Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
yardım edin ne yapcamm
slm arkadaşlar bana 3 ay önce 2 adet kara kaplumbağası geldi zaten biri büyüktü götürdüğüm petshop mağazasında kuyruklarına bakarak büyük olanın erkek olduğunu sölediler sorunum erkek olanla tamamiyle bende olduğundan beri daha çok büyüdü kızın 2 katı oldu büyüdükce yerinde durmuyor özellikle insan gördümü daha çok çırpınıo kabını büyültüm yeterince doğal ortam yarattım yerinde durmuyor oradanda çıkmak istiyor balkonumuz var çok geniş oraya salıyorum kapıya daynıyo içeri gelmek için çabalıyor günde 2 sat parka götürmeye başladım oradada aynı sürekli yeşilliklerin arasında betona çıkıyor en sonunda bir arkadaşa verdim bahçeli evi vardı ama ordada çok hızlı olduğu için kaçıyor durmuyor birde geldiği günden beri kızı çok ısırıyor ayırıyorum ama gün geçtikce kız daha içine kapanık daha yavaş biri oldu hareketi çok yavaş çok korkak salsamda sürekli uyuyacak bir yer buluyor çok fazla içine kapandı birde son bişey büyük olanda kaplumbağa hızı yok çok fazla hızlı resmen koşuyo koca marul yaprağına diğeri ısırık alamadan erkek bitirior ama doğal ortama salsamda olmuyor elden yemek yemeğe alışkın yoksa aç kalıyor yemiyor iştahlı olsada. Kimseden korkmuyor normalde ama diğer hayvanlardan parktaki köpek kedi kustan çok fazla korkuyor birde en önemlisi şimdi yanaklarında büyük nokta kadar kabuk kalkıyor çok korkuyorm neden olabilir lütfen yardım edin ne yapıcam
arkadaşım hiç bekleme bence veterinere götür.eğer ciddi birşeyse burdan cevap gelene kadar durumu ağırlaşabilir.adres forumda yazıyor yinede tekrarlayım acıbadem caddesi çimençayır apartmanı daire 1 no 102 petvet veteriner kliniği. kadıköyden acıbadem ünalan(caddeden giden)minibüslere biniyosunuz veya otobüsle 3-a ya biniyorsunuz ikbaliye durağında iniyorsunuz.durağın arkasındaki mavi mozaik kaplı bina kliniğin binası.
yorumun için teşekürler cvp gelmediği için çoktan okulumdaki veteriner arkadaşlardan birini buldum götürdüm ama sağlık durumu çok ii çıktı bir hafta kaldı bilmiorum ne yapıldı ama soyulması geçmiş yanaklarında sadece 2 nokta kadar bir yer iki yanağındada aynı yerde önemli olmadığını söledi bir müddet erkek olan onda misafir kalıo alıştırmaya çalışıyo yerinde kalmasına ve başka sorunları varmı gözlemlemek istio kız olan daha rahat geziyor açıldı şuan adurummau çok iyiymiş ergenliğe girebiliolarmış sanırım o yüzden küçüyle arasında anlaşmazlıklar oluyo ayırmak gerekliymiş yanyana ise sürekli gözlemlemek o yüzden okullar açılınca daha ii bakabileceğimden öğrenci olduğu için yinede tam güvenemiorum doğru teşhisler yapabileceğinden ben gördüğümde çok daha iidi oo yüzden bir müddet daha bıraktım arkadaşa ama bana gelirgelmez en kısa sürede getireceğim gerçek bir doktorun görmesini isterim öğrenci adresi dışında tlfn numarası mevcutmudur acaba alabilirmiyim her ihtimale karsı ve yinede bir açıklaması varsa bildiğiniz kadar yapılmasınıda önceden isterim ama yanaklarında noktalar dışında artık soyulma yok sadece yine hareketli
Benimde 2 tane kara kaplumbağam var. Ufak kaplumbağamın (5.5 cm) dişi olduğunu düşünüyorum ama cinsel olgunluğa gelene kadar birşey söylemek zor çünkü cinsel olgunluk yaşında herşey birden değişiyor. İlk başta dişi olduğunu düşündüğüm ve hatta bayan adı koyduğum büyük kaplumbağam (11.5 cm) ise 6 ay önce erkek çıktı.
