Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Kaplumbağam Yan Yüzüyor

Selamlar.Benim kapluşlarımdan birisi yüzerken hafif sola yatık yüzüyor ve normal bulmuyorum.Sizce neden öyle yüzüyor olabilir ve sorun nedir acaba?

img

vedkum

17 yıl 7 ay 7 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Yüzme bozuklukları eğer uzuvlarda sorun yoksa akciğer deki sorunlardan kaynaklanır. Akciğer su toplarsa suya dalamamak yüzeye çıkamamak eğri ve yana batık yüzmek gibi belirtileri olur. Fakat burada önemli olan doğru teşhis koymak yani akciğerlerde ciddi bir problem varsa mutlaka başka belirtileri de olacaktır. Nasıl ve ne kadar eğri yüzüyor gerçekten sorun içerden mi kaynaklanıyor bunları görmeden uzaktan bilmek değerlendirmek zor. Bu yüzden mutlaka ciğerlerde sorun var diyemiyorum sadece yol göstermesi açısından yazdım.

img

frozen

19 yıl 7 ay 3 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

interneti biraz araştırdım.yana yatık yüzme kireçli şebeke sularından kaynaklanıyormuş.bende şebeke suyu kullanıyordum.artık bir süre içme suyu kullanacağım,sonrada dinlendirilmiş şebeke suyu.bakteri azaltan damlalardan da almayı düşünüyorum.

img

vedkum

ÖZEL MESAJ

Ne alakası varmış suyun kireçli olmasıyla kaplumbağanın yan yüzmesinin?
Kusuruma bakma ama seni bu yanlış sonuca ulaştıran o kaynağı çok merak ettim. link verirsen bu mantıksızlığın izahını nasıl yapmışlar bakmak isterim.
Hem suyu dinlendirince kireç azalıyormu ki. Suyu dinlendirmek klor açısından yapılır bu esnada kalsiyum yüzdesi değişmez. Tam tersi sudaki buharlaşma yüzünden kalsiyum yüzdesi artar bile.
Sudaki abartılı kireç yüzdesi kaplumbağa sağlığını tabiki etkiler ama şebeke suyundaki kireç o kadar abartılı değildir. Kirecin yan yüzmekle alakası yok olsa olsa kabuk yüzeyini etkiler.
Herkes şebeke suyu kullanıyor çünkü bu iş şişelenmiş içme suyuyla yürümez. Tabi fanusta ve sadece 1-2 litrelik suda değillerse
Hergün akvaryumdaki suyun bir kısmını (mesela % 10 gibi) alıp yerine temiz su koymak gerekir. Her ayda duruma göre gerekirse toptan su değişim yapılmalı. Aksi takdirde sudaki nitrat çoğalır ve kaplumbağaları zehirler. Bakteri azaltan damlalar nitrat miktarı konusunda işe yaramaz.
131021 numaralı mesajda yana batık yüzmenin sebebini yazmıştım. Boşuna mı yazdım acaba altına o mesajı ekledin ?

img

frozen

ÖZEL MESAJ

frozen verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.kireçli suyun zararlı olduğu [url]http://www.akvaryumforum.com/forum/archive/kirmizi-yanak-su-kaplumbagasi-t575.html[/url] bu adreste 2. mesajda yazıyor.böbrek taşı yapıp yan yüzmesine sebep oluyormuş kiteçli su.131021. mesajda yazdığın akciğer sorunu üşütmekten oluyor yanılmıyorsam.sularının sıcaklığı devamlı 28 derecede.tekrar teşekkürler

img

vedkum

ÖZEL MESAJ

Vedkum
Verdiğin linki okudum o mesajda yazan bilginin esas kaynağı neresidir bilemiyorum bu yüzden kesin birşey diyemeceğim.
Redearslider.com da yana yatık yada dengesiz yüzme ile ilgili bilgiyi aynen buraya kopyalıyorum.

"Redearslider.comdan alıntıdır
Irregular swimming is often a serious sign of respiratory infection. Fluid build-up in the lungs impairs normal swimming ability. Irregular walking may occur due to the same reasons. Check for other symptoms, take basic measures and prepare for veterinary consultation. Make sure the water temperatures are correct and that your turtle is not exposed to cold drafts. These types of irregularities may also be due to a neurological condition or an ear abscess. This is a serious symptom that needs immediate attention. It can easily lead to drowning and other injuries."

Yukarda özetle diyor ki 
" Yana yatık , dairesel veya dengesiz yüzmenin başlıca nedeni solunum yollarındaki rahatsızlıklardır. Kaplumbağaların akciğerlerinde su toplanırsa bu durum yüzme yeteneklerinde bozulmalara yol açar. Diğer soğuk algınlığı belirtileride varmı arayın gerekiyorsa veterinere götürün.  Su ısısını ve kaplumbağanın cereyanda kalıp kalmadığını konrol edin. Bu tür düzensiz hareketler sinirsel bir rahatsızlık sonucunda yada orta kulak iltihabı nedeniyle de görülebilir. Ciddi bir belirtidir dikkat edilmesi gerekir ve kolayca başka daha ciddi rahatsızlıklara dönüşebilir. "

Dengesiz yüzme konusunda diğer sitelerde de böbrek problemi veya ve sudaki kireç konusunda bahsedilmiyor. Böbreklerde sorun olursa kaplumbağa hareketleri tabiki değişecektir ama ilk düşünülmesi gereken nokta akciğerlerde sorun olup olmadığı. Doğru teşhis için diğer zatürre belirtileri varmı bakmak lazım. Salya durumu , nefes alırken ses çıkarması, ağız açmak ve halsizlik gibi. Ayrıca yan yüzmek dışında diğer yüzme bozuklukları da varmı. Mesela dibe dalabiliyormu yada suda taş gibi dibe batıyormu. Yürüme bozukluğu da varmı onuda incelemek lazım. Sinirsel bir rahatsızlık yada kaslarda problemde olabilir. Sana yol gösterecek olan diğer işaretler de bunlar.
Şimdi biz hep en kötü durumu yazıyoruz ama tabiki hafifçe yana batık yüzmesi mutlaka akciğerlerde sorun olduğunu göstermeyebilir. Diğer belirtilerin bu teşhisi desteklemesi lazım.

img

frozen

ÖZEL MESAJ