Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
kaplumbağalarımı kendim tedavi edebilir miyim?
Merhaba, Ben temmuz ayında iki adet su kaplumbağası aldım. Efe ve nazlı isimleri. Önce satıcının verdiği plastik kapta yaşadılar bir süre. Daha sonra 20*20*35 ebadında bir akvaryum yaptırdım onlara. Yazın pek bir problemleri olmadı. Ama kış gelince sanırım üşüttüler. Hiç yem yemiyor ve gözlerini açmıyorlardı. Dün de onlara su ısıtıcı filtre ve taşın üzerinde ısınmaları için masa lambası aldım. Fakat hala bir şey yemiyorlar. Gözleri de genellikle kapalı. Ben küçük bir ilçede yaşıyorum. Veterinere götürme gibi bir şansım yok. Acaba onları kendim tedavi edebilir miyim? Neler yapmam gerekir? Sanırım üşütmüşler. Burunlarından baloncuk çıkıyor. Acaba yemlerini mi beğenmiyorlar? Hangi yemleri ve ek besinleri(vitamin vb) tavsiye edersiniz? Sakıncası yoksa marka da söyleyebilir misiniz? Satıcılar ne yazık ki kaplumbağalar hakkında hiçbir şey bilmiyor. Bildiklerini zannediyorlar ama bilmiyorlar. Bizler de böyle forumlarda öğrendiğimiz kadarıyla yaşatmaya çalışıyoruz onları. Burada bizlere yardımcı olan arkadaşlara çok teşekkürler. Benimle beraber yaşlansınlar, uzun yıllar yaşasınlar istiyorum. Yardımlarınız için teşekkürler.
Durum ciddiye benziyor kaplumbağalarda çok belirgin bir soğuk algınlığı rahatsızlığı var ve bu sebepten dolayı solunum yollarında sorun oluşmuş. Bu rahatsızlık kolayca zatürreye dönüşebilir yada zaten dönüşmüş durumda uzaktan bilemiyorum. Zatürre ölümcüldür. İşte böyle önce yemekten kesilir ve halsizleşirler uyku pozisyonuna geçerler ve müdahele olmazsa bir süre sonrada maalesef ölürler.
Zatürre de antibiotik tedavisi lazım ama ufacık kaplumbağalarda antibiotik kullanımı da doz açısından çok risklidir. Hem doz hem uygulanmasında veteriner bilgisi lazım. Gerçi pek çok veterinerde su kaplumbağası konusunda bilgili değil ve ne yapmaları gerektiğini bilemiyor.
Eğer telefon edebilirsen sana İstanbulda bir veteriner adresi ve telefonu vereyim İstanbul dışından arayan kişilere telefonla yol göstermek açısından yardımcı olmaya çalıştığını duydum ama mesajı okuyacak diğer kişiler için yazıyorum bu durumu istismar etmeyin İstanbul içinden gereksiz konularda aramayın randevu alın ve çünkü herkes tahmin edebilir ki bu iş uzaktan telefonla olmaz..
Veteriner Hekim Dr.Emel Başaran Petvet Veteriner Kliniği Acıbadem caddesi Çimençayır apartmanı 102/1
Tel 02163392080
Son olarak eğer su kaplumbağaların ölürse lütfen gidip yenisini alma. Aldıysan sonuna kadar bakmalısın ama sakın yeniden başlama. Su kaplumbağaları 40 seneden fazla yani çok uzun yaşarlar ve evde yaşatmak hem zor hem çileli hemde sanıldığından çok daha fazla masraflıdır. Eğer uzun yaşarlarsa herbiri 20-245 cm boya gelecekler akvaryumlarda doğru dürüst bakılmaları imkansız gibi birşey. 1 metre akvaryum bile onlara yetmez yatak odasında kaplumbağa akvaryumu olmaz gürültü ve koku yaparlar tatile gidemezsin yani bir sürü olumsuzlukları var Bunlar zamanla ortaya çıkıyor ve insan onları çok sevsede çözümsüz sorunlar karşısında çaresiz kalıyor.
Açıkça ifade ediyorum ben veteriner değilim bu konuda hiç bir tecrübem de yok tedavi açısından bazı teorik tedavi bilgileri yazmıştım ama sonra risk içerdiğini düşünerek yollamadım. Olmazsa son çare olarak yazabilirim.
