Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

kırmızı yanak beslenme programlarımız (kendinizinkini de listeye ekleyin) - 12.sayfa

arkadaşlar, berkayyazer arkadaşımızın da önerisi üzerine bu başlıkta fındık parçalarımızın beslenme diyetlerini toplayalım. hepimiz standart bir şekilde yazarsak takip etmek de daha kolay olur, şöyle ki;

kaplumbağamın tahmini yaşı:

kaplumbağamın kabuk boyu:

kaplumbağamın kilosu (ölçenler için):

günlük verdiğim yemler:

ekstra besinler ve veriliş sıklığı:

tabi ne kadar ayrıntılı yazarsak o kadar iyi, marka ve çeşitleri de ekleyebiliriz, sebzeler için haşlanmış yada çiğ gibi ayrıntıları belirtebiliriz. böylece her yaş/boy için örnek beslenme listeleri oluşturmuş oluruz, listelerdeki yanlışları doğruları tartışabiliriz.

 

hemen tatlı oğlumuz Melek`inkini yazıyım :)

kaplumbağamın tahmini yaşı: 2

kaplumbağamın kabuk boyu: 10.5 cm.

kaplumbağamın kilosu: 200 gram

günlük verdiğim yemler: hergün 6-7 adet sera raffy p; 3-4 küçük parça sera raffy ı ve sanyu karides

                                              hergün yediği kadar kıvırcık marul, fesleğen, su mercimeği                                       

ekstra besinler ve veriliş sıklığı: haftada 2 kez havuç; haftada 1 kez kabak, üzüm yaprağı ve karanfil yaprağı; 10 günde 1 küçük bir parça meyve; haftada 1 kez 2 tane sera reptil carnivor (3`er damla sera reptilin vitamin damlatarak); haftada 1 kez bir parça sera royal.
(bitkisel besinlerin tümünü iyice yıkanmış ve çiğ olarak veriyorum)

 

 

img

pinar1112

18 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Sevgili Pınar, Ceviz`in kabuk boyu 11 cm civarında (belki daha fazla mı diye şüpheye düştüm, avucumun ayası kadar desem??? ki ellerim çok küçük syılmaz..:) 2,5 yaşından biraz fazla,kilosunu bilmiyorum, kendisi sizinkiler gibi kırmızı yanak değil bildiğin yurdum tosbişi ( benekli midir çizgili midir bilemedim bir türlü, beneğe benzer çizgileri ya da çizgiye benzer benekleri var) günlük olarak gammarus karideslerden boylarına göre 10-15 adet veriyorum çünkü stick yemlerden nefret ediyor, ağzına bile sürmüyor. Mevsiminde Aybala ve Aybars biraderlerden aldığımız feyzle her akşam bir tane çekirdeksiz üzüm veriyordum, aklını kaçırıyordu yerken. Ama mesela Ceviz`in eski ev arkadaşı(kendisi gitgide canavarlaşıp Cevizin kuyruğunu yarım santim kadar yediğinden dolayı sevgili ağabeyime gitmiş olup, sevgiyle ve özenle bakılmaktadır)Fındık efendi , stick yemleri de karides kadar bayıla bayıla lüpletmekte ama üzüme dönüp bakmıyor bile, bence her canlı gibi kendilerine özgü tercihleri var. Sizlerden aldığım cesaretle son aylarda her türlü çiğ sebze, meyve, ot vs.den küçük parçalarda verip tepkisine bakıyorum. Mesela yol kenarında hindiba yetişmişti, kökleyip eve getirdim, saksıda bakarız arada yolup suya atarız diye, ama dönüp bakmadı bile. Suya attığım her şeyi dikkatle inceleyip koklaya koklaya etrafında dönmesine bayılıyorum. Bugüne kadar denediklerim arasında üzümden başka en çok mantarı sevdi, bildiğiniz kültür mantarından haftada bir iki kez kafası kadar veriyorum, resmen dövüşe dövüşe, kafa ata ata yiyor! Akvaryumun dışından bile görür görmez cama saldırıp ısırmaya çalışıyor. Havuca çok bayılmadı ama yedi, lahana da öyle, rokaya önce çok ilgi göstermedi ama bir süre sonra baktığımda küçük üçgen ısırıklarla didiklenmiş buldum. Son keşfimiz de karnabahar!!! Mantar kadar olmasa da karnabaharı da çılgın ısırıklarla parçalayarak yiyor. Şimdi Frozen Üstad ve Pınar Ablamızdan yorumlarını bekliyoruz??? Acaba doğru mu yaptıklarımız??? Sevgiyle kalın...

