ne zamandır soracağım unutuyorum dün yine ziyaret ettiğimde aklıma geldi ve hemen unutmadan yazıyorum...
arkadaşlar benim dayımların iki tane kuşları var biri dişi biri erkek.. bu kuşların üç yıldır sadece kanatlarında tüy var geri kalan her tarafı çıplak...!
dayıma sordum bi kuşçuya sormuş zamanında o da kuşlar yaşlanınca tüyleri dökülür demiş ve geri yollamış.. bu arada kuşların yaşı 11.. 12 ye girmek üzereler.... bunun doğruluk payı nedir??? ama neşeleri yerinde... dün epeyce inceledim rahatsız değiller... yemeleri içmeleri gayet iyi.. fakat birtanesi artık uçmuyormuş... bilgili arkadaşlar beni bu konuda aydınlatırlarsa çok sevinirim...
sa kardeş dayının kuşları çok yaşlı ve bi uçamayuan kuş bence ölebilir ölümü çok yakın :(
kusların yası epeyce ilerlemis. bu yaslarda kusların tüyleri bir hayli dökülür ama seninanlattığın kadar değil. kuslarda FRENCH-MOULT isimli hastalık olabilir. nette bu hastalığa yakalanmış birçok kuş resmi var. bakıp karşılaştırabilirsin
evet araştırdım ve sanırım hastalıkları FRENCH-MOULT :(( peki bunun tedavisi var mıdır??? ne yapabilirizzz.. birde uzun zaman oldu yanı bu hale gelmeleri.. 3 yıl oldu :(
maalesef :( ben bugüne kadar bu hastalığı iilestiren birisini görmedim-duymadım.
bence dayının kuşları mefta:(alobilir
MERHABA
Bahsettiğiniz muhabbet kuşlarımı...
Papağangillerden olan kuşların bilinen iki tane viruz hastalığı vardır...Bunlardan biri French Moult olarak bilinir...Bu hastalıkta kuşların kanat ve kuyruk tüylerinin olmadığını, olanlarında kısa ve biçimsiz olduğunu görürsünüz...Bu kuşlar uçamazlar ve ancak gagaları ile tırmanırlar...
Diğer ikinci hastalık ise polyomavirus ların neden olduğu ve özellikle ilk salgında %100 e varan yavru ölümlerine (10-40 günlük) neden olan çok daha ciddi bir hastalıktır ve ne yazik ki bu hastalık Türkiye nin değişik yerlerinde mevcuttur ve bu hastaliğa yakalanan kuş sahiplerini kuşlarını toptan satarak bu hastalığı bertaraf etme yoluna secerler...Buda hastalığın yayılmasında çok önemli bir etkendir...Eğer yavru ölümleri varsa ve özellikle önce ilk iri bakımlı yavrular ölüyorsa bu hafstalıktan şüphelenmek gerekir...
Hastalığı ölmeden atlatabilen yavrular virüs taşıyıcı hayvanlar olarak hastalığı yayılmasında rol oynarlar...Hastalığa yakalanmış yavruların büyümesi yavaştır ve zayıf yavrular olarak büyürler...Ancak yavruların bazılarında virus kalıcı etkiler bırakır...Bu hastalıkta da virus tüy folliküllerine zarar vermekte ve bu yavruların bazıları hayatları boyunca kısmı veya tamemen çıplak kalmaktadırlar...Bu nedenle bu tür kuşlar üretimde kullanılmamalıdır...
Hastalığın tedavisi yoktur, sadece Amerika da bir aşısı vardır ama az sayıda kuşa uygulamak ekonomik olmamaktadır. Bu nedenle bu hastalığa yakalananların yapabilecekleri sınırlı şeyler vardır.
Bunlarda hemen üretime ara vermek, kafes ve yuvalıkların etken olan viruslara karşı etkili bir dezenfektanla dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Rastgele kullanılacak bir dezenfektanla mücadele olmaz. Yapılan çalışmalarda üretime verilen 5-6 aylık aradan ve dezenfeksiyon işleminden sonra eski veriminde olmasa bile yeterli seviyede ayavru alınabilmiştir. Bu konuda Türkiye de sadece hastalığın tespitine yönelik bir çalışma olmuştur.
Virusun bu tipinin insan sağlığına bilinen bir zararı olmadığı belirtilmektedir.
Burada yazdığım bilgiler amerika kökenli yayınlanmış bilimsel makalelerden özettir.
bütün bilgiler için teşekkürler dediğim gibi kuşlar 12 yaşında kanatlarındaki tüyler tamamen war ama kanatları hariç hiç bir yerinde tüy yok.. çıplak kaldılar... biri dişi biri erkek ama hiç yavruları olmadı.. dişisi yumurtlamadı bile... aynı kafesteler... ikisi de gayet sağlıklı ama şu son gidişimde erkek olan uçamamaya başladı.. şuan hiç uçmuyor erkek kuş...
:((
kuşlarınızın önceden tüyleri varmıydı...dökülmeler ne zaman başladı...yaşlı kuşlarda tüy dökülmesi büyük papağanlarda gözlenen birşey ama muhabbetlerde yaşlılıktan dolayı tüy dökülmesi duymadım...
Benim aklıma birde mantar olma ihtimali geldi...eğer kuşların telek dediğimiz uzun tüyleri duruyorsa, diğer tüylerinin dökülmesinde mantarda düşünülebilir ama bunun için tüy kökünden test yapmak gerekir...
kuşların önceden tüyleri vardı... 3 yıl önce tüyleri dökülmeye başladı ve şuan kanatları hariç geri kalan her bi tarafları tüysüz :(((
fakat gökhankuşçu84 nickli arkadaşımın dediği hastalıktaki kuşlara baktım ve % 99.9 hastalıkları FRENCH-MOULT :(((