Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Isıtıcı ve Filtre???
Arkadaşlar ben ısıtcı mı suyun dibine yatırarak ve ısıtıcının tamamı suyun içinde olacak şekilde koydum. Sizce bu doğru mu? Böyle yapmamın sebebi ise su seviyem çok fazla değil çünkü şuan da doğru düzgün bir kuru bölgem yok. Çerez kapları olur ya yuvarlak ve küçük onun içine elimde olan renkli taşlardan doldurdum ağzına kadar. Ve suyun içine koydum. Su seviyem bu kapla aynı oranda yani kapluşum suya indiği zaman ısıtıcıdan destek alarak rahatlıkla üzerine çıkabiliyor. Isıtıcımın patlama gibi bir sorunu fln olur mu? Olursa ne olur? Kapluşuma bişiy olur mu? Bir yazı okudum bu forumda elektrik çarpması için toparağa temas etmekten, ısıtıcın otomatik olarak elektriği kestiğinden bahsedilmiş bunlar doğru bilgiler mi? Ve filtereye gelince akvaryumum 50*17*30(boy-en-yük.)gibi. Nasıl bir filtre önerirsiniz? Ben şelale filtreleri çok seviorm ama bnm akvaryumuma uygun olur mu? Ayrıca temizliğini yaparım ama bazı parçalarının değiştirilmesi gerektiğini okudum yine bir yazıda, onlarla hiç uğraşmak istemem açıkçası alıım takıım haftada 1 mi temizlemek gerekio temizliyim yani beni bu kadar uğraştırsın çünkü bende iki tanede gonzales var. İkiside ayrı kafeslerde açıkçası 2 koca kafes temizle üstüne akvaryum nasıl olucak bilmiorm. Her hafta sonu bayağı zamanımı alıcak sanırım.
Isıtıcı kaliteliyse toptan suya sokulabilir içine su kaçmaz. Bazı yabancı markalar ıstıcıların üzerine mesela 1.5 metre filan gibi maksimum konulabileceği güvenli su derinliğini bile yazıyorlar.Ama yerli bir markaysa su kaçma ihtimali var. Kaplumbağanın sıcak ısıtıcıya basarak kuru bölgeye çıkması riskli. Oraya bu iş için bir taş koyun. Su kaplumbağası akvaryumları büyük uğraş ister hangi filtreyi kullanırsan kullan sonunda işin zahmeti gene senin üzerinde olacaktır. Zamanla herkesin bıktığı nokta bu zaten. Hele kaplumbağalar büyümeye başlasın bu zahmet 3-4 katına çıkacak.
Biraz pahalı yöntemi seçerse nbir dış filtre alıp yalnız ayda bir filtre temizleyerek rahat edebilirsin. Akvaryumunda suyunun yarısına yakınını alıp taze su eklersen uzun süreler akvaryum temizliği gerektirmez. Geçenlerde 2 hafta kadar iş+tatil gezisindeydim. Kaplumbağalarıma eşimin ablası 2 günde bir yem vermek için uğradı bu sürede. Yemlerini akvaryumda vermesine rağmen geldiğimde akvaryum suyu neredeyse berraktı. Koku vs. adına en ufak bir belirti yoktu. Tatile çıkmadan 2 hafta kadar önce sularını değiştirmiştim bir miktar. Yani 1 ay sürede hemen hiç kirletmemişler. Yine de ben ne olur ne olmaz su kalitesini koruyayım diye taze su ile akvaryumun suyunun yarısını değiştirdim. Tabi filtreyi de yıkayıp elyafını değiştirdim. Dış filtrelerin hortumlarının girişinde suyu kesen vanalar olduğundan filtre temizlemek ve su boşaltıp doldurmak oldukça kolay. Filtreye giden ucun vanasını kapatıp filtreden söküp bir bidona koyunca akvaryum suyu filtre motoru sayesinde kolayca boşaltılıyor. Bu arada salonu da ıslatmamış oluyoruz tabi. Eşimi en sevindiren nokta bu oldu :) Öneririm. Biraz pahalı ama garanti yöntem. Dış filtreler 80-150 YTL civarı. 2. el ilanları da takip ederek çok daha makul fiyatlara edinebilirsiniz.
Şelale filtre suyu üstten çektiği için su seviyesinin epey yüksek olması gerekiyor, kuru bölge ve su seviyesini net belirleyip, ondan sonra ölçerek şelale filtre alabilirsin. Genelde su miktarı az olduğu için kaplumbağa akvaryumlarında iç filtreler tercih ediliyor, ama tabi onların da temizliği bir dış filtre kadar olamıyor. Bir de tabana kum yada çakıl koymaktansa boş bırakmanı tavsiye edeceğim, hiç olmazsa birazcık temizlik yükünü azaltır.
Isıtıcım Atman BT 75 modeli. Kutunun arkasında tamamen suya sokulacağına dair bir resim var. Bu arada kapluşumun gözleri şuanda kapalı ve hiç yüzmüo yemekte yemio. Buz gibi sudan çıktı tabi hayvan alışması zor olucak sanırım. Suyun derecesini 30`a ayarladım. İnş. işe yarar. Cvplarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar.
Ben de sonunda ısıtıcı ve filtre alıcam. su anki akvaryum cok kucuk, 35*20*20, o yuzden temizlemek veya ısıtmak sorun olmuyo ama 1 metrelik koccaman bir yuva yapıcam tospiklerime, ısıtıcıyla filtreyi şimdi alsam -ki zaten iç filtre alıcam, akvaryumu büyütünce de dış filtreyle vs. takviye etsem olur sanırım.