Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
akvaryumum!..
merhaba ben yeni üyeyim.1 buçuk 2 ay önce ben iki tane kaplumbağa aldım ve kaplumbağalarla birlikte bahçe denilen uyduruk birşey verdiler (ve kabuk sertleştiricide hediye ettiler sizce sürmelimiyim).ben ilk başta bunu istemediğimi annemlere dile getirdim.onlarda dayanamayıp bana akvaryum ve malzemesi aldılar.malzemeleri:filtre,kayalar ve gerçek kum.akvaryumu aldıktan 3 gün sonra falan kaplişlerimden bir tanesi öldü :( .bende büyük bir üzüntüyle onu gömdüm.ve aynı gün gidip 3 kapliş daha aldım :).şuan mutlu mesut yaşıyorlar ve ben onlara hergün saat öğle zamanı 13:00 14:00 civarı ve akşam saatt 20:00 21:00 civarı 4 tane küçük karideslerden veriyorum.hergün karidesmi vermeliyim yoksa arada sırada değiştirmelimiyim?ama benim asıl sorunum akvaryum akvaryumun eksikleri var mı?varsa neler onları açıklarsanız bana ve kaplişlerime çok büyük bir yardımınız dokunacak.(eğer örnek akvaryumun resimleri varsa koyarmısınız?)bu arada kaplişlerimin adları 1:şanslı(erkek ve ilk aldığım kaplumbağa) 2:reis(erkek ve ölen kaplişimin yerine aldım) 3:bediş(dişi ölenin yerine aldım) 4:bebiş(dişi ölenin yerine aldım)birde bunlar yavrularmı(yumurtlarmı)ve ne zaman?...şimdiden sağolun...
Slm kobebeko senin herşeyin güzelde onlar için dinlenme yeri var mı?sudan hafif yüksek dinlenmeleri için birde ısıtıcı alman şart ısıtıcı olmadan imkanı yok yaşamaz 29 dereceye ayarla akvaryumunun ne kdr büyüklükte kabuk sertleştiriciye gerek yok suyu kirletiyor sürme bide hep aynı yem verme değişik yem al bi ondan bide diğerinden ver sera raffy P olabilir turtle stick olabilir yumurtlamalarına 2 yaşında fln başlıyorlar onun için acele etme kaplumbağaların boyları ne kdr?onlarıda yazarsan sevinirim bide uvb lambası lazım eğer pahalı gelirse florasan al umarım bunları yazarsan çok iyi bir hayat geçirirsin onlarla :)
Merhaba kobebeko,
Zavalli kaplusun icin cok uzuldum, basin sagolsun oncelikle.
4 kaplumbaga almakla cok cok zor bir ise girmissin, su kaplumbagalarinin ortalama 30 yil yasadigini ve herbirinin 20-25 cm kabuk uzunluguna gelecegini dusundugumuz zaman ilerde seni ya dev akvaryumlar ya da bitmeyen yer kavgalari bekliyor. Bizim evlerde basedebilecegimiz kaplumbaga sayisi 1, en fazla 2 olarak belirtiliyor, kaplumbaga almakta hala israrci olan arkadaslari bu konuda tekrar uyarmis olalim.
http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=48806
http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=28564
Akvaryuma gecmekle cok buyuk bir akillilik etmissin kobebeko, ayrica sanslisin da, aileler bu tur seylere genelde pek sicak bakmiyorlarmis ;)
Kabuk sertlestirici kesinlikle tavsiye edilmiyor, hemen cope atabilirsin. Kaplumbagalarin kirmizi yanak mi bu arada, yanaklarinda kirmizi ya da turuncu seritler var mi?
Simdi akvaryumun, filtren, kayalarin olduguna gore en onemli eksigin bir isitici. Acil olarak termostatli bir isitici alip, 28 dereceye sabitlemelisin, tropikal hayvanciklar bunlar, suyun bu sicaklikta sabit kalmasi cok cok onemli. Akvaryumun dibindeki kumu kaldimani tavsiye ederim, hem temizlik cok zor olur, hem de yutma ihtimalleri var surekli. Tabana hicbir sey koymayabilirsin ya da bos birakmak istemiyorsan kafasinin en az 2-3 kati buyuklugunde taslar koyabilirsin. Koyacagin taslari iyice dezenfekte etmek onemli, mercan kirigi gibi kablumbagalarin derisine, gozlerine zarar verebilecek girintili cikintili malzemelerden de uzak durmalisin.