img

tinycat1

18 yıl 9 ay 19 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Her ürünü bir kez denemek yetmiyor bir ara hiç ilgilenmediği şeylere daha sonra saldırabiliyorlar. Bizimkiler bu aralar marula alışır gibi oldular ama havuç ve karnıbahara saldırıyorlar. Ama daimi favorileri fesleğen, başında kavga ediyorlardı mevsimi gelse de yeseler :)

img

deryailesezer

17 yıl 3 ay 25 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Dimitri,Nevreste,Ispanak ve Shrek kaplumbağalarımın tahmini yaşı:5.5 aylık kaplumbağalarımın kabuk boyu:6 cm,6 cm,5.5cm,4.5 cm kaplumbağalarımın kilosu (ölçenler için):henüz ölçmedim günlük verdiğim yemler:Sabah 14-15 adet tropical marka karides,akşam 10-15 adet sanyu bitkisel yem ekstra besinler ve veriliş sıklığı:2 Hafta bir kırmızı et,1 haftada bir elma Biraz oburlar.:D

img

gangsta4ever

16 yıl 4 ay 12 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

kaplumbağam kırmızı yanak değil ama çizgili kaplumbağa ve erkek kaplumbağamın tahmini yaşı:10 kaplumbağamın kabuk boyu:11,5cm(yeni ölçtüm yarım santim büyümüş fark etmemişim) kaplumbağamın kilosu (ölçenler için):hiç ölçmedim malesef günlük verdiğim yemler:2-3 günde bir sera ruffy p 5-6 adet ekstra besinler ve veriliş sıklığı: hergün kıvırcık marul veriyorum çiğ ve iyice yıkanmış, sabah koyup akşam alıyorum, hergün tazeliyorum ama henüz yemeye başlamadı. çok çok az miktarda elma yedi. şimdiye kadar sinek, kertenkele, kurtcuk ve bebek dere balığı gibi birsürü aburcubur yedi artık sağlıklı beslemeye kararlıyım:) başka yeşilliklere de alıştırma çalışmalarına başlamayı planlıyorum en kısa zamanda sayın tinycat, çizgili kaplumbağa ile benekli kaplumbağayı çok kolay ayırt edebilirsiniz. bu linkte benim çipil var bir bakın isterseniz sizinkine benziyor mu? http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=69579

img

hnur

18 yıl 9 ay 14 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Huleyn yemlerin, kalsiyum ve vitamin takviyen çok güzel, yaşları büyüdü, çay kaşığı ölçüsü uygun görünüyor ama sıklığı artık günaşırıya düşürsek mi?

Bitkilerle ilgili genel bir öneri; yılmayın :) Mis gibi balık kokulu yemlerin geleceğini bildikleri sürece dönüp bakmıyorlar sebzeye, en aç zamanları kollayın, hazır yemsiz geçirilen günleri özellikle. Hergün aynı bitkiyi sabahtan akvaryuma koyun, hiç yemediyse bile akşama akvaryumdan alıp ara vermeden sabah yine yeni bir parça aynısından suya bırakın, ilk öğünleri bu olsun. Alışkanlıklarına kesinlikle çok bağlılar, o kırılma noktasını kovalamak önemli. Hatta her bitki için yeni bir alışma süreci gerekiyor, bir kere verip yemiyor diye yılmayın, ertesi daha ertesi gün yine denemek lazım. Aynı şey karidese alışıp stick yem yemeyen, yada tam tersi için de geçerli. Bizde de yeni bir bitkiye alıştırmam bazen haftalar alıyor, ama bir kere doğru düzgün yemeye başlayınca, o yeni şey de alışkanlığının parçası olunca aynı hazır yem hevesiyle yemeye başlıyor. Aslında yabancı sitelerde okuyorum, elli çeşit bitkili elli çeşit yemle karışıtırıp, rondodan falan geçirip tuhaf bulamaç tarifleri yapıyorlar ama benim böyle bir deneyimim yok, bence çiğ yedirmek daha sağlıklı gibi zaten. Ama alıştırma aşamasında birazcık haşlayıp vermek alışmalarını kolaylaştırabiliyormuş.

