Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Cites belgesi

Merhaba, önceki soruma kimse cevap veremedi..... Demek ki, Türk kaplumbagalarimizin yurtdisinda yetistirilmesine hem karsisiniz, hem de kendiniz nesillerinin yok olmamasi icin yetistirmeyi de düsünmüyorsunuz. Belki de simdiye kadar akliniza gelmemistir bu yetistirme fikri. Umarim aranizdan bazilari bu konuya ciddi olarak egilir ve yetistirmeye baslar... Burada, tek bir kaplumbagayi bile CITES belgesi olmadan besleyemezsiniz, yasaktir! Bir belgesiz kaplumbaga yüzünden(kacak oldugu icin) diger kaplumbagalara da haciz gelir. Ve bir daha kesinlikle beslemek ve yetistirmek icin izin alamazsiniz. Türkiye´de sizin kaplumbagalarinizin Cites belgeleri var mi? Eger var ise, nereye basvurup aliyorsunuz, nereye kayit ettiriyorsunuz? Umarim bu soruma bir yanit alabilirim. Saygilarimla, Mokka

img

mokka

17 yıl 9 ay 1 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Mokka
Hayvanseverlik biraz demokrasi tanımına benziyor kişiden kişiye göre değişiyor örneğin yılanına canlı hamster veren su kaplumbağasına japon balığı verende kendini hayvansever sanabiliyor. İşte senin boş eleştiri dediğin şey benim hayvanseverlik anlayışımdır. O lafta senin ayıbın olarak kaldı cevap vermeye gerek duymadım.
Benim anlayışıma göre ticaretin girdiği yerde hayvanseverlik biter. Geriye işin kirli yönünü saklayan süslü sloganlar kalır tıpkı o senin yazdığın ve hayvansever olduğunu iddia ederek Foçada kaplumbağa üreten ve satan Alman gibi. O bir hayvan sever değil amacıda kaplumbağaların soylarının tükenmesini engellemek değil. O bir tüccar. Bakanlığın izin vermiş olması bu işin doğru olduğunu göstermez  Türk cites `in ne kadar aktif ve doğru dürüst çalıştığı ( yada çalışmadığı) herkesçe malum.
Benim anladığım sende bu ticarete girmek bu işten para kazanmak istiyorsun. Ticaretin kendi ahlak kuralları ve yasaları var söz gelimi kaplumbağa satan birisi o sattığı yavruların akibetini sorguluyormu. Hayır sorgulayamaz. kim isterse parasını verip o kaplumbağaları satın alabilir ve ne isterse yapabilir. Hayvanseverliğin neresinde yer alıyor bu. Herlşey ticari malmıdır herşeyi alıp satabilirmiyiz.
Benim de kara kaplumbağalarım var ve kimseye ( 1 tek kişi hariç ) kaplumbağa ticaretinde almak yada satmak konusunda yardımcı olmadım asla olmamda. İlk günlerimde kara kaplumbağalarıma ait bazı fotoğraflar koymuştum şimdi kimseyi özendirmemek için fotoğraf koymuyorum. Doğasında kara kaplumbağası olmayan İngilizler yada Almanlar koyabilir onlar için bu canlılar ithal egzotik yaratıklar ama bizim doğamızda kaplumbağalar yaşıyor ve kimsenin bunları doğadan toplayıp satmasına yardımcı olmak istemiyorum.
Bir önceki mesajında yazdığın bazı köylülerin kaplumbağaları öldürdüğü konusu malesef doğru carettaları da , fokları da öldürüyorlar ama bu konu onların toparlanıp avrupaya satılmasına mazeret olamaz diye düşünüyorum.

img

frozen

19 yıl 7 ay 2 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Selam, ayip bende kalmadi, cünkü normal bir soru sordum ve ne oldugunu dogru dürüst anlamadan, benim gercek niyetimi bilmeden, haksiz yere sert bir elestiri geldi, ona göre cevap verdim, o kadar.... Benim niyetim, kaplumbaga hakkindaki düsüncelerim, senin sandigin gibi ticaret isi degil.... Karsi karsiya oturup konusmak, anlatmak baska, yazilan yaziyi cok cabuk yanlis anlamak cok baska.... Türk cites´i hakkinda beni bilgilendirirseniz, sevinirim. "Yaptiklari malum" diyorsun, ama ben burada haberdar olmadigim icin, ne anlamda yazdigini anlayamadim. Neden herseyi devlete, bakanliklara birakiyorsunuz? Neden sizler kollarinizi sivayip birseyler yapmaya calismiyorsunuz? Ben burada haril haril arastirma yapiyorum, alman bakanligi ile irtibattayim, eger benim kaplumbagalarim yumurtlarsa, ve o yavrular 4-5 yasina geldiginde Türkiye´ye götürüp dogaya birakabilir miyim ( alistirdiktan sonra), Türkiye´de yetistirici var ise, onun da yardimi ile Türkiye´de nesli tükenmesi tehlikesinde olan bu hayvanlari böylelikle cogaltabilirmiyiz, diye... Iste, bunun icin ben ilk sorumu sizlere yöneltmistim... Evet, bu da benim hayvan sevgisi anlayisim.... Türk bakanliklarina da yazdim, maalesef daha bir cevap alamadim... Dis ülke insanlari tabii ki ticaret icin yapiyor, bizim Türkler´de umursamiyor... Daha da kötü, kaplumbaga besleyen, yetistirenlere gülüyorlar....

