Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Yeni kaplusum icin yardım ve binlerce soru

Merhaba arkadaslar, ben araniza yeni katilan bi kaplus sahibiyim ve gercekten cok yardima ihtiyacim var. Aslinda bi kaplus evlat edinmeye iki gun once birden ve hicbir sey bilmeden karar verdim :) Tabi ki ayni sizin yazilarinizda okudugum gibi petshop sahibi sectigim kaplusu, olum fanusuna yerlestirip elime de bi poset yem tutusturup urkutmeden beni gonderdi. Internete girip su kaplumbagalariyla ilgili arastirma yapinca bu siteyle tanistim ve bi gecede kapluslarla ilgili bi suru forum konusunu okudum. Gercekten inanilmaz bi site burasi, beni hem cok heyecanlandirdi hem de buyuk hatalardan dondurdu. Bugun elimde forumlardan cikardigim notlarla kosa kosa baska bi petshopa gidip, kaplusuma bi teraryum duzenledim, elimden geldigince, su an pek cok eksigi var... Simdi size sormak istedigim bi suru soru oldu tabi, kaplusuma simdiden cok cok seviyorum ve ona gercekten cok iyi ve ozenli bakmak istiyorum. Once bi aldigim seyleri sayiyim, Bi tane akvaryum aldim, 55 litrelik, bu akvaryumun kapagi var, ustunde de bi lamba. Gordugum kadariyla teraryumlarda pek kapak olmuyo, bu kapagi kullanmali miyim? Peki bu lamba? UV lambam henuz yok, onun yerine gecmiycegini de biliyorum ama bu lamba bahsettiginiz masa lambasinin islevini gorur mu, yoksa sadece aydinlatma amacli mi olur? Kapagi ve bu lambayi kullanmaliysam gunde ne kadar sure bu lamba acik kalmali? Bi tane ferplast marka bluclima model isitici. Evet, 28 dereceye ayarladim :) Resun-magicjet filter, 700 L/H. Durusunu pek ayarlayamamis olabilirim, nasi resim yuklendigine bakip, teraryumumum bi resmini koyunca bu konuda da yorumlarinizi bekliyorum. Filtrelerini koymadan once iyice yikadim. Beyaz dogal akvaryum tasi. Bunlari da cok iyi yikamama ragmen suyu yine de epey beyazlattilar, bunun bi zarari olabilir mi? Guzel bi kutuk ve iki tane yapay bitki. Yapay bitki tavsiye etmediginizi biliyorum ama simdilik kaplusumun saklanmasi icin rahat bi yer oldu, hep onlarin altinda duruyo zaten. Yemek ve vitamin olarak, Sanyu turtle sticks, Sera Raffy I ve P, Sanyu Shrimp, Aqua vitakap ve Sera Vitamins. Iste bunlar. Uygun bi tas da koymak istiyorum, bahce malzemeleri satan bi yerlere mi bakmaliyim? UV lambami da en kisa zamanda alicam, kutugun ya da tasin ustune dogru mu yerlestirmeliyim? Su anda kaplusum cok urkek, aslinda ilk geldiginde o kadar hareketliydi ki! Bu normal ama sanirim diymi? Hic bisey de yemedi daha. Iste hep o yapay bitkinin altinda duruyo. Hep suda yani, bu saglikli mi peki? Gercekten bin soruymus diyosunuz heralade :)) Yardimlarinizi, onerilerinizi heyecanla bekliyorum, simdiden cok cok tesekkurler.. Bakalim, resim de koymayi deniycem. Ismini merak etmiyo musunuz? Cinsiyetini bilmedigimiz icin kiz oldugunu umarak ben Melek diyorum, benim erkek evlat meraklisi sevgili de Orhan :))))

img

pinar1112

18 yıl 2 ay 28 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

iste bu da kaplusumin evinden goruntuler, biraz tuhaf yerlestirdim galiba resimleri :)