Sevgili tinycat, bi kere Ceviz`i daha çok görmek istiyorum, onu en baştan bi söyliyim :). Nur`un Çipil`i gibi Ceviz de nadir kıymetlilerimizden :D Sırf karides yemesin, işte stick yeme alışması gerek bir şekilde, uğraştırcak seni. Mantar verilmemesi gereken yiyecekler listesinde, üzüm de fazlaca şekerli, üzüm, karpuz gibi meyveleri, havuç gibi şeyleri daha nadir vermekte fayda var, ama en çok da bunlara bayılıyorlar dimi :), eee genetik olarak en büyük enerji kaynağına hücuma programlılar her canlı gibi :) Lahana yemesin zaten, kaplumbağalar için iyi değil, ama roka yiyorsa harika, çok faydalı, bizimkinin ne yaptıysam yemediği şey de bu mesela.

Gangsta4eveR, bu rakamlar total günlük miktar dimi? Karides biraz daha az verilebilir bence, bir de güzel bir stick yemleri olsun mutlaka, Sanyu yerine Sera Raffy P, Sera Carnivor yada Tetra Reptomin olabilir. Sanyu`nun yemleri yeşil ama bitkisel değildir, bu diğer markalara göre biraz zayıf kalıyor içeriği ana yem olarak. Kırmızı et yerine beyaz et vermen çok daha iyi olur, mutlaka haşlayarak ve en yağsız yerinden, hatta güzel bir ana yem aldığında ona bile gerek yok. Elmayı kabuğuyla ver, E vitamini açısından zenginmiş. Şimdiden biraz kıvırıcığa falan alıştırabilirsen ilerde bizim gibi bitkilerde zorluk çekmezsin. Kalsiyum için mürekkep balığı kemiği at sularına, üstündeki sert kısmı kazıyarak tabi. UVB lamban yoksa güneşlendiremeğimiz sürece özellikle D3 içeren bir vitamin kullanmak lazım, ama çok değil, haftada bir kez mesela, ve yemlerine emdirerek.

Tekrar tüm obur kaplumbağalara afiyet olsun :)

img

pinar1112

18 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Benim bir tane singapur kaplumbağam var, yaklasık bir yıldır plastik ağaclı pet-shoplarda satılan havuzda ısıtıcısız filtresiz besliyordum. Yemek olarak kurumuş küçük karides, bi de bitkisel bi kaplumbağa yemi veriyorum. Ara ara marul veriyorum. her gün yemini yiyordu. Hatta gecen aya kadar fazla fazla yiyordu. Ancak yaklasık bir aydır hiç yemek yemiyor. gün boyu aynı yerde duruyor, su anda da hareketli ancak eskisi kadar hareketli değil. Dahası suda da batmıyor.Ara ara kafasını kaldırıp ağzını acıp sanki nefes almaya çalışır gibi davranıyor. Gecen hafta cam akvaryum, ısıtıcı ve filtre aldım. Isıtıcının derecesinide 30 a ayarladım.Bugün de iki tane arkadas aldım yalnızlıktan sıkılmıs olabileceğini düşünüp. Ancak bir haftadır ısıtıcının üzerinde uyuyor, bugün cok sıcak olabileceğini düşünüp ısıtıcının derecesini 28 e düşürdüm. Hala yemek yemiyor, hala suda batmıyor, 2 arkadasından uzak duruyor, onların yanlarına gitmiyor. Daha önce yemek yerken yemeğini ben midye ya da tasın üzerine koyuyordum sudan değilde karaya tırmanıp oradan yiyordu. Acaba yemek yerken hava yutması batmamasının sebebi olur mu? bi de tüm yaz boyunca öğlenleri havuzu ile balkona cıkıp güneşlendiriyordum, o da midyeye cıkıp güneşleniyordu bol bol. Dahası her zaman durduğu kaloriferin hemen yanında yaz olduğu için pencere acılıyordu, ve kendisi aksamları hava akımına maruz kalabiliyordu. Sizce akciger enfeksiyonuna, verem ya da astım gibi bi hastalığa mı yakalandı minik? ne yapmalıyım? antibiyotik tedavisi uygulamalımıyım? ya da arka bacağından antibiyotik iğnesi yaptırmam mı gerekli? bana da ya diğer kaplumbağalara bi hastalık bulaşır mı?