çok çok geçmiş olsun, dilerim yavrucaklar sağlıklarına kavuşurlar :(
Çokkkk teşekkür ederim frozen uzun uzun açıklamışsın. Verdiğin numarayı aradım.Doktor hanım ne yapmam gerektiğini söyledi.Allah bin kere razı olsun ondan.İnşallah iyi olacaklar en kısa zamanda. Pınar sana da teşekkürler iyi dileklerin için. Doktor hanımın söylediklerini yaızyorum umarım bir sakıncası yoktur.Benim gibi veterinere gitme gibi bir şansları olmayanlara.Ama öyle bir şansınız varsa mutlaka ama mutlaka gidin veterinere.Benim görüştüğüm bayan gerçekten çok bilgili kaplumbağalar hakkında. İstanbulda olsam bir dakka durmam giderim muayenhanesine. İki tane ilaç söyledi.Biri Flagyl. Günde ağızlarına üç damla üç gün süreyle.Bir de multi taps günde iki üç damla bir hafta boyunca. Ben ağızlarını açmakta çok zorlanıyorum. Bunun kolay bir yolunu biliyor musunuz?Annemle abartmıyorum 1 saat uğraştık zedelemeden açalım diye.Ama zorladık baya bi maalesef. Bir de ben ısıtıcı aldım derecesi şu an 30 da ama sanki su soğuk gibi.Acaba oda sıcak olduğundan bana öyle mi geliyor? Bir de lütfen bana yem söyleyin. Şu stick yemlerden hangisini alayım.Bende bir tane var fakat onu beğenmiyorlar heralde. Bu arada efe kendine geldi gibi hareketlendi ilaçları verince.İnşallah bir haftaya tamamen iyi olacaklar.Bir hafta sonra size gelişmeleri yazarım burada. Hepinize sevgiler, saygılar...
vala ağızdan antibiyotik olur ama enjeksiyonu önermiyorum.bacağında yanlış yere yaparsan ve sinire denk gelrse hayvan felç kalır.ben enjeksiyon yaparken bile soğuk terler döküyodum.kii klinikte hayvan sabit dursun canını yakmayalım diye 2 kişi tutup yapıoduk.frozenın dediği gibi emel hanımı ara. enjeksiyonu kafana göre yapma sakın
İstemedikleri zaman ağızlarını açmak oldukça zordur ancak kendi açması lazım bunun için iştahsızken bile yemek isteyeceği bir yiyecek koklatmak belki yardımcı olur. Sıcakta sindirim sistemleri daha düzgün çalışmaya başlayacaktır iştahı açılabilir.
Haşlanmış yağsız tavuk etini bir deneyin ilacıda hazır tutun tavuğu yemek için ağzını açar açmaz ilacı hemen yandan içeri damlatın ama dikkat o telaşla ilacı çok vermeyin. Eğer yiyorsa tavuk etini hafifçe açıp ilacı içine damlatıp tekrar kapatıp yedirerek ilacı bu şekilde de verebilirsiniz. Dikkat edin parmaklarınızı kapmasınlar
Yem olarak kurutulmuş karides Sera ve Tetra nın su kaplumbağası yemlerini öneririm. Benim kara kaplumbağalarım hiç birşey yemese bile Sera kuru yemin kokusuna asla dayanamıyor. Birde haftada bir 2 gün Beaphar yada Sera marka kaplumbağa vitamini kullanmak lazım. İlçede yoksa sanal kredi kartıyla internetten alabilirsiniz. Eczaneden Kolayca bulabileceğiniz DEVİT3 de kullanın kabuk sağlığı için şart. Devit3 ü kullanırken az verin tam dozu bilmiyorum ama haftada 1-2 damla yeterli gelecektir diye düşünüyorum. D3 vitamininin aşırısıda en az yokluğu kadar zararlı.
Herkes kaplumbağaları kabukları var diye taş gibi dayanıklı ve sağlıklıdırlar sanır ama tam tersidir. Onları oldukça mikrobik ve daracık izole ortamlarda kendi lağımlarıyla birlikte yaşamaya zorladığımız için sağlıkları çok kırılganlaşıyor ve en ufak bir terslikte hemen hastalanıyorlar.
Kolay gelsin acil şifalar.
