Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Kara Kaplumbağası hakkında yardım
Ben 3 tane yeni kara kaplumbağası aldım. Bakımı hakkında sorular sormak isitoyurm. 1- Su içmeleri için onlara bir kapta su koydum ama hiç ona oralı bile olmuyorlar. Ya acaba onu göremiorlar mı? Yoksa az mı su içiyorlar? Kabın boyunu mu kısaltim 2- Kapluşları aldığı pet shoptan bana zemine koymam için onlara göre bir kum verdiler. Ama yem yerken o kumlar hep ağızlarına yapışıyor ve bazılarınıda yutuyorlar. Acaba bu bir sorun olur mu? 3-Onlar için uvb lamvası gerekliymiş. İlla uvb lambası mı almalıyım yoksa başka şeylerde alabilir miyim? Nereden bulabilir onları? 4- Onların doğal ortamlarında neler bulunur. Akvaryumumu gerçek doğal ortamlarına benzetmek isiiyorum. İçini tam olarak nasıl döşeyim Şimdiden teşşekürler
Kara kaplumbağaları su içerler ama kışın ve serin havalarda pek sık olmaz. Yazın su içmeleri biraz daha sıklaşıyor ama hergün içmezler. Eğer sulu besinler veriyorsanız mesela kıvırcık yaparağı gibi , dibindeki sulu kısımdan gereken suyu alıyor olabilirler. Yada seyrekte olsa siz görmezken su içiyor da olabilirler.
Bende ilk günler yuvada sürekli su bulunduruyordum ama şimdi 3-4 günde bir su kabını yuva içine koyuyorum ve bir süre sonra mutlaka geri alıyorum. Çünkü illaki gelip suyun içine yapıyorlar yada su kabının içine girip çıkarak her yanı çamura buluyorlar. Sizde su kabını bu yöntemle birkaç günde bir koyup çıkaracaksanız her zaman aynı yere koymaya dikkat edin yeri belli olsun ve suya kolay ulaşabilecekleri yassı bir kap içinde olsun. Siz su koyun artık su içerler içmezler onların bileceği iş. Ben her hafta genişçe bir kap içinde 1 parmaktan daha az seviyede ılık bir su içine koyarak banyo da yaptırıyorum. Yani su ihtyaçlarını her zaman karşılıyabilirler bu yüzden de hergün su kabı bulundurmuyorum.
Nasıl bir kum kullandığınızı bilemiyorum. Ben 50*70 ahşap terraryumuda nispeten kaliteli torf yani poşette satılan toprak kullandım.Ama yaş olarak değil kurutarak koydum.Toprağın en az 5 cm derinliği var çünkü kaplumbağalar toprağı kazmayı içine gömülmeyi seviyorlar bu onları rahatlatıyor. Yemi verirken toprak üstünde değil temiz bir pleksiglass üzerinde veriyorum.
UVB lamba alırsanız daha iyi olur, Bende de 15 watt lık UVB lamba var. Ama yazın düzenli olarak direk güneşe çıkarırsanız ve D3 içeren vitamin kullanırsanız UVB lambasız halledebilirsiniz. Güneşe çıkarırken dikkatli olun kara kaplumbağaları sert güneşi pek sevmiyor rahatsız oluyorlar. Güneşe kısa kısa sürelerle çıkarın , asla güneş altında bırakıp gitmeyin aşırı ısınma onlar açısından çok tehlikeli. Zaten biraz fazla ısınırlarsa hemen sağa sola kaçışmaya çalışıyorlar.
Bana sorarsanız Terraryumu genelde boş tutun yada çok yüksek olmayan bazı yükseltiler koyabilirsiniz. Bunlar tırmanmayı seviyorlar , her gördükleri cismin üzerine çıkmaya çalışıyorlar ve asla vazgeçmiyorlar. Dakikalarca aynı yerde debelenip duruyorlar. Bu konudaki tehlike şurada, tırmanmaya çalışırken düşerek ters dönüyorlar ve genelde siz görüp müdahele edene kadar düzelemiyorlar. ilk günlerimde yapay bitkiler ve bazı kayalar koymuştum sakıncalarını gördüm ve şu an hepsini çıkarmış durumdayım
ilk 3 soruya fazla tecrübem olmadığı için cewap yazmıyorum ama 4. soru tam bana göre=) doğal ortamında nelerin bulunduğunu görebilmek için nette biraz arama yapsan iyi olur. Ben-daha yapamadım ama - teraryuma toprak yerleştirmeyi düşünüyorum.Benimkinin boyu biraz uzun olduğu için pek sorun olmas.Hani satılıyor ya çiçekçilerde falan işte onlardan.Hem doğal hemde istediği zaman kazabilirler,oyun olur.Ayrıca vereceğin meyveleri sebzeleri falan o toprak kısma gömebilirsin,ya da gömmüş gibi yapabilirsin=) Birde mümkün mertebe plastik malzemelerden,ağaçlardan falan kaçın Bak aklıma ne geldi! birde O topraklı kısma fazla büyümüyecek ve zararsız bir bitki ekebiliriz! Ben en iyisi araştırmaya dalayım! =) Kendi teraryumumda uygulayınca tekrar yazarım Kendine ve kapluşlara iyi bak!