Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Kafama takılanlar

Arkadaşlar merhabalar; yazılarınızı fırsat buldukça okumaya çalışıyorum.Ancak bu konuda yeni olduğum için kafama takılan bir yığın soru var.Onları sıralamak istiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim. Daha önce arkadaşımın evinde bulundurduğumuz,iki adet singapur kaplumbağamız vardı,elbette işi bu kadar önemsememiştik öldüklerinde duyduğumuz üzüntüye kadar,örneğin musluk suyu veriyor ve malum fanusumuz vardı,bize geldiklerinden 3-4 ay içerisinde öldüler.Birgün sabah kaltığımızda kaskatı kesilmişler hareketsiz duruyolardı,hatta birinin ağzı açık kalmıştı,biz onları öldü diyerek bir iki gün sonra gömdük,şimdi kış uykusu diye bir şeyden bahsedilince kendimi biran kötü hissettim,kış uykusuna yattılar da ,hayvanları biz canlı canlı mı gömdük diyerek. Benim şuanda da iki adet kaplumbağam oldu,artık üzerilerine titriyorum,hele de yazılarınız okuyup ne kadar hassas olduklarını ve bizim diğerleri için nekadar umursamaz davrandığımızı farkettikten sonra... Bu nedenle bazı sorularım olacak... Cinsiyet hakk. Malesef tam olarak anlayamadım cinsiyetlerini ,çünkü göz kenarlarındaki renkli kısım (ki burası sanırım iris denilen yer) ikisindede sanki kırmızıya yakın,ancak birinin kabuğu daha(çok az) yassı ve altkabuğu da düz.diğerininse üstkabuğu sanki biraz daha konkav,alt kabuğu da çok hafif iç bükey.Ancak size ikisi için de net bir şey söyleyemiyorum.Kuyruklarından ve pençelerinden bişey anlayamadım.Mahmuz nedemek bu arada... Satıcıdan alırken özellikle bir erkek bir dişi istemiştim ama eleman bukadar küçükken anlaşılmasının mümkün olmadığını söyledi. Bu durum neden benim için önemli diye sorucak olursanız; iki erkek ya da iki dişi olması sanki sorun olurmuş gibi geliyor, çünkü forumda okuduğum bir yazıda da belirtmiş arkadaş,hayvanların doğaları gereği iç güdüsel olarak üreme istekleri mevcut.Eğer iki aynı cins olursa bu gereksinimleri giderilemeyecek,ve anlaşamama durumları olabilecek endişesi taşıyorum.Nitekim yem verdiğim vakit,nekadar yem atarsam atayım ,hep bir tek yem için kapışıyolar,birbirlerinin ağzından almaya çalışıyolar,hatta ön ayaklarıyla yem i almaya çalışırken dışa doğru savurarak bir birlerine vurdukları oluyor.Ancak dikkat ediyorum,genelde üst kabuğu konkav ve alt kabuğuda hafif içbükey olan diğerinin yemini almaya çalışıyor,diğerinin hiç böyle bir tavrını görmedim.O sadece ağzındaki yemi vermemek için savaşıyor. Sizler bu durumu nasıl yorumlarsınız,eğer ikisi de aynı cins ise değiştirmeli miyim(ki o da mümkünmüdür bilemiyorum) ya da bir de dişi almalıyım Yemeleri hakk Daha önce ölen ya da öldüğünü sanıp gömdüklerim (ki inşallah böyle bir hata yapmamışımdır) kapluşlarda da kullandığım bir yem vardı,yeniden ondan aldım,yeşil bir poşet içerisinde ,Sanyu Turtle ve Turtle Sticks yazıyor.Sanırım bahsedilen vitaminli yem lerden biri (doğru mu?),ve karides veriyorum ,çok sevdikleri için biraz fazla atıyodum karidesi,ama dediğiniz gibi diğer yeme ilgi göstermedikleri için biraz azalttım. Bundan sonra küçük marul parçacıkları da atmayı düşünüyorum.Ama çabuk çoğalan küçük balıkları anlayamadım,satılır mı onlar? Bide sanki yemlerini yemiyolar da parçalıyolarmış gibi bir hal var,özellikle sticks denilen yem için bunu söylüyorum.Yemler parçalanarak dibe çöküyor. Vitamin diye bahsedilen lerden bende de üzerinde good turtle yazan bir tane var, her su değiştirmemde 5-6 damla damlatıyorum Kapları hakk Malesef bir önceki ölenlerde de oldğu gibi malum fanus tan var,en kısa sürede bir akvaryum temin etmeyi düşünüyorum. Yalnız bu teraryum u anlayamadım,bu konuda pek bir cahil olduğum için soruyorum.Bir akvaryumda herhangibir kaya konulmadan hem sulu,hem kuru alan nasıl sağlanabilir.Eğer sadece çıkıp dinlenebileceği türden olan kayalık dediklerinizle sağlanıyorsa bunlar satılır mı? Ayrıca akvaryum içerisinde hem ısıtıcı hem de suyunu temizlemek için bir cihaz koymak alan daraltmaz mı? Ayrıca elektrik ile çalışan bir şeyi içeri koymak ne derece güvenlidir? Masa lambası dediğimiz şey,bildiğimiz hatta kullandığımız floresan şeklinde olanlardan mı yoksa verdiği ışığa göre ,kaplumbağalara özel olarak yapılıp satılıyor mu? Şimdiden teşekkürler,hoşçakaln

