Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

merhaba , kaplumbağalarım ve ben sizden çok şey öğrenece(kmiyiz)ğiz?

merhabalar, ağustos ayından beri iki su kaplumbağam var , aslında onları evde bir hayvan beslemek istediğim için seçmiştim ve kolay bakılır diye düşündüm, malum petshop sahipleri ;: -çok kolay , iki güne bir yem at, suyunu değiştir deyip , plastik kapla, bir çeşit de yemle elinize tutuşturuyorlar. sonra araştırmalarım sonunda plastik kaptan, akvaryuma geçtiler.kırmızı yanakların yurtdışında 10cm den küçüklerinin taşıdıkları bakteri yüzünden satışının yasak olduğunu öğrendim. oysa aldığım yerde 10 cm olanı bile görmemiştim, hepsi miniciktiler. bir hafta tatile gittiğimde emanet bıraktığım komşumdan aldığımda, ikisinin arasında ciddi bir büyüklük farkı olduğunu gördüm, oysa bende aynılardı, o da birinin aldığım günden beri çok hızlı olup diğerine fırsat vermemesindendi. yazılarınızı uzun uzun okuyup ,dkkatlice inceledim , bitki koymam gerektiğini de öğrendim, ama bambunun önerilip önerilmediğini tam olarak anlayamadım, bir de çabuk çoğalan balıklardan koyup, avlanmalarını da sağlayabilirsiniz denmiş,fakat ben ne kadar yem atsam o kadar yiyorlar ,balıklarıda yiyip bitirmezler mi ?bir de hangi balık çabuk çoğalır , hangi balığı koymalı benim akvaryumumun içinde antik tiyatro görünümü verilmiş bir kaya var ,baktım üst kısmı çok dar ve çıkmaları için çok su eklemem gerekiyor(bugüne kadar boylarının 3 katı su ekliyordum, yanlışmış öğrendim)yan yatırdım ama şimdi de yüzme alanları daraldı, filtrem de yok ben iki yada üç günde bir suyu komple değiştiriyorum, bu da cahillikten değil aslında parasızlıktandı ,yazıları okuyunca çok yanlışım olduğunu gördüm. en yakın zamanda daha doğrusu sizden cevap gelince gidip tüm eksiklerimi giderceğim.akvaryumun fotosunu aldım ama , burada url falan göremedim ,niyetim herşeye sıfırdan başlamak , bana ideal akvaryum ölçüsü ne olmalı?içine hangi bitkilerden yerleştirip , boş alan bırakmalımıyım? bitkise karışım dedikleri bir yemle , karides veriyordum ,arada bir domates ve marul veriyorum, bikaçkez de kıyma verdim . strese girmeyip canları sıkılmasın demişsiniz , su değişimi ya da kayanın yerini değiştirince bu durumu farkettim ,korkuyorlar , yerlerini sık değiştirmemek dışında başka ne yapabilrim , bir de o çok yiyip diğerini geçen ilk aldığım günden beri yemi elimden de yiyor , ben akvaryumun yakınındayken korkmadığı için diğeri gelmeden tüm yemi bitiriyor , bunu önlemek için onu sudan alıyorum bazen ,diğeri de doysun diye , ama söylediğinize göre bu da strese sokar , başka öneriniz var mı? galiba foruma ilk yazısında bu kadar uzun yazı yazan kişi olarak tarihe de geçtim. sevgimle,yazışmak üzere....

img

ferdeniz

18 yıl 2 ay 25 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Kaplumbağalarınıza canlı yem vermeyin bu hem canilik oluyor hemde aslında kaplumbağanın sağlığı açısından sakıncaları var.
Su yüzeyinde üzerine kolayca çıkabilecekleri bir kuru bölgeleri olduktan sonra akvaryumda su derinliği istediğiniz kadar olabilir. Kuru bölge de isterseniz platformda olur isterseniz dipten yükselen bir kayada olur yeter ki kaplumbağanıza düzgün ve yeterli bir alan sağlasın.
Su değişimi şart ama bu su değişimleri ilk başta insanı rahatsız etmezse de zamanla öyle bıkarsınız ki tam bir eziyete döner. Bu yüzden herkes kendince bu iş için kullanabileceği kolay bir yöntem bulmalıdır. Filtreler bu zahmetli yükün önemli bir kısmını üzerimizden alır ama yetmez genede düzenli ve kısmi su değişimi şart olur.En kısa sürede bu konuyu haletmeniz lazım yoksa onlardan bıkmanız an meselesi.Filtre alırsanız süngerini çok sık temizlemeyin çünkü asıl temizliği filtre içinde kolonileşen yararlı bakteriler yapıyor.Sünger temizlenince bu bakterilerde yok oluyor.
Bitki koymanız gerekmiyor yanlış anlamışsınız kaplumbağalar akvaryumdaki bitkileri hemen halleder. Bambunun sudan bir miktar nitrat çeksede çok bir faydası olacağını sanmıyorum tam tersi kaplumbağanın yüzme alanını engeleyecektir.
4 Kaplumbağa çok olmuş ilerde sizin için bayağı zor olacak benden söylemesi.
Mutlaka kaplumbağa vitamini kullanın sıcak günlerde onları güneşe çıkarın ve güneşlendirin. İlk güneşlendirmelerde süreleri az tutun nede olsa daha önce belkide hiç güneşe çıkmamış olabilirler.
Kolay gelsin

