Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Arkadaşlar, yeni kapluşlar aldım yardıma ihtiyacım var:))
Merhaba, öncelikle herkesin bayramını kutluyorum:) Ben 2 gün önce iki kırmızı yanakla aranıza katılmış bulunuyorum arkadaşlar:) Fakat daha önce bakımlarını çok fazla araştırmadığım kapluşlarımı ilk aldığımda plastik bir kabın içinde aldım, ama eve geldikten bir süre sonra çok durgunlaşmaları dikkatimi çekti ve internetten biraz araştırdıktan sonra hemen dışarı çıkıp imkanlarım el verdiğince bir akvaryum aldım kapluşlarıma:) Bu nedenle önce bu forumda bilgilerini paylaşan ve bilgisiz olan yeni kaplumbağa sahiplerine, bakımları hakkında bilgi veren herkese teşekkür ediyorum:) Benim de her yeni kaplumbağa sahibi gibi bir kaç sorum olacak, aldığım akvaryumun üzerinde bir lamba var fakat bu sanırım ısıtma lambası tam emin değilim ama ısı da yayıyor, burada okuduklarımın ışığında pet shoptaki görevliye defalarca sormama rağmen bana uvb lambasının gerekli olmadığını söyledi, fakat malum önümüz kış ve zemin katta oturmam sebebiyle kapluşlar yazın da pek fazla güneş göremeyecekler, bu nedenle uvb lambası almam gerektiğine inanıyorum. Biraz araştırma yaptım ve bir kaç model buldum fakat akvaryumun boyutlarına göre uyup uyamayacağını ya da nasıl takılacağını bilmiyorum, akvaryumun boyutları, boy : 27 cm, en 35 cm, derinlik: 21 cm. . Genelde http://www.estore.com.tr/EStore/Products.aspx?catalog=PetShop&productid=DK6160000422(616000000) bu ürün satılıyor sanırım, fakat söylediğim gibi nasıl takılacağını ya da uyup uymayacağını bilmiyorum, bazı arkadaşların spotlarla güneşlendirdiğini okudum, bende de 50 watt bir spot var acaba uvb yerine onunla güneşlendirsem olur mu? ve günde kaç saat güneşlendirmem gerekiyor, yani lambayı kaç saat açık bırakayım. Bir de akvaryumun üzerinde bulunan lambayı geceleri kapıyorum 8-9 saat kapalı kalıyo gündüzleri açık bırakıyorum bu bir soruna yol açar mı? Bu arada küçük olan kapluşum baya utangaç hemen kaçıyor, ama çok aç sabah ikisi için attığım 3 yemi de tek başına yedi, büyük olan da bayağı hareketli ve biraz da agresif olmasına rağmen geldiğinden beri hiç yem yemedi, asıl sorunum da bu zaten, çok hareketliler ve devamlı yüzüyorlar ya da kayalarına çıkıyorlar, fakat büyük olan inatla yem yemiyor, önünde 1 saat durduğu bile oldu, en sonunda öbürü gelip kaptı, acaba yememesinin daha alalı 2-3 gün olmasıyla bir alakası olabilir mi? Bu arada ısıtıcıları filtreleri de var, su sıcaklığını kontrol ediyorum dereceyle ve sanyu marka karides yemiyle ve tetrafauna marka bitkisel yemle besliyorum, sabah karides akşamları bitkisel yem vermeyi düşünüyorum, ne kadar verirsem iyi olur, ya da başka nelerle besleyebilirim,hepinizin önerilerini ve tavsiyelerini bekliyorum arkadaşlar:) Bu arada küçük olanı önce aldım, büyük olanı ise akvaryumu aldığım yerden aldım fakat iyi anlaşıyorlar gözlemlediğim kadarıyla, tek sorunum büyüğün yem yememesi açıkçası:)Şimdiden herkese teşekkürler.
3libras merhaba.
Isınma lambası dediğimiz şey zaten bildiğimiz sıradan lamba. Kolayımıza geldiği için biz o lambanın ısı verme özelliğinden yararlanıyoruz yeterki kuru bölge üzerinde yer alsın ve aşağıya yeterince ısı sağlasın.
Güneşlendirme denilen olay kaplumbağanın 3 önemli gereksinimini karşılamak için yapılıyor.. Kaplumbağanın ısıya ve kurumaya ve UVB ışınına ihtiyacı var. İlk iki gereksinimi için adi lambalar yeterli gelir illa güneşe ihtiyacı yok ama bunun yanısıra kabuk sağlığı için uvb ışını alnması lazım onu da ancak güneş ışığı yada UVB lambalar ile sağlıyabiliyoruz.