img

cheminss

17 yıl 5 ay 22 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Merhabalar, sorularınıza teker teker cevap vermeye çalışıyım:

Cinsiyet: Petshopçu doğru söylemiş, ergenliğe girmeden net cinsiyet tahmini yapamazsınız, yani aşağı yukarı kabuk boylarının 10 cm. civarına ulaşması gerekir, bu yüzden benim de kız ismine sahip erkek bir kaplumbağam var :)) Aslında iki kaplumbağa varsa en iyisi ikisinin de dişi olması, üreme içgüdülerini çoktan geçtik, birbirlerini hırpalamasınlar yeter, birden çok kaplumbağanın olduğu her akvaryumda hepsi dişi bile olsa bu risk var. Mahmuzla ilgili yazıda bir hata var, bizim su kaplumbağalarında mahmuz yok. Dediğim gibi cinsiyet için daha bekleyeceksiniz.

Yem: Balık konusunu direk geçin zaten. Sera yada Tetra`nın yemleri kalitelidir, bayılarak da yerler, mümkünse ana yem olan stick yemleri bu markalardan biri olsun. Henüz yeşilliğe yüz vermezler, ama bebeklikten itibaren sunarak alıştırmak ilersi için de iyi bir adım. Yememeleri gereken pek çok besin var, kaplumbağalar için özel üretilen hazır yemler dışındaki besinleri iyice araştırmadan vermeyin. Karides de ek besin olarak iyidir, ama tek başına yeterli olmaz, kafaları hacminde stick+karides yem karışımı verebilirsiniz minik kaplumbağalar için. Arada kıvırcık marul, havuç, fesleğen vermeniz iyi olur, büyüdükçe zaten beslenmelerinin büyük çoğunluğunu sağlıklı bitkisel besinler oluşturacak. Yukarıda yazdığım kaliteli yemler aynı zamanda vitamin de içerir, ama UVB lambanız da yoksa Sera Reptilin yada Beaphar Turtle Vit gibi iyi bir vitamin kullanmakta büyük fayda var. Vitamini suya damlatmıyoruz, yeme emdirerek haftada 1 kez veriyoruz.