img

_minik_

15 yıl 7 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

bende 5 tane var : ) bakımları zor olduğu gibi besin programlarını paylaşmak da zor..kimisi yem seçse de genel olarak;

kaplumbağamın tahmini yaşı:
3 tane 1,5 yaşında ,2 tane 5 aylık..

kaplumbağamın kabuk boyu: ikisi 14,biri 11,biri 7 ve diğeri 4-5 cm

günlük verdiğim yemler: sanyu karides,sera raffy p,gamarrus

ekstra besinler ve veriliş sıklığı: haftada 1-2  kez kırmızı et ya da balık,ayda 1 kez haşlanmış tavuk,bulabildiğimde kurutulmamış karides..meyve olarak haftada 2-3 kez siyah üzüm(bayılıyorlar),fesleğen ve kıvırcık..


yiyorlar...

img

thedamned

15 yıl 10 ay 22 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

PINAR VE FROZEN LÜTFEN ACİL YARDIMMM!!! ben ağrı`da görevliyim. 4 saat önce bana bayram hediyesi, 3 er cm lik 2 adet kırmızı yanak kaplumbağa hediye edildi. ben sitenizde yazan tüm bilgileri okudum neredeyse. ama Çok ciddi sorunlarım var! 1) bu yavrucaklar 3 gündür açlarmış! ( katil satıcılar bişey olmaz demiş) 2)3 gündür küçük bir karton kutu içinde, istanbuldan ağrıya araba yolculuğuyla getirilmişler. ( katil satıcı böyle gider demiş ) 3)bana hediye olarak getiren arkadaşım yemlerini istanbulda unutmuş ve istanbula 4 gün sonra gidecek, bana da kargo ile gönderecek :(( 4) burada onlara uygun bir fanus, ısıtıcı, uvb kaybağı ve aksesuar bulup temin etmem haftalarımı alabilir. ki muhtemelen istanbul yada netten getirteceğim. saydıklarınızı ağrıda bulabilmem mümkün olmayabilir. gelelim kendimce üretebildiğim acil çözümlere a) eve getirir getirmez ( 23. 00 da bana geldi ) büyük bir borcam kaba 5-6 cm su koyum onlarıda " hoşgeldiniz " diyerek içine yerleştirdim. sonuç yüzüyorlar. b)yazdıklarınızdan faydalanarak hemen bir tümsek yapmak istedim, ama malzeme sıfır. evde ne taş var, ne toprak bir kab ne de kabuk sokaktan almayı da enf. açısından riskli buldum, almadım. c) yine yazdıklarınızdan faydalanarak kücücük doğrayarak birinin kafası kadar kıyma ve incecik kıyılmış marul koydum sularının içine. sonuçlar: 1) çok şükür hareketliler. 2) yemiyorlar ( tamam, stres. ama üç gündür açlarmış :((( 3) sürekli camın kenarına tırmanmaya çalışıyorlar ama kayıp düşüyorlar. borcamın içine ters çevirip çay tabağı koydum ama kayıyorlar ve tımanamıyorlar. :((( evet arkadaşlar! ben çok mutlu olmuştum arkadaşım hediye ettiğinde çünkü satıcının aynen yazdıklarınız ve yazdığım gibi saçma sapan bilgileriyle geldi bu yavrucaklar bana. ama sizin yazdıklarınızı okuyunca bu iş ciddi bir iş ve bu donanım için de acele etmek gibi bir lüksüm yok. Ağrı da akvaryumcu bulsam bile, o akvaryumcuda kaplumbuğa yemi olsa bile, akvaryumcu salı gününden önce dükkanı açmaz. LÜTFEN ben ve bu iki harkulade kaplumbağa için çözüm önerileri üretin ve bunu lütfen benimle paylaşın. Yarın öylen 12 ve gece 12 de interneti açıp siteye gireceğim. önerilerinizi bekliyorum. şimdiden teşekkür ederim.

img

marti

15 yıl 7 ay 1 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Sevgili pınar,

Öncelikle epeydir yoksun, seni gerçekten  özledik.  

Son mesajı ben yazmışım ve dehşet dolu. O günlerden bu günlere gelmiş olmak nasıl keyif verici anlatamam.

 Biz depolarımızı doldurduk. 4 gündür de normal beslenmeye geçtik. Bakalım sen ne diyeceksin.