EVET SAKINCASI VAR.. KARDEŞ SEN EMEL HANIMA ONUN TEDAVİ YÖNTEMİNİN İNTERNETE YAZIP YAZMAMAYI SORDUNMU? BURAYA YAZIYOSUNUZ MİLLET DOZUNU AYARLAMADAN İÇİRİYO SONRA YÜKSEK DOZDAN ÖLDÜRÜYO HAYVANINI.ADI EMEL HANIM TEDAVİ EDEMEDİ ÖLDÜRDÜ OLUYO. VALA ŞÖLE DİİM MESLEK ETİĞİ DENEN BİR OLAY VAR.BUNDAN ÖNCE BEN BU KONUYU AÇIK AÇIK YAZMIŞTIM BURAYA YENİSİN BİLMİYOSUN DİNLEDE ÖĞREN. HİÇ BİR DOKTORUN TEŞHİSİ-TEDAVİSİ-YORUMU İZNİ ALINMADAN BAŞKA BİR YERE YAZILAMAZ.HELEKİ İSİM VERİLEREK HİÇ YAZILAMAZ.ŞUAN SUÇLU DURUMUNDASIN.BU YAZIYI OKUDUKTAN SONRA BEN HEKİM OLSAYDIM ASLA TELEFONLA BİLGİ VERMEZDİM.KİMSEDEN PARA İSTENMEDİ BU TEDAVİYİ SÖYLEMEK İÇİN.AMA SENDE SAYGI DUYUP SÖYLEMEYECEKSİN BUNU KİMSEYE.NEDEN BİLİYORMUSUN?BUNDAN SONRAKİ KAPLUMBAĞALARI RİSKE ATIYORSUN.İSTANBULDA OLAN KLİNİĞİN 200 MT ÖTESİNDE OLAN KİŞİ AA NASILSA BU ANTİBİYOTİK VERİLİYOR DİYE GETİRMİYOR.SONRA OLAN MİNİK KAFALARA OLUYOR. VE ŞU VAR BU DOZLARI İLAÇLARI AYARLAYANA KADAR EMEL HANIMLA AKŞAM 11 LERE KADAR İNGİLİZCE KAYNAKLAR OLSUN YURT DIŞINDAN BAŞKA HEKİMLER OLSUN HEPSİNDEN YARARLANDIK.ARAŞTIRDIK.TEZ KONUSU OLSA ANCAK BUKADAR ARAŞTIRILIRDI.VE SEN KİMSEYE SORMADAN BURDA YAZDIN BUNU.EMEĞE SAYGISIZLIK ETTİN.ŞUAN KONUMUZ PARA DEĞİL AMA ŞUNUDA BELİRTİYİM DOKTORLAR NEDEN VİZİTE ÜCRETİ ALIYOR BİLİYORMUSUN?BU ARAŞTMALARININ KARŞILIĞI ALMAK İÇİN.SENDEN KAPLUMBAĞA İÇİN ALINMADI.BÖYLE BİR BEKLENTİSİDE OLMADI EMEL HANIMIN.AMA AÇIKCASI İYİ NİYETİ ÇOK KÖTÜ SUİSTİMAL ETTİN. NİYE BU KADAR KIZDIĞIMI SORUYOSAN BENDE ARAŞTIRDIM ÇÜNKÜ.ONUN KADAR ÇOK BİLGİ TOPLAYAMADIYSAMDA HAFTALARCA ARAŞTIRDIM BENDE.BURDA ONA YAPILAN HAKSIZLIK BANADA YAPILMIŞ OLUYOR.HAKKIM YENDİ ŞUAN BENİM VE SANA BİŞEY DİYİM BURASI TÜRKİYE.BU İLAÇLARI KAPLUMBAĞADAN HİÇ ANLAMAYAN BİR HEKİM NOT ALSA VE GÖRDÜĞÜ KAPLUMBAĞALARA UYGULASA BU İŞTEN ANLAYAN YOK DİYEREKTE MUAYENE PARASI OLARAK ÇUVALLA PARA ALSA KİMSE HAKKINI SAVUNAMAZ.İNSANLAR SAF SAF ÖDER O KADAR PARAYI.BAŞKA HEKİMLERDE HAKSIZ PARA KAZANIR.HAKKI OLANLARDA BOŞ BOŞ OTURUR KLİNİKLERİNDE. . bana sen kimsin bu kadar savunuyosun dersen tecrübeli veteriner teknikeriyim ve emel hanımla çalıştım.kendisi evet mükemmel bir hekimdir.kedi köpek kaplumbağa ne olursa olsun işini maksimum düzeyde bilgi ile yapar.ben şuan hemşirelik okumaya başladım ve bende eşşek gibi çalışıp o bilgilerimde hastanede çalışıyorum.kaliteli hemşire olmaya çalışıyorum.ve hakkımı kimseye yedirmem açıkcası.emel hanımında yenmesine çok üzüldüm .. umarım bu başlık silinir burdan.kimse okumaz.eğer silinmezse ben birdaha girmeyeceğim zaten bu foruma.kimseninde beni arıcanı sanmıyorum fakat bu yazıyı görürse emel hanımın nasıl bir tepki vereceğinide ben çok iyi biliyorum..