img

mokka

ÖZEL MESAJ

Merhaba Mokka,

Kaplumbagalari ticari amacli yetistirmek nesillerini korumak istemek degildir ki, komik bir kilif bu sadece, senin de inaniyor oldugunu dusunmuyorum buna, cok acik degil mi hersey? Kimsenin umrunda oldugunu sanmiyorum, "aman gidelim de Turkiye`deki kaplumbagalarin neslini koruyalim" demiyor kimse, "aaa bu isi Turkiye`de yapan yokmus, kacirmayalim bu piyasayi" dusuncesi degil mi bu, boyle oldugunu tahmin etmek hic zor degil ki.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=77810&ForArsiv=1

Bahsettigin Alman yetistiriciyle ilgili bulabildigim tek kaynak bu internette, "Avrupa`ya evlerde beslenen süs kaplumbağası ihracatı" diye geciyor, "sus kaplumbagasi", ne kadar aci bir tabir, bizim bir canliyi susumuz yapma hakkimiz var mi? Bunun dunyanin her yerinde yapiliyor olmasi ya da bir belgeyle yapiliyor olmasi insanligin bu ayibini aklar mi, dogrulari degistirir mi?

img

pinar1112

18 yıl 2 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Merhaba Pinar, yazini okuyunca, kusura bakma ama, gülmem gerekti.... Amma da saldiriya ugruyorum burada.... Hic birseyden haberdar degilsiniz, ama internette agzinizi acip, gözünüzü yumuyorsunuz.... Benim burada yeterince kaplumbagam var, sakin ol, istesem, buradakileri satip bolca para kazanirim ama, Allah´a sükür, para sikintim yok....Rizkimi kendi isyerimde kazaniyorum!!! Beni ya anlayamadiniz, ya da ben anlatamadim. Benim bilmek istedigim, TÜRK yetistirici yok mu? Hem Türkiye´de yasiyorsunuz, hem de kendi yasadiginiz vatanda almanlara bu firsati veriyorsunuz.... Bana kafa tutacaginiza, internette benim gibilerini elestireceginize, artik kollarinizi sivayinda konusmalariniz sözde kalmasin, birseyler yapin, bosa yasamayin!!! Ama iyi bir fikir, bir Türk olarak, ben gelip, Dr. Michael Reiman´a rakip olarak, bir ciftlik kurarim, ve Dagobert Dug gibi para icinde yüzerim....Tatile gelince arazi fiyatlarini gözden gecirmem gerek... Neyse, bu kadar espri yeter! Önceden de belirttim, yaziyi okumak, söyleyeni dinlemek gibi degil. Cok cabuk yanlis anlaniyor, ya da anlamak isteniyor... Beni elestireceginize, lütfen sayin bayan ve bay arkadaslar, önce kendinize bir sorun bakalim ki, hayvanlarinizi uygun kosullarda tutuyor musunuz, yemini, topragini bahcesini dogru verebiliyor musunuz...

img

mokka

ÖZEL MESAJ

Mokka bu sana yazacağım son mesaj çünkü artık bu işin mesaj basamakları şeklinde uzamasını istemiyorum zaten artık senide dikkate almıyacağım. Eğer hala anlamadıysan son kez söylüyorum. Biz hayvansever kişileriz tüccar değil. Ben kaplumbağalara baktığım zaman o alman adam gibi " bunun neresini sıkayım da yağını çıkarıp satayım para kazanayım" gözüyle bakmıyorum. Onlara sevgiyle bakıyorum satılacak bir mal olarak değil. Bunu tüm forum anladı bir tek sen işine gelmediği için anlamamış görünüyorsun. İlk mesajımda yaptığım eleştiri sana değil o Türkiyeden kaplumbağa import ettiğini söylediğin alman bayan içindi. Ve eğer kaçak kaplumbağa ticareti yapıyorsa diye belirtmiştim. Çünkü kaplumbağa satıcılarında dolaşırken turist kılığında gelip torbalar dolusu kaplumbağa alan almanların hikayelerini çok dinledim. Hoş kaçak olmasa CİTES belgeli olsa ne yazar , yasaya bile uydursalar benim ülkemin kaplumbağasını mal gibi alıp satmaları da ayıptır. Kaplumbağa ticaretinin ayıp bir ticaret olduğunu bile idrak edemiyorsun ama birde gelip burada laf üretmeye çalışıyorsun. Gerçi bizim birşeyden haberimiz yok. Bizim gibi cahilleri o üstün bilgilerinle aydınlatıp doğru yolu gösterirmisin yüce mokka.

img

frozen

19 yıl 7 ay 2 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Aynen... Benim de bu konu hakkinda son mesajim.... Frozen, seni ve digerlerini tanimiyorum. Ama cok bilgili oldugun icin, sen muhatab oldun yazima. Bu konuda, burada kimse sorularima cevap verecek ya da, beni anlamaya calisacak durumda degil, onun icin kapatalim gitsin.. Yalniz sunu belirtmeliyim, beni dikkate alip almamani neden özellikle belirttigini anlayamadim. Benim yazilarima cevap verme, bu kadar. Kime duyurmaya calisiyorsun, neden kendini o kadar öneme aliyorsun? Ben yüce mokka isem, sen buranin yaratici misin? Neyse, gercekten cocuksu hava almaya basladi bu konu... Unutmayin arkadaslar, burada kendimiz icin degil, hayvanlarimiz icin yazisiyoruz.... Türkiye´den de, diger ülkelerden de onlar icin buradayiz.... Saygilarimla...

img

mokka

ÖZEL MESAJ