Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
kaplumbağamın yardıma ihtiyacı var lütfen!!!
Benim 4-5 yaşlarında bir su kaplumbağam var. Akvuryaumda yaşıyor ısıtıcısı falan da var. çok hareketli ve sevimlidir. Son bir haftadır sanki biraz durgun gibiydi. Geçenlerde de akvaryumunu temizledim yine tabi yabancı madde falan kullanmadım. Akvaryuma koyunca gözlerini açmadığı dikkatimi çekti. gözleri şişmiş ve açmıyor. Forumda okuduğumdan anladığım kadarıyla akciğerlerinde bir sorun var. Çünkü iki gözünü de açamıyor ve burnunda kabarcık oluyor. A vitamini içeren kaplumbağa vitamini veriyorum yemleriyle. Ben erzurumdayım ve burada küçük hayvanlardan anlayan birisi yok bu yüzden antibiyotik iğnesi vurduramam. Ben de doksisiklin içeren bir antibiyotik aldım adı monodoks. İçindeki tozdan çok az dozda sulandırıp yemine batırıp veriyorum. Yem yeme konusunda hiç bir sorun yok zaten elimden yemeye alışık. hareketleri de kötü değil. Ama genellikle kayasının üzerine çıkıyor ve benimde ısıtıcı lambam yok. Aslında kapişim kuzenimindi daha önce fanusta yaşıyordu bana verdi tatile giderken. O zaman da sıklıkla gözleri kapalı olurdu yem yemezdi. Ama sonra düzeliyordu. Sizce yapabileceğim başka birşey var mı ve kapişim iyileşir mi? Lütfen 4 gündür bu halde ve ben onun hareketli hallerini özlüyorum. Yani gözlerini açabilse bir sorun kalmayacak gibi hareketleri ağır değil ev yem yiyebiliyor. Acil yardım lütfen başka ne yapabilirim.
Ne yazik ki size yardim edebilmeyi cok cok istememe ragmen konu hakkinda saglikli tavsiye verebilecek kadar bilgiye sahip degilim. Bilgili arkadaslar size yardim edene kadar su an icin size ancak suyun sicakligini 30-32 dereceye getirmenizi tavsiye edebiliyorum. Insanin elinden birsey gelmemesi cok uzucu, umarim en kisa zamanda iyilesir minik :(
Bir de bu linki buldum, gerci siz belli ki epey arastirmissiniz ve muhtemelen bu yaziyi da okumussunuzdur ama belki gozunuzden kacmistir diye icime sinmedi, yine de koyiyim dedim:
http://www.hepsievcil.com/app/Forumlar/cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=35509
Yalniz tabi momo`nun da dikkat cektigi gibi yazi sadece veterinerlere yol gostersin diye hazirlanmis, yine de belki icinden isinize yarayacak, sizin de yapabileceginiz ipuclari yakalarsiniz (suyun azaltilmasi, kayadayken de lambayla sicak tutulmasi, gece akvaryumun ustune kapak kaptilmasi gibi) ya da enjeksiyonu yapabilecek bir veteriner bulursaniz yardimi olabilir diye dusundum. Ne yazik ki benim elimden bu kadari geliyor, akciger enfeksiyonu ciddi bir hastalik, Frozen da eminim ki yazinizi okuyunca size daha sagikli bilgi verecektir, tekrar cok gecmis olsun.
saolun evet o yazıyı okumuştum daha önceden. Açıkcası benim kaplumbağamda kızarma ve iştahsızlık yok. Hatta sürekli yem aranıyor. Günde 15 taneye yakın yem yiyor neredeyse. Anlamadım gitti. Gözlerinin şiş olması ve karada vakit geçirmesi beni düşündürüyor.
bir de unutmadan gözlerine göz teramycini sürüyorum
arkadaşlar lütfen yardımınızı bekliyorum. Kaplumbağama yem yoluyla antibiyotik veriyorum. bu kadarı yeterli olmaz mı? Lütfen bütün durumu yukarıda anlattım yardım...