Spot lamba uvb lamba yerini alamaz çünkü ısı veriri ama uvb ışın vermez , uvb lambada ısınma lambasının yerini alamaz çünkü UVB verir ama yeterince ısı veremez. Benim fikrimce ısınma lambası UVB lambadan daha acil bir donanım. Eğer uvb lamba yoksa kaplumbağa nın kışın D3 vitamini içeren vitamin ile takviye edilmesi şart.
18 watt lık o uvb lamba nın boyu 59 cm , duylarıyla birlikte 61-63 cm i bulabilir. 15 watt olan daha kısa boylu uvb lambalar da var boyları 38-43 cm arası onlar sana daha uygun olur. Ama bu uvb lambalar artık çok zor bulunuyor. Özellikle Hagen ürünleri artık ithal edilmiyor ve lambaları piyasada kalmadı
Bu uvb lamba ile birlikte lambanın wattına uygun bir balast da almalısın. Lamba , balast ve starter bağlantısının özel bir devre şeması var. Bu devreyi ya sen yada bir elektirikçi yapacak.
Yem yememe sorunu için biraz daha sabret alışma döneminde yemeye bilir olmadı yemi değiştir. Suyun ısı kaç derece bilmiyorum ama 26 dan düşük olmasın kış günleri için 28 uygundur.
Frozen öncelikle ilgilendiğin için çok teşekkür ederim, suyun ısısı 28 derecede sabit kontrol ediyorum sabah akşam, zaten baya hareketliler devamlı yüzüyorlar, bugün beşiktaşta 15 watt bir uvb buldum 38 cm. Exoterra Repti Glo markası sanırım kaliteli bir şeye benziyor, zaten almak istediğim yerin sahibi çok yardımcı oldu şu anda ısıtma lambasının takılı olduğu kapağa bir şekilde kurabileceğini söyledi, kapağı götüreceğim çarşamba günü taktıracağım lambayı sanırım. Bu arada uvb yi günde kaç saat açık bırakmalıyım, ve ısıtma lambasını gündüz açıyorum gece yatarken kapıyorum 7-8 saat kapalı kalıyor, bir zararı olur mu ya da nasıl bir düzen uygulamalıyım? Isıtma lambası kayaların üstünde duruyor ve zaten baya kurutuyor orayı, onlar da orda duruyorlar arada,ışığa bakıyorlar, o zaman spot kullanmama gerek yok sanırım, sadece üstündeki kendi lambası ve uvb lambası yeterli olacak. Eğer marka hakkında da bir tavsiyeniz varsa onu alma ya da al iyidir gibi:) bekliyorum, tek derdim büyük kapluşumun hiçbir şey yememesi, 4. günü doldurduk bugün çok endişeliyim, tek rahatlığım bir kaç yerde alışma süresi olduğunu okumuş olmam ve kaplumbağanın hem hareketli olması hem de sağlıklı görünmesi, umarım bir sorun çıkmadan yemek yemeye başlar en kısa zamanda:) Teşekkürler.
Hosgeldin 3libras, Yazin beni baya duygulandirdi, benim ilk mesajima o kadar cok benziyor ki :) O zaman da Frozen bikip usanmadan bir suru soruma cevap vermisti, benim findik da minicikti daha, yem yemiyor diye uzuluyordum, akvaryumu yeni kurmustum, bir suru sey okumus, kafam iyice karismisti :) Seni cok iyi anliyorum :) Inaniyorum ki kapluslarina hayatlari boyu cok iyi bir ev sahibi olacaksin, omurleri uzun olsun.. Frozen`in yazdiklarina ek olarak isinma lambasi icin klipli, akvaryumun ust kenarina tutturulan bir lamba ya da bir masa lambasi kullanabilirsin. 40 yada 60 wattlik normal yada spot veya softone ampuller kullaniyoruz, 50 wattlik spotun bence uygun olur, yeterki kuru bolgeye cikmalari icin yeterli sicakligi versin. Bu lambayi 15-20 cm uzakliktan kuru bolgeye dogrultmak gerekiyor ve gunde 12 saat kadar acik tutuyoruz. Bahsettigin UVB lamba dogru fakat iste sigmama durumu var, belki akvaryumun ustune kenarlarindan tasarirak yerlestirbilirsin, kuru bolgeye olabildigince yaklastirmani tavsiye ederim. Ilk gunler minikler ne yemek yiyor ne de kuru bolgeye cikiyor, ama senin kucuk hemen alismis, ne guzel, ustelik kuru bolgeye cikmama sorunu da olmamis :) Buyuk de en