Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Birkaç soru
arkadaşlar öncelikle herkese merhaba... bizim 1 erkek bir dişi iki kapluşumuz var... geçen sene eylül ayında aldığımda 2-3 cm kadar bi boyları vardı... şimdi kabuk boyları 11-12cm kadar oldu... aldığım adamın verdiği plastik kapta olmayacaklarına karar verip ertesi gün akvaryum aldım... o akvaryum ile 7-8 ay idare ettiler fakat o küçük gelmeye başlayınca 60-40-40 bi akvaryum aldım... şimdi orada mutlu mesut yaşıyorlar... sorularıma gelince... 1- akvaryum temizliği için atman marka 1 iç filtre kullanıyorum... ve filtereyi haftada 1-2 sefer temizlemeye özen gösteriyorum.. ama suyun sarı olmasını bir türlü önleyemiyorum... (not: suyun %75 ini 10-15 gün ara ile değiştiriyorum)bana ne önerirsiniz... 2- bizim canavarlar çok obur olmalarının yanında suyu da çok kirletiyorlar... şimdi bir adet vatoz balığım var akvaryumda... 3-4 ay öncesine kadar da 3-4 tane çöpçü vardı akvaryumun içinde... fakat çöpçülerin cazibesine dayanamayıp birer birer eksiltti canavarlar... o zamandan beri özellikle suyun dibi ve kayaların altları çok pis... bunları temizlemeleri için yeniden çöpçü yada başka balık almayı düşünüyorum... bir fikri olan varmı... 3- herkesin kaplumbağaları (buna kardeşimde dahil, onda da 1 çift var) yeşilliğe bayılırken, bizim canavarlar verdiğim yeşilliklere, yan yan bakıyorlar, bazende oyun oynuyorlar.. ama yediklerini pek nadir gördüm... (dün akşam annemin fesleğenlerinden bir avuç verdiğimde bayıldılar... bugün onlara 1-2 saksı fesleğen ayarlıycam)biraz daha ot ağırlıklı bir beslenme şekline nasıl alıştırabilirim... 1 gün boyunca yem vermeyip akşam marul veriyorum.. sadece ucundan 1-2 ısırık alıp bırakıyorlar... 4- 1 kaç kez erkek olanın dişiye kur yaptığına şahit oldum.. bu yaşta yada boyda çiftleşme olurmu... olursa ne yapmalıyım... çok uzun bir yazı oldu biliyorum.. ama cevap veren arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim...
Hosgeldin crocy, kapluslarina uzun, saglikli omurler dilerim oncelikle :) Buyuk ihtimal ic filtreniz yetersiz kaliyor. Kaplumbagalar normal balik akvaryumlarina gore suyu cok daha fazla kirlettikleri icin ic filtrelerde balik akvaryumlari icin uygun olarak verilen hacmi 2-3 ile carpmak gerekiyormus. Yani 25 cm. su koyup 60 litre gibi bir su hacminiz oldugunu varsayarsak sizin buyuk boy bir ic filtre kullanmaniz gerekir. Bir de filtrenin ustunde L/H diye bir deger vardir, bu degerin akvaryuma koydugunuz suyu 6-7 ile carptiginizda elde edeceginiz degerden kucuk olmasi gerekliymis. Bunlara bir bakin, filtreniz yeterli geliyor mu, ustelik 2 kaplumbaganiz var, epey kirletiyordur keratalar :) Filtrenin icindeki sungeri de cok temizlemek tavsiye edilmiyor, aslinda en iyisi akvaryumu degistirdiginiz suyla filtrenin ic malzemesini temizlemekmis, amonyagi nitrata ceviren bakterileri kaybetmemek icin. Su degisimini de 10 gunu gecirmeyecek sekilde yapmanizi tavsiye ederim. Bu degisimlerde suyun %25`ini tutmaniz dogru, ayda bir de suyu tumden degistirin. Akvaryumun icinde ne kadar cok malzeme varsa temizlik o kadar zor oluyor, taban malzemesi kucuk taslar ya da kumsa dipte mutlaka pisliklar kaliyor. Gereksiz malzemeleri cikarabilirsiniz. Hatta taban malzemesini tumden kaldirabilirsiniz. Ben de hic sevmiyorum oyle bos bos