img

frozen

19 yıl 7 ay 4 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

frozen cevabın için çok teşekkür ederim , canlı balık ve bambu verme konusunu bu forumdaki yazılardan birinden öğrenmiştim yanlış anlamışım demek ki , hatta o yazıda balıklar avlanmayı öğrenirler de yazıyordu , hemen balıkçıma gittim , akvaryumu büyütüp , filitre almak mercan kayası koymak gibi planların toplamından bir hesap çıkardık .yemlerinin içine vitamin enjekte ediyorum ,güneş banyosunu yaz boyunca bolca yaptırdım ,şimdi güneşin tekrar etkili gelmesini bekliyorum. bunca sorumdan sonra cevap da alabilmenin cesareti ile ,şunu da sormak istiyorum. kaya şeklinde alınan mercanlara kolayca çıkıp ,rahat edebiliyorlar mı ? yoksa o da aksesuar amaçlı mı?ben üzerlerine çıktıkları düzeneği değiştirmeyi de düşünüyorum. tek parça bir şey mi almalıyım ? yoksa çeşitli boylarda taşlar mı alayım? suyun istediğim kadar olmasına sevindim , çünkü her değişiklikte uzun bir süre alışmaya çalışıyorlar.su seviyesi değiştirmeyerek bunu engelleyebilirim. zaman ayırdığınız ve cevap yazdığınız için teşekkür ederim

img

ferdeniz

18 yıl 2 ay 25 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Ferdeniz
Kaplumbağalara canlı yem verme olayı forumlarda son aylarda birden parladı. Ben bir kaplumbağanın hayatı ve sağlığı için verdiğim uğraş kadar eğer gerekise tek bir lepistes`in yaşamı içinde elimden geldiği kadar uğraşırım bu yüzden canlı balık verilmesine karşı çıkıyorum.
Üstelik kaplumbağalara canlı balık verilmesinin bir çok sakıncaları profesyonel yabancı sitelerde net bir biçimde belirtilmiştir. Bu balıklarda B1 vitaminini parçalayarak kaplumbağa sağlığına zararlı olan Thiaminase enziminden başka bir çok parazit, bakteri ,hastalık ve hatta çeşitli kimyasal maddeler ve antibiotik kalıntısı da bulunmaktadır.
Üsteklik ne kadar süslü cümleler kurarlarsa kursunlar yem olarak canlı balık veren yada forumlarda öneren kişilerin gizli amacı kaplumbağalarını beslemek değil kaplumbağanın minik balığı kovalamasını ve avlamasını seyretmektir.

Kuru bölgeleri o kadar değişik biçimlerde tasarlamak mümkün ki birşey söylemek zor. Bu iş akvaryumdaki su derinliğine akvaryum büyüklüğüne ve elde edebileceğimiz malzemeler göre çok değişik şekillerde yapılabilir. Önemli olan kaplumbağamıza yeterli bir düz alan sağlaması üzerine kolayca çıkılabilir olması kaplumbağamızı yaralayacabilecek sivri yada kesici köşeleri olmaması ve mutlaka ısınma lambası ile ısıtılması. Alacağınız mercan nasıl birşey bu özellikleri sağlarmı bilemiyorum. Kaplumbağaların tüm hayatlarını yamaca asılmış dağcılar gibi eğri büğrü kayalarda zar tutunarak alt alta üstüste  geçirmesi bana yanlış geliyor. Sonuçta göze hoş görünmekle kaplumbağalarımıza yararlı olmak arasında optimum bir denge sağlanmalı ki herkesin işine yarasın.
Akvaryumun bir köşesinde alta irice taşlar koyarak aradaki boşlukları minik taşlarla doldurarak ve en üste düz ve dengeli bir kayrak taşı koyarak kuru bölge yapılabilir.Tabi kaplumbağaların zamanla 20-25 cm büyüyeceklerini de , akvaryumda ki temizliğin kolayca yapılabilir olmasını da dikkate almak lazım.
size daha evvel yayınladığım bazı kuru bölge tasarımlarını içeren linkleri vereyim bir fikir alırsınız .

bu linkte üstte platform örnekleri var daha aşağıda yer alan doğal taşlarla yapılmış akvryum lar daha çok hoşuma gitmişti
http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=17366

bu linkte ise daha mekanik ama derli toplu bir tasarım var
http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=18406

kolay gelsin

img

frozen

19 yıl 7 ay 4 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

işte benim kapluş yuvam , fakat şu camdan yükseklik yapıp yapıştırma işi aklıma yattı , bu akşam eşim gelsin , tasarımı sunacağım,

yanında onlara verdiğim vitamin ve kabuk sertleştirici var, ama sertleştiriciyi kullanmıyorum artık ,

önde de karides ve bitkisel karışım diye aldığım yemleri.

img

ferdeniz

18 yıl 2 ay 25 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