarda var ama bunun yanısıra antibiotik kullanımına ramen kaybedilenlerde. Rahatsızlık önce basit soğuk algınlığı ile başlıyor bu noktaya kadar biz müdahele edebiliyoruz. Ama hastalık müdahele edilmezse içerde ilerliyebiliyor , solunum yollarında ve ciğerlerde salgı oluşuyor işte bu aşamada kaplumbağa nefes alırken zorlanıyor ses çıkarmaya ağzını kocaman açmaya başlıyor. Bu durumda veterinere ihtiyaç var Beyaz lekeler çok geniş bir tabir pek çok şey olabilir mesela en kötüsü mantar olabilir, kurumuş kireç kalıntısı gibi basit birşey olabilir yada kabukta renk kaybı olabilir. Mantar yüzeyde pamuksu kadifemsi bir oluşumdur biraz kötü kokar.

img

frozen

19 yıl 7 ay 2 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Çok geçmiş olsun dilerim ben de. Kaplumbağalara bu tip bir tedavi uygulayabilecek bir veteriner bulmak çok zor olabiliyor, Ankara`daysanız daha önce Ankara Ü. Veterinerlik Fakültesi`nde Arif Kurtdede`nin isminin tavsiye edildiğini okumuştum, eğer halen veteriner arıyorsanız yardımı olabilir. Tekrar geçmiş olsun.

img

pinar1112

18 yıl 2 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Kapluşum iyilesmeye başladi. Umarim tamamen duzelir. Son 4 gundur her sabah 1 saatten fazla güneslendi. Bunun dışında "Sera Bronchipur W" aldım ve yemek yemedigi icin gunde 3-4 kez ağzını açıp kapattığı zamanlarda ağzına damlatmaya çalıştım. Bugün ilk kez yarım karides yedi. Eskisinden daha az uyumaya başladı. Yardımlarınız icin cok tesekkur ederim.

img

firat001

17 yıl 5 ay 9 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

firat001 gözümüz aydın.Geçmiş olsun ama tedbiri elden bırakmayın.

img

zoologalp

17 yıl 5 ay 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

İyileşme belirtileri göstermesine çok sevindim. Yemek yemesi oldukça olumlu.Tümden kurtulmasını dilerim. Ağzını sadece 5-6 kez açıyorsa ve hemen kapatıyorsa sadece esniyor da olabilir buda bence çok olumlu.
Aşağıda yazdıklarımı sadece konu ile alakalı genel bilgi vermek açısından yazıyorum.

Güneş ışığı UVB ışını içerdiği için kalsiyum metabolizması açısından D3 vitamini sentezlemek için çok gerekli ama gripal enfeksiyonlarda etkisi ancak kaplumbağanın ısınması yönünde olabilir. Tekli pencere camı UVB yi % 95 oranında süzüyor içeriye ancak % 5 UVB girebiliyor tabi diğer etkenler mesela havadaki kirlilik yada bulutlarda bu oranı dahada düşürüyor birde cam çift ise vede arada 3 cü olarak akvaryum camıda varsa gelen 1 saatlik güneş ışığının kalsiyum metabolizmasına faydası neredeyse sıfır. Bu yüzden yazın arada cam olmadan direk güneşlendirmek lazım tabi aşırı ısınmasını engellemek için kaçabileceği gölge bir alan yaratarak. Kış günü ise açık havada arada cam olmadan güneşlendirmek kaplumbağa açısından çok büyük risk hele birde zaten hastaysa.
Sera bronchipur un tedavi edici özelliği bulunduğunu pek sanmıyorum o daha ziyade doğal bitki özlü bir bağışıklık kuvvetlendirici olarak oazarlanıyor. Yani kaplumbağa henüz sağlıklı iken kullanılması daha doğru.

img

frozen

19 yıl 7 ay 2 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

cook tesekkurler. umarim tamamen duzelir. Hala istah sorunu var

img

firat001

17 yıl 5 ay 9 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