ama hijyenik olmasi goruntuden daha onemli diye dusunerek zeminde simdi sadece cok buyuk taslar kullaniyorum, sayi olarak da baya az. Temizlik sirasinda bitki, kaya, kutuk gibi malzemeleri fircalarsaniz koku yapan yemek artiklarindan da kurtulabilirsiniz. Bir de kaplumbagalara yemeklerini disarda, su dolu ayri bir kapta vermeyi deneyebilirsiniz. Yem artiklari da buyuk pislik kaynagi cunku. Ben boyle yapmiyorum ama yapanlarin siddetli tavsiyesi :) Kaplumbagalarinizin yesillik yememesini cok da dert etmeyin, eger birkac cesit kaliteli yem kullaniyorsaniz mesele yok. Zaten genc kaplumbagalar protein/et agirlikli beslenirken, ancak buyudukten sonra daha cok yesillik tuketmeyi tercih ediyorlarmis. Feslegen cok tavsiye edilen yesilliklerden, tam da mevsimi, ben de alacagim. Marulunsa besin degeri olarak hicbir faydasi yokmus, bosuna vermeyin. Bir de yonca deneyebilirsiniz, cok cok nadir olmak sartiyla turucgiller haric bazi meyvelerden cok az verebilirsiniz. Baliklar ne yazik ki kaplumbagalarla fazla yasayamiyor, yem oluyor. Bir kisi var vatozla kaplumbagalari ayni akvaryumda yasayabilen ama cogunlukla aci son gerceklesiyormus. Ciftlesme konusunda pek bilgili degilim, bizimki "tek cocuk" :) Sizinkiler henuz yetiskin sayilmaz, zaten eger ciftlesme olsa, hatta yumurta alsaniz bile akvaryum ortaminda yavru alabilme sansimiz yokmus. Bu konuda size daha ayrintili bilgi verecek arkadaslar olacaktir. Bir de size anasayfadaki referans linklere bakmanizi tavsiye ederim, her konuyla ilgili cok daha ayrintili bilgiler bulabilirsiniz. Kolay gelsin :)
bilgiler için teşekkür ederim pınar1112... filtre konusunda 1-2 araştırma da ben yaptım.. bendeki filtre eski akvaryumda boyu su yüksekliğine uygun olsun diye aldığım bir filtreydi.. muhtemelen yetersiz geliyor... en kısa sürede yenisini alacağım... akvaryumun dibinde kum ve deniz kabuğu kırığı var... ve onlar varken temizlik yapmak gayet zor.. tabi bir köşede de güneşlenmeleri için yaptığım kayalardan oluşan tepecik var.. doğal olarak temizlemek çok zor oluyor... benimkiler ayrı kapta yemlemeyi kabullenmediler, daha önce 1-2 teşebbüsüm oldu, ancak başarısız oldum... bir not: bizim canavarlar vatoz ile gayet iyi anlaşıyorlar, hatta yemlerini paylaşıyorlar.. bunda vatozun geldikleri günden beri olması ve nispeten onlarla beraber büyümesi büyük etken(şimdi o da 10cm kadar var)... :)
Cok seviyorum ben baliklarla beraber yasayan kaplumbaga hikayelerini :) Fotograflarini koyma sansiniz varsa gercekten cok isterim gormeyi :)
Bence kumu ve denizkabugu kiriklarini toptan cikartin. Hem temizlik acayip zor oluyor, hem asla tam temizlenmiyor, hem de bunlari yutma riskleri var. Filtre isini de hallettiniz mi temizlik, koku sorununuz tamamen cozulur bence :)
Romantik bir video benim de hoşuma gitti ama bunu yapan kişinin çokta bilinçli bir kişi olmadığını anlayabiliyorum.
Soğuk su canlısı japon balığı ile tropik iklimden gelen sıcak su canlısı kırmızı yanaklı kaplumbağa yan yana.
Japon balıkları 25 derece üstünde yaşayamazlar bu dereceye yakın ısılarda bile rahatsız olurlar denir. Bu durumda ya kaplumbaya üşüyor yada japon balığı pişiyor olmalı.
Ama şimdi denilebilir ki " Görüntü pekte rahatsızlarmış gibi durmuyor eee ".
Bilemiyorum.
Bu mutlu gözüken hikayenin daha sonrasını da bilemediğim gibi.
