Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Komşum kaplumbağasını bıraktı
Merhabalar.Komşum kaplumbağası Japon`u yazlığa gidince bana bıraktı yaklaşık 1 aydır birlikteyiz.Bundan 6-7 sene önce de bırakmıştı.O zamanlar elimin içi kadar bişeydi.Ben onu bahçeden içeri alana kadar kızım kaşla göz arasında tahta spatulalarla hayvancağızı bize ve dünyaya geldiğine pişman etmişti.Şimdi Japon büyüdü.Hiç tecrübemiz olmadığından onu salona koyduk.Ama klima galiba ona biraz zarar verdi.Kabuğunda beyaz bir leke çıktı.taşına çıkıp otoruyor kabuğu da kuruyor tabii..Sonra onu kızımın odasına aldık.Mantar ilacı mı vermeliyim?Naapıcam ben yaa?Küçücük yerde hayvancaaaz...Aslında karşıyımdır ben hayvanların böyle daracık yerlerde hapsedilmesine.Çok acırım.Hayvanat bahçesine de kızımın zoruyla giderim.Bizim hayvanat bahçesindeki fil Bahadır da daracık alanda yaşamak zorunda kaldığından öldü.Ona da çok üzüldük,ağladık.Eğer bu kaplumbağaya bişey olursa arkadaşım Yasemin beni keser yardım ediiiiinnn!!!
Domaindlx açılırsa inşallah,japonun resimlerini de ekliycem.
Arkadaşım anladığıma göre kaplumbağanın kapuğunda mantar var.ama mantar ilacının nası kullanıldığını bilmiyorum.Ama forumdaki arkadaşlar sana yardım eder meraklanma:)
Selam Arama motoruna "mantar" yazın,,belirtileri takip edip karşılaştırın (ve hatta bir resim gönderirseniz çok daha yararlı olur)eminim orada işinize yarayacak tedavi yöntemleri bulacaksınız (çok spesific bir durum değilse tabii)Aksi halde en iyisi veterinere başvurmanız.
merhaba smyrne, siz bahadir`i hatirlatinca inanin gozlerim doldu, biz de cok uzulmustuk oldugunde, cocuklugumun en onemli hayvancigiydi, hatta annemin ve babamin da oyle, onlar cocukluguna ben yasliligina yetismistim. yillarca o kucucuk yerde yasadi yapayalniz. sonra ona es olsun diye disi bi fil getirmislerdi, onu hic gormedim, gazetelerden takip etmistim, o nasil, duruyo mu hala, bahadir oldukten sonra ugramadim bi daha hayvanat bahcesinin kapisina. japoncuga gelirsek.. cok anlayamadim fanusta mi yoksa akvaryumda mi yasadigini. tasi olduguna gore bi akvaryumu var, kuruduguna gore de su kaplumbagasi sanirim. mantarin klima yuzunden oldugunu pek sanmiyorum, yasadigi yerde hijyen eksikliginden olmus olmasi muhtemel. ama onu klimasiz bi yere alarak cok iyi yapmisiniz. izmir simdi yaniyodur gerci ama eger isitcisi da yoksa klimali bi oda onun icin cok cok kotu vucut isisini kendi saglayamadigi icin. mantar icin referans linklere bakabilir ya da mantar diye arama yaparak onerileri okuyabilirsiniz. onerilen solusyonlari kabuguna uygulayip japon`u kuru bi yerde 2-3 saat tutmalisiniz. bu bolgeyi ayrica kazimak da gerekiyormus. ben pek bi deneyimsiz oldugum icin sizi yanlis yonlendirmek istemem, bu mantar konusunu forumda iyice arastirin derim, son derece ayrintili bilgiler var. ama endiselenmeyin, mantar ciddi bi rahatsizlik tedavi edilmezse ama sanirim bu bi `erken teshis` ve forumdaki oneriler dogrultusunda da hareket ederseniz pek cok kaplus gibi japon da mantardan kurtulacaktir. bu sure icinde suyunun temiz olmasina da cok ozen gostermelisiniz (eger ki filtresi de yoksa). tasinin ustune de bi masa lambasi dogrultursaniz daha iyi kuruyacak, mantar icin de iyi olcaktir. japon`un (eger yoksa) kesinlikle bi akvaryuma ihtiyaci var. olum fanuslarinda kapluslar sadece aci cekerek yasiyolar. 6-7 sene dediginize gore buyuk de bi kaplus olmali, dolayisiyla buyuk bi akvaryuma da ihtiyaci vardir. arkadasinizi bu konuda kesinlikle ikna edin. simdilik sizin yapabileceginiz bi diger iyi sey de onu azar azar gunese cikarmak. buyuk bi legen ya da kucuk bi sisme cocuk havuzu isinizi gorur. oglen saatleri cikarmayin, cikardiginizda da kacabilecegi golge bi yer olsun, aman dikkat edin. japoncuk umarim em kisa zamanda iyilesir, bizi haberdar edin :)
Arkadaşınızın kaplumbağası yerli dere kaplumbağalarımızdan Çizgili kaplumbağa yani Mauremys caspica. Beyaz leke nasıl bir leke acaba biraz daha ayrıntı verebilirmisiniz. el ile hissedilen kadifemsi yapıda olması lazım mantarın. Hemen tuz filan kullanmayın , zaten normal sofra tuzu olmaz iyotsuz özel akvaryum tuzu olacak yada kaya tuzu. O leke kireç kalıntısı da olabilir. Telaş etmemek lazım. Eski bir diş fırçasıyla yumuşak bir biçimde fırçalayarak temizleyin. Sonra onu lamba altında toptan iyice bir kurutun mantara karşı etkili bir silahtır kurumak. Eğer mantar olduğuna emin olursanız mantar ilacı ve tuzu kullanırsınız.
çok teşekkür ederim ilginize sağolun gerçekten.Çok iyisiniz.japonun resmini çekip ekledim.Ölçü olsun diye yanına kalem de koydum.yazık çok küçük bir yerde yaşamaya çalışıyor.geçen gün de suyun içinde gözlerini kapatmış öylece duruyordu.Korkudan bağırdım.canıma vurdum.O da şaşırdı zavallı,uyandı.Taşına çıkıyor,uyuyor.kabuğu kuruyor ama devamlı sol gözünü eliyle kaşıyor.Resimde de görülüyor sanırım ensesinin arkasında beyaz bir leke var ama frozen arkadaşımın dediği gibi kadifemsi bir yapı yok kabuğunda. Sevgili Pınar, hayvanat bahçesindeki dişi fil Begümcan da aynı Bahadır`daki eklem hastalığına yakalanmış.Almanyadan gelen uzmanlar onu ameliyat etmişler.Dediklerine göre artık hasta olmayacakmış.Hepinize çok sevgiler.