Yazdıklarınızda evhamlanacak bişi okumadım. Benimkilerde uzun zaman derileri soyulur durumda dolaştılar. Halsizlik ,yemek yememek ,kabuk yumuşaması kaka olayında farklılaşma ilk dikkat etmeniz gereken belirtiler. Kara kaplumbağaları uzun vakitler uyuyabilirler bu normaldir Benimkiler öğlen 1-2 gibi kapalı yuvaya girerler sabah 7 ye kadar sürekli uyurlar.
Benim büyük kaplumğama 6 ay önce birden değişti ve ufak olan kaplumbağama hamle yapmaya başladı. Erkek olduğu o zaman belirginleşti. Kuyruğu bana göre hala ufacık alt kabuğu ise son zamanlara kadar düzdü sonradan aniden içeri bombelendi. Şimdi erkek olan görür görmez ufaklığın üzerine doğru koşuyor kokluyor ısırıyor ve tos atıyor. Önce bu hareketin geçici bir dönem için olduğunu sanmıştım ama aylar geçmesine ramen taaruzu bir türlü bitmedi bu yüzden terraryumu ortadan ayırdım ayrı ayrı tutuyorum. Bu hamleler normal bir davranış biçimi.
Kara kaplumbağalarının su kaplumbağalarında göre hastalanma riski daha az nede olsa su olmayan bir ortamda yaşıyorlar ama sanıldığı kadarda sorunsuz ve dayanıklı değiller. Çok sayıda kara kaplumbağası bilgisizlik ve umursamazlık yüzünden evlerde çaresizlik içinde ölüyor. Doğru Beslenme ve bilinçli güneşlendirme çok önemli çünkü uzun süren hatalı bir beslenme rejiminin acısı daha sonra çıkar ve geri dönüşü yoktur veterinerle de böyle bir durumda ( örneğin böbreklerin iflas etmesi durumunda size yardımcı olamaz ). Siz ne olduğunu anlayamadan kaplumbağanız ölür.
Forumda doğru beslenme rejimi, doğru güneşlendirme ve terraryumda nelere dikkat etmeniz gerektiği ile ilgili yazılar mevcut. Arama kısmına kara kaplumbağası yazarsanız bu bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kara kaplumbağası bakımının 40-50 yıl sürebilecek oldukça uzun bir süreç olduğunu bilmenizi isterim . Torunlara miras bile kalabilir .
Yatak odanızda bakmayın , kış uykusuna yatırmayın , aşırı sert güneş altında kalmasın , kışın gece ve gündüz ihtiyaç duyacağı ısınma gereksinimini mutlaka karşılayın
Kolay gelsin
iyi geçmiş olsun bakalım. ben kabuk kalkıyo diyince mercimek kadar büyük kitleler dökülüyo sandım o yüzden veterinere götür dedim. öncelikle şunu diyim bu sitedeki biçok kişi bilir veterinerlik fakültelerinde sürüngenlerle ilgili çok az bilgi verilir.heleki istanbul üniv. bu konuda rezalettir.birçok vet fakültemizden mezun olmuş veteriner hekimlerin yüzde 99 u hiçbirşey bilmiyor.çünkü veteriner olarak yetiştirilmiyor orda.fakültelerin iç yüzünü yakından bildiğim için söylüyorum.oradan mezun olmuş kişiye hayvan emanet edilemeyecekken bir arkadaşının teşhisine güvenmen şaşırttı beni açıkcası.kaplumbağanın iyileşmesi çok güzel arkadaşınıda kötülemek için söylemiyorum ama bence onun teşhis koyması için önünde daha uzuuun seneler var. başka bir konuda şuna değineceğim.evet bazı hastalıklara kimse müdahele edemiyor.örneğin böbrekler iflas ettiyse kurtarılamaz ama örneğin bazı ilaçlarla acısı azaltılabilir(bu bir örnek)o yüzden görevinizi sonuna dek yapmış olmak için bence gücünüz yetiyorsa mutlaka veteriner hekime bilen birine götürün.benim çalıştığım yerin adı forumda yazıyor azıcık karıştırırsan bulursun ..
teşekürederim arkadaşlar ben çok telaşlandım çünkü çok seviyorum hayvanları ve ilk defa bakıyorum ama gerçekten bir sorun yok gibi sadece aynen frozen senin anlattığın gibi hamleleri sürekli oluyor bir tek o kesilmiyor onun için ayırmam gerek herhalde veteriner konusunda haklı olabilirsiniz ilk fırsatta getiricem teşekürler yardımınız için formu dikkatlice okuyorum zamanla çok bilgi sahibi oldum saolun