Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
lütfen yardım edin !!!
ben kaplumbağımı bir kaç gün once aldım yani araniza yeni katıldım . Internette güneşe olan ihtiyaçlarını okumuştum ve bugun öğlen 12 de güneş alması icin güneşe bıraktım 1 saat sonra geldiğimde ağzında köpükler çıkıyordu ve yuvadan çıkmaya çalısıyordu.bi arkadaşım suyun altına koymamı tavsiye etti ve serin tutmaya söyledi .dediklerini yaptım aradan 12 saat geçti ufak ufak yemek yemey başladı ancak benim kaplumbağam çok hareketliydi şu an sadece kabuğuna çekilmiş uyuyor .... herhangi bir hayati tehlikesi varmı? çok fazla uyuması normal mi? en önemlisi neler yapmalıyım bundan sonra ? iştahı kesilmesi normalmi ? not: karakaplumbağası ve serçe parmaktan küçük .ayrıyeten Kıbrısta yaşıyorum ve saat 12 de hava çok sıcak ve nemliydi acilen yardım ederseniz çok sevinirim arkadaşlar ....
Maalesef bilmeden büyük bir hata yapmışsınız ve sanıyorum ucuz atlamışsınız daha geç gelseydiniz ölebilirdi.
Hayati tehlikesi olduğunu sanmıyorum ama tabi emin olamam. Forumda bir çok yerde yazdım güneşlendirme konusunda çok dikkatli olunması gerekiyor. Kaplumbağalar söz konusu olduğunda aşırı ısınmak çok tehlikeli çünkü serinleme imkanları hiç yok. Öğlen güneşi çok serttir karakaplumbağalarını bu saatlerde en fazla 20-30 dakika ve mutlaka yanında durmak şartıyla güneşe çıkarın. Ayrıca mutlaka kaçabileceği gölgesi olsun.
Kıbrıs kaplumbağaları sıcağa alışkındır sanıyorum yakında toparlar. Su kullanmak doğru ama aşırı ısınmış vücudun aniden soğuması sorun yaratabilir bu açıdan suyun ısı farkının çok olmaması gerekiyor yada tamamen suya sokmak yerine fıs fısla su sıkılabilir. Suyun buharlaşması ısıyı alır.
Onu biraz kendi halinde bırakın uyusun , toparlayacağını düşünüyorum uygun bir su kabı mutlaka olsun yuvasında.
Kolay gelsin
sevgili "frozen" duyarlılığınısa ve yanıtınısa çok teşekkür ederim."kubilay"şu an çok iyi yine eskisi gibi obur ve neşeli.hatta su anda klavyenın userınde gezınıyor.size danısmak istedıgım bır konu daha var kubı`nın su an dıslerı yok ve verdıgım sert sebselerı yıyecegım dıye can cekısıyor savallım tabıı yemınıde(sera raffy vıtal) yıyemeyıncede bıkıp vasgecıyor. acaba dıyorum mınık slıce lara bolup mu versem.bırde kubı sureklı bıryerlere tırmanma telasında yanı bılırsınıs ya kaplumlar slowmotion known hayvanlardır acaba yanlısmı bılıyorus ...bırde galıba ısıktan hoslanmıyor cunku uyuyacagı samaan kafasını bırseylerın altına sokma ıhtıyacı hıssedıyor ...nıyekı...gorusmek usere...fro
teşekkürler hareketlenmeye başladi yavaş yavaş :)
rasia kaplumbağan çok ucuz atlatmış.%99 ölme ihtimali vardı. saat 12`de birdaha miniciğini güneşlendirme.10:00`da koy 11:30 da al.yoksa ciddi sorunlar açabilir.uyuması normal çünkü vücudundaki hasarı tamir etmeye çalışıyor.yemlerini düzenli vermeye devam et.(yesede yemesede) KAPLUŞUNUN İYİLEŞMESİ DİLEĞİYLE
Kaplumbağaların dişi zaten hiç olmaz ağız yapıları gagamsı bir yapıda sertleşmiştir. Vitali her yaşta yiyebilmesi lazımdı ilginç geldi.
Kaplumbağana mutlaka yaşaması için bir terraryum ve içinde uyması için kapalı bir yuva yap. Yapıları gereği kabak gibi açıkta uyumaktan hoşlanmazlar mutlaka kapalı bir yere girerek ve toprağa gömülerek uyumak isterler.Sürekli tırmanma sebebi aslında kaçmak uzaklaşmak ve daha uygun bir yaşama yeri bulma arzusu.
Aşağıdaki linkte bazı düşüncelerimi ve tecrübelerimi yazmıştım yardımı olabilir.
http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=43015
cevap çok ayrıntılı idi. bu yüsden kafamdaki birçok soru da aydınlanmış oldu teşekkur ederim ...yuvası için çalışmalara başladım .yalnıs toprak konusu kafamı kurcalıyor biras ...kişisel hijyen konusunda çok hassasım çünkü ben...o kadar ki mailinisi okurken gosümde canlandirıyorum kubi toprağa bulanmış kirlenmiş ve ben onu elime alıyorum öpüyorum milyonlarca bakteriye ve mikroba marus kalıyorum v.s...çünkü bilirsinizs doğadaki toprak sürekli kendini yeniler yani refreshing(bu arada türkçem pek iyi değil...o yüsden bası kelimeleri tam olarak yerinde kullanamadığım için eng. destekliyorum ...anlayışınısa sıgınırım)ama sınırlandırılmıs kaptakı toprak daha bakteriyel olacaktır sanıyorum organıc ve hava recycling olmadıgı ıcın...bu yusden zemıne kum koymakla ılgılı fıkırlerınısı merak ederım...hem daha pratık estetık ve sterıl olmasmı ...?
Ben poşette satılan Anadolu marka nispeten kaliteki topraklardan kullanıyorum çamur olmuyor ama bir süre sonra toza dönüşüyor yenilemek yada yeni toprak ilave etmek gerekiyor. Bahçeden toprak alırsanız çamur olabilir. Kum sudan daha çok etkilenebilir kullanmadım bilmiyorum.
Her sabah terraryumda kaka ve çiş kontrolu yaparım. Düzgün kaka yapmışsa iyidir çiş yapmışsa vücudunda su vardır demekki sağlıklıdır diye düşünüyorum. Tahta bi maşa var ıslattığı bölgeyi toprağıyla alıp atıyorum.