Ayrica bir kuru bolgeye ihtiyaclari var, kayalarin nasil acaba, ustune cikip tamamen kuruyabiliyorlar mi? Hepsi icin yeterli miktarda yer var mi? Bu bolgeye 15-20 cm yukseklikten bir masa lambasi (40-60 wattlik normal ya da softone ampul olabilir) dogrultmalisin ki kapluslarin guneste gibi gerine gerine kurusunlar, kabuk sagligi icin kuru bolge cok onemli. Ornek akvaryum ve kuru bolge fotograflari forumda bolca mevcut, forumun arama motorunu kullanarak bunlara goz atabilirsin. Icinde bolca akavaryum fotografinin bulundugu ornek bir linki ekliyim
http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=766
Ayrica kabuklarinin yumusamamasi icin ya duzenli olarak guneslendirmelisin (guneslendirirken golgelik bir alanlarinin da olmasi kesin gerekir, gunes carpmasina dikkat, cok sicak saatlerde de cikarmamak lazim) ya da epey pahali olan bir florasan olan UVB lamba almalisin. Kisin guneslendime imkanimiz hic kalmadigi icin bu lambalardan kullanmamiz gerekiyor.
Tek basina karides besin degeri olarak yeterli gelmeyecektir. Sera Raffy P ve I, mineral ve Tetra Reptomin kaliteli ve icinde kaplumbagalarin ihtiyaci olan pek cok besini iceren yemler, tabi ayrica karides vermen de hem cesitliligi saglar hem kabuk gelisimi icin gerekli olan kalsiyum icerir. Kaplumbaganin asagi yukari kafasi kadar yem vermen saglikli olacaktir. Minik kaplumbagalarin oldugunu dusunerek gunde 2-3 stick yem ve bir parca karides iyi olacaktir. Ayrica zaman zaman asiriya kacmamaya dikkat ederek havuc, elma, feslegen, yonca gibi seyler de verebilirsin. Yine de zararli olup olmadigindan emin olmadigin hicbir yiyecegi arastirmadan verme, tum yagli, karbonhidratli yiyecekler, ispanak, kiyma, sakatatlar, turuncgiller, yumurta, peynir vs. kesinlikle yasak mesela.
Kaplumbagalar ev de akvaryum ortaminda yumurtlasalar bile yavru alinamiyor, bu kadar karmasik bir doga olayini akvaryumda taklit edemiyoruz, etmeye yaklasamiyoruz bile demek ki.
Sansli`ya, Reis`e, Bedis`e ve Bebis`e saglikli omurler, sana da bolca sabirlar diliyorum :) Forumu guzelce bir karistir, sitenin giris sayfasindaki referans linkleri de mutlaka okumalisin. Eger aklinda yine sorular olursa yardimci olmaya calisiriz. Akvaryumunun eksiklerini tamamladiginda birkac fotograf koyarsan dogrularini yanlislarini daha ayrintili tartisabiliriz.
Slm kobebeko bakın sizde tüm donanımlar varmı? bilemiyorum öncelikle en önemlisi ısıtıcı ısıtıcı olmadan yaşayan bir kaplumbağa görmedim ben ısıtıcı için ise akvaryum lazım yoksa ısıtıcı su üstünde kalır ve patlar filitrede önemli bakın bende 4 kaplumbağa var ve her hafta değiştirmek zorunda kalıyorum suyu sanırım sizdede 4 kaplumbağa var.Ve ilerde kaplumbağaların nasıl kirlettiğini göreceksiniz.Bu yüzden kaliteli bir filitre alın ve bu süreyi 2 haftaya çıkartın son olarak kuru bölge kaplumbağalar kara hayvanıdır bu yüzden geceleri karaya çıkıp orada uyurlar aynı benimkiler gibi ama bende ısıtma lambası yok oda gerekli sanırsam kaplumbağalar kışın soğuk olduğu zaman ısıtma lambası onların kuru bölgede ısınmasını ve güneşlenmesini sağlayacak bu yüzden önemli biraz fazla oldu sanırım. SAYGILARIMLA