img

pinar1112

ÖZEL MESAJ

Eğer kapak akvaryumun üstünü tam olarak kapatıyorsa o kapağı kullanmayın çünkü akvaryumun üstünü tamamen kapatırsanız içi buğu oluyor.
Isınma lambası olarak klipsli bir lamba alabilir akvaryum camına tutturabilir yada bir şekilde yukardan sallandırabilirsiniz. lamba tam kayanın üzerine yöneltilmiş olmalı. Tabi bu arada lambanın suya düşmemesini mutlaka garantiye alın.
Taşa illa para vermenize gerek yok değişik yerlerden de bulabilirsiniz. Ben evime komşu bankanın bahçesinde çok uygun uygun ve başı duran bazı taşlar görmüştüm mesela . Yeterki kaplumbağaların kolayca üzerine tırmanabileceği ve üzerinde rahatça durabilecekleri özellikte olsun. Kayrak taşının çok uygun bie düzlem oluşturacağını düşünüyorum ama başka bir taşı kayrağı taşının altına yükseltici olarak koymak lazım gelecek çünkü kayrak taşları yassı ve düz olur yeterli yükselti sağlamaz.Kullanacağınız taşlar suya  renk ve toz çıkarmayacak özelikte olmalı.
Beyaz toz çıkartan taşları artık toz çıkmayıncaya kadar defalarca yıkayın akvaryumda kaplumbağaların yutabileceği ufak taşlar kullanmayın. Hatta dipte kum yada taş kullanmak gerekmiyor çıplakt a kalabilir.
Yazın direk olarak güneşlendirebilirseniz şu an uvb lambaya acil gerek yok.
Kaplumbağalar ilk başta yerlerini yadırgarlar hatta yemek bile yemezler siz odaya girince deli gibi kaçışırlar zamanla size ve yeni ortamına alışacaktır.Hareketliyse bir sorun yoktur
Bununla etti 5 cevap , geri kalan 995   soruyu göremedim.
Kolay gelsin

img

frozen

19 yıl 7 ay 4 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

frozen cok cok tesekkur ederim, her kelimesi benim icin cok onemli, ya cok seviyorum bu kaplusu, ustelik bugun ilk kez elimden yemek yedi :) dedigin gibi kapagi kaldirdim, gozum her gittigim yerde tas ariyo, uv ve infrared lambalari bulmaya calisiyorum (guneslendirme imkanim yok malesef) ve isitma lambasi olarak da bi masa lambasi ayarliycam, bu lamba 60 watt mi olmali? ayrica aldigim uv lambayi kapaktaki lamba yerine takabilir miyim? okudugum kadariyla 10-15 dakkika acik kalmasi yeterliymis bu lambalarin (uv ve infraredin), diymi? bi de cok onemli bi sey daha sormak istiyorum, dun bi baktim, kaplus bu filtrenin akimina kapilmis, kendini kurtaramiyo, dik bi sekilde cirpiniyo. acaba yanlis mi yerlestirmisim ben bu filtreyi?? ya da buyuk mu gelmis akvaryuma (700 L/H`ydi)? zaten hic o tarafa gecmiyo, hep akvaryumun diger tarafinda takiliyo. ne yapmaliyim acaba?? evet resimleri gercekten rezalet koymusum :)