arkadaşım her antibiyotik her hayvana verilmez nedenherkez veterinercilik oynuyor anlamıyorum.tamam veteriner yok etrafta ama kafanıza görede vermeyin lütfen.. siteye kaplumbağadan anlayan veteriner diye başlık açtım.altınada telefon yazdım.türkiyenin 4 bir yanından telefonda açıp danışanlar oluyor.başlığı 2-3 sayfa geriye gitsen bulacaksın.o hayvanın böbrekleri iflas etse yanlış antibiyotik yüzünden farkına bile varmazsın.öldü gitti dersin ama senin yüzünden ölmüş olbilir.. bu başlığı yeni gördüm umarım hayvanına bişe olmaz.. telefonu birdaha veriyorum 02163392080 dr.emel başaran
bakın kafama göre antibiyotik vermiyorum forumda doksisiklin etken maddeli antibiyotik diyordu ben de eczaneye sordum bunu verdi. Numara için teşekkür ederim. Mutlaka arıyacağım. Ama yine de buradaki arkadaşlardan da yardım istiyorum
Arkadaşlar
akciğer enfeksionu tedavisinde Doksisiklin etken maddeli antibiyotik yazısı momo arkadaşımızın bir Alman sitesinden yaptığı çeviri. Yani momo nun yazdığı bu etken madde ismi ve dozajı doğrudur.Ama momo bu yazıyı veterinerlere yardımcı olmak üzere yazmış ve yazının başında bunu belirtmiş.
Ben pek antibiotik konusuna girmiyorum çünkü karşı taraftaki kişinin o antibiotiği nasıl uygulanacağı belirsiz herkes aynı özeni gösteremez. Kaplumbağa tedavilerinde herşey siyah yada beyaz değil bolca gri bölge var yani uzaktan hemen doğru yaptın yada yanlış yaptın diyemeyiz. Her farklı olayda kişiler durumlar koşullar birbirinden çok farklı oluyor.
Söz gelimi başka bir kişi antibiotik kullanmaya başladım dese okuduklarıma bakarak yorumlayarak hayır yanlış yapıyorsun diyebilirim. Bu birazda benim mesajdan aldığım hislere bağlı. Ben doğru yaptın desem de bir başkası yanlış yaptın dese de aslında ikimizde tam olarak bilemiyoruz.
Nevestel`in eczaneden antibiotik alarak tedaviye girişmesi benim açımdan ilk aşamada çokta yanlış değil çünkü yaptığı işe özen gösterdiğini çokta bilinçsiz olmadığını düşünüyorum üstelik elinde doğru bir bilgi var ve Erzurumda bu konuda bilgili veteriner bulabileceğini de sanmıyorum. ikinci aşamada ise ufak bir itirazım olacak.
İlk günlerimde hasta kaplumbağalarda antibiotik kullanılmasına risk büyük olduğu için karşı çıkıyordum ama sonra anladım ki kaplumbağalar belli bir seviyeyi aştıktan sonra müdahele edilmezse zaten pıtır pıtır ölüyorlar. Hiç değilse risk olsa bile antibiotik kullanımında bir ümit var ve denenmeli. Evet sonuç ölümcül olabilir ama antibiotik veteriner tarafından yapılsa bile mucize sonuç vermeyebilir ve kaplumbağa gene ölebilir. Veterinerlik fakültesine giden tedavi alan ve ölen kaplumbağalarda var.
Burada önemli olan nokta doğru gözlem ve doğru müdahele. Bence kaplumbağa yemekten kesilmemişse ve henüz hareketliyse hemen antibiotiğe geçmemek lazım önce diğer yöntemler denenmeli. Ufak itirazım işte burada. Önce yaşam koşulları düzeltilmeli hijyen açısından su değişimi yapılmalı özellikle gece düşen ısı farkına yada gündüz esintide kalmamasına dikkat edilmeli. Halsizlik başladığı yemek yemediği zaman ise beklemeden tereddüt edilmeden hemen ya veterinere gidilmeli yada çok dikkatli davranılarak antibiotiğe geçilmeli. Çünkü artık son aşama ya girilmiş oluyor.
Herkes kabul ederki bu sağlık konusu o kadar basit ve 2-3 satırla yardım edilebilecek bir konu değil ve mucize bir tedavi yok. Gerçek teşhis için tahlil ve rontgen gerekli Biz yazılanlara bakarak tahmin etmeye yol göstermeye çalışıyoruz o kadar Birde manevi destek var. Esas tedaviyi uygulayan kişinin kişisel insiyatifi ve bilinçli yaklaşımı çok önemli.
Lafı çok uzattım biliyorum , son olarak hem antibiotik hemde A vitamini kullanımında aşırı doza kaçılmaması gerektiğini hatırlatırım.
Minik kaplumbağaya acil şifalar dilerim
Ben Emel hanımla görüştüm. Antibiyotiği bırakmam gerektiğini söyledi. Yem yediği ve hareketli olduğu için enfeksiyon değildir dedi. A vitamini eksikliğinden şüphelendi. Ama ben normal deep fix kullanıyordum vitamin olarak emel hanım çocuklara verilen multitab damlayı önerdi. Başlıyorum bugün kullanmaya. İnşallah iyi gelir. Hepinize teşekkür ederim. Uuntmadam emel hanım bir de dedi ki su sıcaklığı 27-28 olsun üstünbe çıkarırsan kablumbağa strese girebilir. Haberiniz olsun.