kisa zamanda alisacak istahla yemeye baslayacaktir, endiselenmeye hic gerek yok. Sanyu karidese bizimki de bayiliyor, ayrica Sera`nin birkac cesit ve Tetra`nin kapluslar tarafindan cok sevilen, saglikli yemleri var, bunlari cesitlendirerek kapluslara verebilirsin, hergun kafasi kadar, hatta birazcik daha fazla uygun miktar olacaktir. Buyudukce daha ot agirlikli beslenmek isteyeceklerdir, o zaman baska yiyecekleri dusunebilirsin, feslegen, bazi meyveler (elma, seftali, karpuz gibi, ama cok cok az), yonca (bugun denedim gerci, herseye saldiran Melek Bey agzina surmedi:), havuc gibi. Cok kolay gelsin :)
Düzeltme: "Klipli" degil tabi ki "klipsli lamba" olacakti :)
Pınar1112 çok teşekkürler:)) Ben yapı olarakta biraz endişeliyim zaten, akvaryumu aldığım gün ısıtıcı alamamıştım sabahı zor ettim kapluşlarım üşütmesin diye, sabahın köründe pet shop`ın kapısına dayandım:) Şimdide küçük çok yiyor diye endişeleniyorum, 4-5 tane yem yiyor günde, bitkisel sticklerden küçük parçalar halinde 2-3 tane sanyu karidesten de 2 tane yiyor, umarım çok fazla vermiyorumdur:)Bugün 4 tane vereyim dedim ama demin suyun ısısını ölçtükten sonra parmağımdan akan suyu bile yem sandı bizimki üstüne üstüne gitti ısırma hareketi yaparak, dayanamadım bi tane daha verdim, hemen atladı tabi, bugün de 5 ettik yani, ama yarından itibaren 4 ü geçmemeyi düşünüyorum, sonra böbreklerinde ya da sindirim sisteminde sorun olmasını istemem:) Umarım büyükte en kısa zamanda yer, daha çok uzun seneler onlarla beraber olmak istiyorum, gerçekten çok güzel yaratıklar bence:) Bu forumu bulduğum içinde çok mutluyum hepiniz çok ilgilisiniz, herkese teşekkürler tekrar:)
Rica ederim 3libras :)
Bahsettigin UV lambayi internetten arastirdim, gayet uygun gorunuyor, kapaga da taktirabilmen buyuk avantaj, UVB yuzdesi kac acaba? UV lambalarin UVB verme yuzdesi degisiyor, %2, 4, 8 gibi. Bende bir tane %4`luk var, hergun 5-6 saat kadar acik tutuyorum, %2`liklerde bu sure 12 saat, %8`liklerde 4-5 saat gibi dusunebilirsin. Aslinda bu konuda cok net bilgiler de, kesin dogrular da yok. Dikkat etmek gereken en onemli konu bu lambanin en fazla 30 cm. uzakliktan kuru bolgeyi aydinlatiyor olmasi. Omurleri de 6-12 ay gibi yaziliyor, sanirim lamba yavas yavas UVB ozelligini kaybediyor, dolaysiyla zaman gectikce daha uzun sureler acik birakmak uygun oluyor.
Isinma lambasi kuru bolgeyi 32-33 dereceye kadar isitiyorsa ve kapluslar altinda gerine gerine yatip kuruyorsa hic problem yok, zaten ayni yere taktiracagin UV lamba da bir miktar isi verecektir, kuru bolgenin sicakligini bir termometre ile olcup kontrol edebilirsin. Isinma lambasini gece-gunduz dengesini olusturacak sekilde 12 saat acik tutman yeterli, gece rahatca uyumalari icin kapatman dogru.
Buyuk kaplus hareketliyse, bir saglik sorunu goze carpmiyorsa yemek yememesine hic uzulme, okudugum kadariyla bir aya kadar yerini yadirgadigi icin yemeyen kaplumbagalar varmis. Kaplumbagalar aslinda oldukca stereotipik davranislar gosterirler, ama karakter olarak kucuk varyasyonlar oldugunu da dusunuyorum; kimi suda kalip yuzmeyi daha cok tercih ediyor, bazilari yeni ortama cok cabuk alisiyor, bazilari icin de alisma suresi daha uzun olabiliyor. Bu yuzden ayni zamanda alinmis, ayni akvaryumda kalan kucuk afacanin yemeklere saldirirken buyugun henuz hic yuz vermemesi normal. Birkac cesit yemle yiyeceklerini cesitlendirirsen uygun bir diyet saglamis olursun findiklara :) Tabi asiri beslememek de dedigin gibi cok onemli. Sevgiler..