img

pinar1112

ÖZEL MESAJ

pinar1112
Hangi şehirde yaşıyorsun bilemiyorum Ben bazı taşlarımı istanbul Bostancıda yeniden oluşturulan plajların oradan ( bostancıya doğru olan taşlık bölüm) toplamıştım. Yalnız doğadan aldığınız taşları akvaryuma koymadan evvel çok ciddi temizlemeli defalarca yıkamalı iyice fırçalamalı ve tatlı suda bekletmelisiniz.
Akvaryum iç tasarımlarına pek karışmıyorum çünkü görsel estetik çok kişisel bir konu. Ama fikir vermesi açısından ufak boy elma büyüklüğünde taşlarla bir köşeyi çevirebilir o gördüğüm ufak beyaz taşlar ile çevirdiğin köşenin içini doldurabir ve hepsinin üstüne mermer yada kayrak taşı benzeri düz yassı bir taş koyabilirsin.
Filtrenin su çıkışını kuvvettli geliyorsa akvaryum camına doğru yönlendirebilir yada su çıkışı önüne suyun itemeyeceği bir taş koyabilir akıntıyı biraz kesebilirsin.
İnfrared lambaya hiç gerek yok ısınma amaçlı lamba olarak normal softone spot tipi ampul kullanabilirsin. Önemli olan bu lambanın kuru bölgeyi ısıtması ısı durumunu elinle bir kontrol edersin. 40 watt lamba kullanırsan elektrik sarfiyatın az olur. Ama 40 waat lamba kuru bölgeye 60 watt lambadan daha yakın olmalı ki bölgeyi ısıtabilsin. Çok yakın olmasın üst üste çıktıklarında lambaya değmesinler
UVB lambalar 10 dakika kullanılırsa bir fayda sağlamaz bana göre en az 6 saat açık kalmalı ama bu benim kişisel yaklaşımım. Bu süreler illa 6 saaat yada 12 saat olacak diye bir kuralı yok. Eğer direk olarak düzenli güneşlendirme yapabiliyorsak UVB lambaya yazın gerek yok. UVB lamba olursa tabiki kaplumbağanın sağlığı ve yaşamı için çok daha iyi olur çünkü hiç kimse hayatın koşuşturmacası içinde kaplumbağalarını düzenli güneşlendiremiyor. Güneş ışığı yada yapay UVB ışını kaplumbağamızın D3 vitamini sentezlenmesine yarıyor buda kaplumbağamızın direncini çok arttırıyor daha sağlıklı ve mutlu olmasını sağlıyor.Tıpkı bizim gibi yada D vitamini verdiğimiz bebeklerimiz gibi.

ARKADAŞLAR BU FORUMDA BENDEN BAŞKA CEVAP YAZAN KİMSE KALMADIMI ?  NERDESİNİZ ?
HADİ ORTAYA ÇIKIN ARTIK.