 

kaplumbağamın tahmini yaşı:  2-3 aylık



kaplumbağamın kabuk boyu:  Badem; 5cm , Fındık 4,5cm  (olmuşlar  )
 


kaplumbağamın kilosu (ölçenler için):  Ölçemedim ama çok hafifler.



günlük verdiğim yemler:

Sabahları; 3 er tane Sera Raffi-1

Öğlen;  1 er tane Sera raffi mineral veya vitamin ( dönüşümlü)

Akşamları;  Birgün et, birgün sebze yediriyorum.

Haftada bir gün dönüşümlü havuç veya kabak 
Haftada bir kez vitamin ile ıslatılmış kuru balık
Haftada bir gün  DÖNÜŞÜMLÜ; ya tatlı su balığı parçaları ya kıyma Ya haşlanmış yumurta akı yada haşlanmış tavuk. (böylece her birini ayda bir kez vermiş oluyorum.)

Haftanın dört günü; Roka, dere otu, Karnıbahar ( haşlanmış), kurutulmuş meyve, normal meyve, Kara lahana,  kıvırcık marul, fesleğen, yonca, Karnıbahar yaprağı.  bunlardan hangisi varsa ve yedirebilirsem. Eğer inatla yemezse aç bırakıp sabahları yedirmeye çalışıyorum, karidesi atlıyorum. Yok yine yemezse salatalık yada rendelenmiş salatalık kabuğu veriyorum. ( onu kesin yiyorlar. )  Ama genelde akşamdan aç kalınca sabah verdiğimi yiyorlar.

Sebzeleri yiyebildikleri kadar veriyorum, Meyve ve protein içeriklileri kafalarının yarısı kadar.

 ekstra besinler ve veriliş sıklığı:

Ayda bir canlı balık  ( minik lapistes )  ( Bunu sana sormadan denemek istemedim. yaşlarına uygun mu ve  kaç tane vereyim yazar mısın. Tek bir tanemi, kişi başı birer tane mi? )

Getirtmeyi başarabildiğimde  ayda bir kez de mercan kemiği planlıyorum.

Pınar, birde gaga taşı yazmışsın birçok yerde ama nasıl kullanacağımı anlayamadım. Miktarını ve veriliş şeklini açıklarsan onu da kullanmaya başlayayım. Yanlış birşey yapmayayım diye kullanmıyorum. Ama Sularına 3-4 günde bir, Haşlanmış yumurta kabuğunu bir gece suda bekletip, o suyu akvaryum suyuna ekliyorum. Yani fazla calsiyum yüklemesi olmasın istedim. Kullanmak için seni bekliyorum.

Şimdiden çooook çoook çook teşekkürler. Meleğe ve sana sevgiler. :) 

img

marti

15 yıl 7 ay 1 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

  Pinar`dan cevap gelene kadar biraz bilgilendirme.

  Programın çok protein ağırlıklı. Bebekler için iyi olsada biraz dengelemekte fayda var. Örneğin akşamları et vermek yerine sera raffy p veya mineral verebilirsin. Ayrıca belirtmeliyim birer tane raff mineral yeterli değil. Yem programında mineral gibi pellet yemler ana yem olmalıdır.

 Kuru balık, tatlı su balığı, kıyma, yumurta akı, tavuk hepsini çok sık vermediğini söylüyorsun ama hepsinin riskli yemler olduğunu unutma. Benim tavsiyem pellet(çubuk yemler raffy p,mineral veya tetra reptomin gibi olanlar işte) yemleri ana yem yapıp yeşilliklerle takviye etmen yönünde.

  Şimdiden yeşilliğe alıştırman çok güzel. Ben sonradan alıştırmak için çok uğraştım. Verdiğin yeşillikler güzel ama meyve çok fazla tavsiye edilmiyor. Ayda bir veya hiç vermeyebilirsin.  

  Canlı yem konusu tamamen senin vicdanına kalmış. Güzel bir beslenme programı hazırladığında hiç gerek duymayacaklardır. Ayrıca canlı yemden kapabileceği hastalıklar var.
 
  Mercan kemiği ?

  Gaga taşı yani mürekkep balığı kemiğini sırt kısmındaki sert yüzeyi ayıkladıktan sonra kullanabilirsin. Ben küçük parçalar haline getirip haftada bir veriyorum. Bu şekilde yemiyorlar dersen toz haline getirip vitaminle yemlerine buladıktan sonrada verebilirsin.

img

huleyn

17 yıl 2 ay 18 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