Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
kaplumbağam hastaa :(
3 TANE BİRBİRİNDEN ŞİRİN KAPLUMBAĞALARIM VAR AMA EN KÜÇÜKLERİ HASTA. EN KÜÇÜK KAPLUMBAĞAM YEMEK YEMİYOR UYANMIYOR HAREKET ETMİYOR VE SÜREKLİ KURU ALANDA DURUYOR ÜZERİNDE BEYAZ BEYAZ ŞEYLER ÇIKTI VE KABUĞUNDAN JELATİN GİBİ KALIN KALIN KABUKLAR SOYULUYOR O KABUKLAR SOYULDUĞUNDA KAPLUMBAĞAMIN KABUĞUNUN ÇOK KÜÇÜK BİR YERİ KALKTI BÖLE DERİSİ GÖZÜKÜYOR YANİ TAM OLARAK BENDE ANLAMADIM BAŞKA SİYAK BİŞİDE OLABİLİR AMA BİLMİORUM YARDIM İSTİORUMM...
Tam anlayamadığım için birşey söylemek zor. Beyaz lekeler için net bir fotoğraf koyabilirseniz iyi olur ama cep telefonuyla çekilmiş resim koymayın çünkü görsel açıdan hiç bir fayda sağlamaz. Isıtıcıları kuru bölgeleri varmı? Su sıcaklığı kaç derece. Kaplumbağanın üstündeki o beyaz şeyler kabuk yüzeyinde pamuksu yada kadifemsi bir dokumu ve farklı kokuyormu. Yoksa kireç kalıntısı gibimi.
kireç kalıntısı gibi dışarıdaa ısıtıcısı var sularıda 22-24 derece arası...
Büyük ihtimalle zatürre oldu hastalık ilerledi durumu kritik olmalı. Kaplumbağalar hastalandığı zaman su sıcaklığı 30 kuru bölge ısısı 32 dereceye çıkartılmalı. Normal zamanlarda su sıcaklığı 28 derece olmalıydı.
Kaplumbağa hasta iken sıcakta durmalı asla esintide serinlikte kalmamalı.Tabi kuru bölgesinin yukardan lamba ile ısıtıldığı düşünerek konuşuyorum Yapabilirseniz gecede ısınma lambasını açık tutun. Ama dikkat edin kaplumbağa aşırı ısınmasın.Aşırı ısınmakta çok tehlikeli hele hareketsiz ve yüksek ısıdan kaçamayacak kadar halsiz durumdaysa.
Akvaryum suyunu 30 derece ısıdaki 24 saat dinlenmiş temiz su ile değiştirin.
Yemekten kesilen gözlerini açamayan kaplumbağa acilen veterinere götürülmeli ve arka bacaktan antibiotik iğnesi olmalı. Kaplumbağayı veterinere götürmeden önce konu hakkında antibiotik ve doz bilgisi olup olmadığını sorun.
Slm frozen. Benim kızımında iki kapluşu var ve onlardan erkek olanının kabuğunda küçük siyah bir nokta var ve aynı zamanda ayaklarının oradaki derisinde beyaz zarımsı bir şey var dün petshopa götürdüm onları mantar dediler ve bir solüsyom verdiler bu yeterli olur mu?
Benim kaplumbağamda 3-5 aydır hiçbirşey yemiyor. Sürekli kayasının üzerinde hareketsiz yani ölü gibi yatıyor. Bir tek ben akvaryumu her hafta temizlerken elime alıorm onu o zmn ayaklarını fln kıpırdatıo ölmediğini anlıorm. Arkadaşın dediği gibi bnmkininde kabuğunun üzeri beyaz beyaz oldu byk ihtimal kireçten ama suya girmemekten kabuğunun kuruduğunu da düşünüyorum. Ara sıra ben onu alıp suya koyuyorum hmn çıkmak istio boğulcak zannediorm ve çıkartıorm bu arada gözleri kapalı ve hiç açmıo.
benim de kaplumbağamda kireç gibi pamuksu bi doku var kabuğunda ve sürekli suyun içinde duruyo hiç kurumuyo sularına sera aquana ve sera reptilin damlatıyorum ayrıca sularını kirlenmesine bağlı olarak 2gün yada 3günde bir değiştiriyorum okadar iştahlı ki oyuzden hasta olduğuna da pek inanasım gelmiyor kurumadığı için anlayamıyorum üstündekilerin geçip geçmediğini ama kesin bir çaresi varsa bu lekelerin,çok iyi olur miniğim için şimdiden saolun
Hem kireç gibi hemde pamuksu nasıl oluyor anlayamadım ama bu beyaz oluşum ya pamuksu kadifemsi gibi ve yumuşaktır yada kurumuş kireç kalıntısı yada yapışmış toz gibi sert.
Önce çok dikkat ederek eski bir diş fırçasıyla yumuşak hareketlerle kabuğunu akan ılık su altında iyice fırçala ve temizle. Dikkat et bu aşamada onu sakın düşürme çünkü çırpınacak tırnaklarını eline batıracaktır. Fırçayı sadece kabuğa sür kafasına gelmesin. Sonra onu akvaryum dışına al yanan bir lamba altında sıcak ve firar edemeyeceği bir yer olsun. Üşütmesin hastalanmasın kaçıp kaybolmasın. Hafifçe kurula ve onu lamba altında 1-2 saat tutarak toptan kurumasını sağla. Bu esnada odada esinti filan da olmasın.
Mantara karşıda kireç kalıntısına karşıda temizlemek ve toptan kurumak etkili bir yöntemdir . Eğer leke tekrarlarsa bize gene yazarsın.
Yüzeyde kadifemsi yapıda bir oluşumsa ve kötü kokuyorsa mantar olabilir o zaman iyotsuz tuz ve mantar ilacı kullanmak gerekecek ama şimdi ne olduğu belirsiz , basit bir kireç kalıntısıda olabilir.
Benim beyaz tabaka büyük ihtimal kireçten çünkü taşın üzerinde kuruduğunda ortaya çıkıyor ve pamuğumsu değil zaten ben ıslatmadığımda hiç ıslanmıyor. Hasta olduğundan hep kayasının üzerinde. Bu arada küçük dostumdan ayrıldım ama benden uzakta değil dedemlerin apartmanında hatta dedemin karşı komşusu olan veteriner kliniğinde tedaviye alındı. Umarım orda benimle olduğundan çok daha mutlu olur ve en kısa sürede iyileşir. Herkese sevgiler ve kapluşlarıyla mutlu günler diliorm. Umarım hasta kapluşlarımız en kısa sürede iyileşir. (Amin)
Bu, bizim kaplumbağamız Melek`le ilk kışımız ve dolayısıyla benim bu forumdaki de ilk kışım, kışın gelmesiyle o kadar çok hasta kaplumbağa yazısı okuduk ki! Artık havalar düzelsin, minikler kurtulsun, ısıtıcısız akvaryumlarda, ölüm fanuslarında buz gibi suda donarak acı çekmesin, benim de en büyük dileğim bu :((( Kalorifere yakın durması, evin sıcak olması, havaların ısınması...hiçbiri yeterli değildir, akavryum mutlaka şart, ısıtıcı olmazsa olmaz; Lütfen ısıtıcılarınızı yaz-kış sürekli çalıştırın, hiçbir zaman hiçbir şekilde onları soğuk suya, havaya, esintiye maruz bırakmayın.