img

frozen

ÖZEL MESAJ

Frozen, gercekten cok cok tesekkur ederim yardimlarin icin, herkese hic bikip usanmadan cevaplar yazip tavsiyelerde bulunman sadece kampus severliginin diil, ne kadar iyi bi insan oldugunun da gostergesi. aslinda forumdaki herkese cok tesekkur etmek isterim, hergun eski yazilardan bi suru sey ogreniyorum, deli bi arsiv var burda. yarin kaplusumla beraber 10. gunumuz olcak, yeni evi baya guzel oldu, bana da kismen alisti sayilir. koca bi torba tas topladim okuldan, defelarca kaynar sularda yikayip fircaladiktan sonra kaplus icinde yokken uygun bir yerlesme sagladim, en ustteki tasi duz ve suyun iki parmak kadar ustunde, cikabilmesi icin alttaki taslar ona basamak olusturuyo. isitma lambasini da su klipsli masa lambalarindan ayarliyip icine philips`in 60 watt spot lambalardan taktim. kuru bolgesinin yaklasik 15 cm ustunde duruyo, bu biraz yakin olabilir diye bi de 40 watt ampulu deniycem. gerci cikiyo tasinin ustune ama cok kalmiyo orda, belki 40 watt daha iyi olur gercekten. bi de ben odaya girince pit diye atlayip durmayi cok sevdigi bitkilerin arasina gidiyo. aslinda cok uzuluyorum benden bole kacmasina, henuz normal ama sanirim diymi, umarim oyledir. yavrum o kadar tatli ki o bitkilerin arasinda, kus gibi dallarin arasinda, kafasi disarda, gece de orda uyuyo. suyun icinde uyumasi normal mi peki? acaba kuru bolgesi cok rahat diil mi? boyle olunca bi de suyun altina 2 cm kadar batik duran duz bi tasla cevresi bitkili bi alan da yaptim ona, ama hala en favori yer bitkilerin icinde dallarin arasinda, sanki rahat diil gibi geliyo hep bana, burnu disarda ole... filtreyi de dedigin gibi yerlestirdim, onune dibi tasli bi yapay bitki koydum, artik orda cok keyifli, tasa tutunup suyun icindeki fiskiyelerin onunde keyif catiyo, belki ilk korktugum zaman da o egleniyodu ben anlamadim. neyse en azindan simdi hic sikisip kalabilecegi bi yer yok akvaryumda. zemindeki taslari da suyun derinligini arttirip azaltcak sekilde heterojen duzenledim. hala cok hareketli, guvenini kazanmaya da calisiyorum, akvaryumunu duzenlemek gibi zorunlu seyler olmadikca elimle disari falan cikartmiyorum. artik zaten duzenlicek pek bi sey kalmadigi icin rahatini temizlikten temizlige bozmak zorunda kalacagim sadece. simdi daha da iyi anliyorum, olum fanuslarinda nasi yasar bu hayvanciklar?? yemi elimden yemeye alisti kerata :) uc parmagimi suyun icine duz sokup diger parmaklarimla yemi tutunca kosa kosa gelip elimin ustune cikiyo parmagimdan yemi kapip elimde yemegini yiyo. cok sevimli gercekten yaa :) uv lambasini buldum sonunda, haftasonu 6 petshop gezdikten sonra, sera terra uv, 15 watt, 45 cm. ama hala ona uygun aparat yapacak bi elektrikci bulamadim, karakoy yollari gorundu bana, tavsiye edbileceginiz elektrikci var mi acaba? gunduz hep okulda oldugum icin guneslendirme imkanim gercekten yok, artik haftasonu legene koyup balkonda guneslendircem biraz. korkmaz umarim. bi de heves edip gittim dolphin`in dis filtrelerinden aldim. aman ne zor bi seymis onu kullanmak oyle! saatlerce ugrastim, artik kan ter ve su icinde kaldim :)) koca seyi tekrar aldigim yere goturdum getirdim falan filan. banyoda kovalar arasinda duzenegi kurmama ragmen, akvaryumda su az diye midir nedir bi turlu hava kacirmadan beceremedim. duruyo bi kenarda simdi, varsa kullanan arkadaslar tavsiyelerini beklerim. dedigim gibi en cok aklima takilan sey bitkilerin arasinda suyun icinde burnu disarda uyumasi. bana bu konuda da yol gosterirseniz cok cok sevinirim. hersey icin tekrar cok tesekkurler, sevgiler, PINAR

img

pinar1112

ÖZEL MESAJ

Kaplumbağanın suda uyuması normal , bunun 2 nedeni var
1- ısı
Kaplumbağalar endotermik canlılar yani dışardan ısı almak zorunda olan soğuk kanlı dediğimiz canlılardan.Gece olunca dışarısı serinliyor üstelik daha rahat uyumaları için ısınma lambalarınıda kapatıyoruz. su sıcaklığı ise sabit kalıyor bu yüzden ısı bakımından daha uygun buldukları suda uyumak onlara daha cazip geliyor.
2- güvenlik
Kaplumbağalar herzaman için suda kendilerini daha rahat ve güvende hissediyorlar bu yüzden uyumadan önce kendilerini suda güvene almaya çalışıyorlar

Pinar1112  Sana birde zaman ayarlı priz almanı tavsiye derim İkeada 6 ytl ye 2 li paket halinde satılıyor. Biraz basit bir model ama çok ucuz ve işe yarıyor. Mesela sen yokken UVB lambanın açılma ve kapanma saatini ayarlarsın sana kolaylık olur.
Dış filtre ve Dolphin konusunda kullanım tecrübem yok tecrübeli bir arkadaş sana yardımcı olacaktır.

Forumda Dümbül hanımın maceralarını okumanı öneririm. Sendeki o bıcırığın geleceği adına şimdiden hazırlanmanda yardımcı olacağına inanıyorum. Tam 22 cm boyunda oluyor kendileri. Ama olsun o bir hanımefendi.
Kolay gelsin.

Dümbül hanımın maceraları 1

Dümbül hanımın maceraları 2

img

frozen

ÖZEL MESAJ