Bir mutluluk fotoğrafı da benden rasgele bir yerden seçtim
Bu yazılar o videoya itiraz değil sadece düşüncelerim.
Bazen telvizyonlarda haberlere çıkar tavuk ile maymunun aşkı filan derler. Birde bakarsınız ki bir maymun elinde tüyü yolunmuş hışı çıkmış bezmiş bitmiş bir tavuk sağa sola koşturuyor
Neymiş ...Bir tavuk yanlışlıkla maymunun kafesine girmiş maynunda onu evlat edinmiş çok mutlularmış Merak ederim tavuğun mutlu olduğu nerden belli. Tv lere röportaj verdi de " Maymunla yaşamak tan çok mutluyum bide tüylerimi yolmasa daha da iyi olacak " filan mı dedi acaba diye..
Yabancı sitelerde aynı cins bile olsa farklı tür kaplumbağaların bile farklı alanlarda bakılması öneriliyor. Yani T.graeca ibera ile T. hermanni boetgeri aynı yerde tutulmamalı diyorlar.
Bence balık kaplumbağa aynı akvaryumda yan yana olmaz İlla birinin ölmesi gerekmiyor
Uzun yıllar sorunsuz birlikte yaşamaları da yan yana olmaz gerçekliğini bence değiştirrmiyor.
Tıpkı yukardaki domuz kaplan beraberliğinin o duygusal resme ramen olamayacağı gibi.
Evet çoğu kişi yapıyor bazen de oluyor aslına bakarsanız kimseye itiraz edemem ama benim fikrim balık ve kaplumbağa ne kadar hoş gözükse de ve işimize yarasa da yan yana olmamalı.
Kaplumbağa balığı yese de , yemese de.
Olmaz demem şundan forumda okuyan genç arkadaşlar hemen aaa bişi olmuyormuş diyerek çokta fazla düşünmeden kurcalamadan hemen balık akvaryumlarına kaplumbağa koyuyorlar. Daha sonra ilk mesaj geliyor "merhaba bu benim ilk mesajım balık akvaryumuma kaplumbağa koydum ama balıklarımı yedi şimdi ne yapayım " Balık artık miğdeye gitmiş yapacak birşey yok.
Bu yazıyı yazdım ama bir yanlış anlaşılma korkum var. Pınar beni yanlış anlarmı , eleştiriyorum sanarak kırılırmı diye çekiniyorum. Çünkü bu yanlış anlaşılma forumlarda pek çok kez değişik kişilerle başıma geldi. Görüntü ses tonlama vurgu mimik olmadan sadece yazarak uzaktan iletişim kurmanın riskleri bunlar.
Asla hicbir zaman sana kirilmam, alinmam sevgili Frozen, dusunduklerin, yazdiklarin benimkilerle taban tabana zit olsa bile, once bunu bir netlestirelim :) Bunu bu kadar kesin soyluyorum, cunku ne kadar ince dusunceli ve duyarli oldugunu biliyorum hayvanciklarla ilgili. Eger sen bana zit birsey soyluyorsan, ben once kendime bir donup bakarim, varsa Frozen`in bir itirazi, vardir benden iyi bir bildigi diye dusunurum :) Tum samimiyetimle soyluyorum bunu, eger alinirim diye yazmakta tereddut edersen birseyi asil o zaman uzulurum, hem kendi adima, hem baskalari icin, guzel bir fikirden yoksun kalmak olur hepimiz icin bu cunku. Ayrica yazdiklarini cok iyi anliyorum, tamamen hak da veriyorum. Hayvanlar icin mutlu, neseli, iyi anlasiyor vs. dememiz bile bizim insan olarak kendimize ait ruh hallerini hayvanlara atfetmemiz neticede. Tamamen farkli olabilir "mutluluk" dedigimiz ruhsal durumun tarifi onlar icin, hic de olmayabilir oyle bir durum hatta. Diger taraftan biraz fazla duygusal bir yaklasim olabilir ama canli yem verip bunu izlemekten zevk alan insanlarin oldugu, onu birak, asil insanlarin birbirini acimadan oldurdugu, zulmettigi bir dunyada bu tip goruntuleri gormek sanirim beni cok rahatlatiyor, "baska turlu olabilir hersey" inanci veriyor. Yoksa koymayin canim balikla kaplumbagayi yanyana :))