Akvaryum: Ölüm fanusundan acilen kurtulun, hepsinden herşeyden önemlisi bu. İmkanınızın el verdiği en büyük akvaryumu alın, 3/4`ü su, 1/4`ü kuru bölge olacak şekilde düzenlemelisiniz, pek çok güzel kaplumbağa akvaryumu fotoğrafı bulabilirsiniz forumda. Kuru bölge kayadan olabileceği gibi bunun için pek çok değişik şekilde de yapabilirsiniz, platformlar yada asma katlar yer açısından da avantaj sağlıyor. Mutlaka olması gerekenler termostatlı bir ısıtıcı, yeterli büyüklükte bir filtre, kuru bölge, kuru bölgeyi ısıtmak için ısınma lambası. Mümkünse UVB florasan. Isıtıcı ve filtreler zaten su içinde kullanılsın diye yapılıyor, kaliteli markalara güvenebilirsiniz. Isınma lambası dediğimiz şey normal bir ampulle çalışan bir masa lambası bile olabilir, amaç kuru bölgeyi ısıtmak, florasan ısı vermeyecektir. Spot yada softone 40-60 watt ampuller kullanabilirsiniz, klipsli lambalardan alırsanız kolayca kuru bölgeye doğru akvaryum camına asabilirsiniz. UVB florasan başka birşey, ısınma lambasının işlevi kuru bölgeyi ısıtmakken bu florasanın amacı güneş yerine geçip kaplumbağanın d3 vitamini üretmesini sağlamak, her ikisi de gerekli ama ısınma lambası daha öncelikli olarak olması gerekir diyebilirim.

Tüm bunlar için pek çok ayrıntı ama her konuyla ilgili de pek çok yazı var, takıldığınız yerlerde yine yardımcı olmaya çalışırız, kolay gelsin..

img

pinar1112

18 yıl 2 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Öncelikle çok teşekkür ederim. Acilen şunu sormam gerekiyor,yaklaşık bir 24 saattir evde yoktum,(yemleri için görevlendirdiğim kişiler var :)) elbette),geldiğimde kapluşların üst kabuklarında suda oyana bu yana savrulan tüycükler oluşmuş olarak gördüm,bu neyin belirtisi ve ne yapmam gerekiyor? İkinci olarak sa; Henüz sorularım yayınlanmadan kapluşlar için bir adet ısıtıcı ve büyük akvaryum aldım. Almış olduğum bir kenarı 19cm uzunluğunda altıgen şekilde derinliği de 10 cm olan,içerisinde hiç bir özel bölmesi olmayan(gerçi resimlere baktım,hiçbirinde buşekilde bir özel bölme yok,sahipler tarafından taşlarla oluşturulmuş kuru alanlar mevcut),tabanı dümdüz bildiğimiz bir akvaryum.Ayrıca malum fanustaki renkli taşlardan da kurtuldum,doğal,siyah beyaz taşlardan aldım.Takdir edersiniz ki şehrin ortasında büyük taş bulamayacağım için de,akvaryumun içerisine bir kase koydum ve içini taşlarla dodurdum.Ancak benimkiler suyu çok seviyolar,hiç yanaşmadılar bile,üstelik elimle koyduğumda da hemen suya atlıyolar.Enkısa sürede masa lambası da temin etcem. Isıtıcı içinde kalitelisi hangisidir bilemem ama 15 YTL değerinde ,markası Kenis,modeli K-999 olan ve derecesi ayarlanabilen bir ısıtıcı aldım.Ancak cihazın tamamı suya girmiyor,sıcak olan bölmesinin 3-4 cm lik kısmı açıkta kalıyor,bu bölge dokunulduğunda el yakıyor,kapluşların tırmanıp yanmalarından endişe duyuyorum ,acaba yanlış mı aldım? sorum şu:Suyun derinliği nekadar olmaalı? 10 cm lik derinliği olan bir akvaryumun ne kadarını suyla doldurmalıyım? Filtre dediğimiz de ,şu balık akvaryumlarında olan ,sürekli kabarcıklar çıkaran cihaz mı? Neyse yine çok fazla oldu , ilginiz ve zamanınızı ayırdığınız için , hem kendi adıma hem de kapluşlarım adına size çok teşekkür ederim...

img

cheminss

17 yıl 5 ay 22 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Rica ederim. Yeni başlığınızda Frozen yazmış, onlar çok büyük ihtimalle derileri ve büyüdükleri için deri değiştiriyorlardır, aynen tarif ettiğiniz gibi olur, elinize gelmez, şeffaf-beyaz renkte suda savrulur...ama kabuktan çıkıyor olmaması lazım, kabukla bacaklarının, kafalarının, ellerinin birleştiği yerlerden çıkıyor olmalı; eğer deri değişimiyse endişelenmeyin, son derece normal.

Evet, zaten aldığımız akvaryumlar normal 4 duvar cam, kuru bölge için modifikasyonlar sonradan ekleniyor. Kuru bölge için kaya olur, taş olur, bunları hep kullanılır, ama alanı daraltmak gibi bir dezavantajları var, ondan platformlar, asma katlar daha avantajlı, bunları akvaryuma sonradan yap(tır)ıyoruz. Kuru bölge biraz da sizin yaratıcılığınıza ve el becerinize kalmış, ama sizin yaptığınız şekilde de olur, yeterki kolayca çıkabilsinler, üstü tamamen kuru olsun, devrilme, sıkışıp kalma riskleri olmasın ve ısınma lambasıyla ısıtılsın. Eğer ısınma lambanız yoksa kuru bölge sudan daha soğuk olduğu için çıkmazlar zaten. Tabi görsellik olarak da taşları kaba doldurmaktansa yekpare bir kaya daha iyi, akvaryumcularda satılıyor. Ya da hangi şehirdesiniz bilmiyorum ama İstanbul`daysanız haftasonu Moda sahilde bir çay içmeye gitmenizi tavsiye edebilirim, hem de deniz kenarından müthiş güzellikte düz kayrak taşlarından toplayabilirsiniz :) Akvaryum silikonuyla uygun eğimi de yaratarak  yapıştırabilir, doğal bir kuru bölge yapabilirsiniz. Kuru bölge yapmak işin en sıkıntılı kısmıdır, ama çok çok çeşitli yolları da var, biraz emek istiyor gerçekten. Akvaryumunuzun en kısa zamanda küçük geleceği kesin, özellikle yüksekliği çok az, suyu 5 cm.den fazla yükseltemezsiniz, kaçma riskleri her zaman var çünkü, derin sularda dalıp çıkmak isterler, kabuk boylarının minimum 1,5 katı su seviyesi olmalı akvaryumda.

Isıtıcının tamamı suya girmesin diye belli bir seviye üstünde mi yazıyor, yoksa sığmadı mı? Markayı bilmiyorum, ama bazı ısıtıcılar suya tamamen batırarak kullanılabiliyorken bazılarının üstünde su seviyesi belirtilir ve ayar bölümü su dışında bırakılır, ama her halükarda ısıtıcının asıl işlevini yaptığı kısım tamamen suyun içinde olmalı, aksi halde patlar. Isıtıcılarla ilgili çok çok iyi bir yazı:

http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=10430

Isıtıcının kaç watt olduğu da önemli, doğru şekilde kullanmanıza rağmen el yakacak kadar sıcak oluyorsa bu bir risk, ısıtıcı koruyucusu alabilirsiniz. Filtre de bildiğimiz balık akvaryumlarında kullanılan suyu temizleyen alet, kabarcıkları genelde hava motoru çıkarıyor ki bizim buna ihtiyacımız yok, siz akvaryumcuya direk filtre istediğinizi söyleyin, kabarcık konusunu hiç açmayın o konu karışık :) Doğru filtre, doğru ıstıcı watt değeri için hep akvaryumda kaç litre su olacağı önemli, önce bunu belirleyip ondan sonra bu ekipmanları almanızı tavsiye ederim. Kolay gelsin...

img

pinar1112

18 yıl 2 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