Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Yumurtadan çıkma süreci (resimli)

Arkadaşlar çeviri yaptığım adres:

http://turtle_tails.tripod.com/raisingbabyturtles/tour8.htm

çok uzun bir döküman olduğu için gerekli bölümleri kısaltarak çevirdim. Bu arada arkadaşlar bir forumda okudum. Kırmızı yanakların kısırlaştırılması gibi bir durum yokmuş. Türkiyede kaplumbağa üretimini yapan bir kişi yazmış. Sadece ortamı ayarlamak zor oluyormuş. Araştırmalarım devam ediyor. Benimki daha bir yaşında bile yok ama benim niyetim bozuk :D 6 sene sonra bebekler istiyom bennnn... :D

Bu adreste de bebek kapluşların resimleri var bakmak isterseniz:

http://turtle_tails.tripod.com/babyturtle/babyturtlepage.htm

Eğer bir kaplumbağa suyun içinde fazla durmuyor ve ara sıra kumu kazıyorsa bu yakında yumurtaları olacak demektir. Ama bazen birden fazla çukur kazıp sadece bir çukura yumurta bırakabilirler.

Yumurtaları güvenli bir şekilde koymak için hava alabilecek kaplar seçilir, veya kap üzerinde hava delikleri açılır.
Yumurtaların içinde olacağı karışım için 1 parça vermikülit, 1 parça bataklık kömürü yosunu, 1 parça sphagnum karıştırılır. Karışım ıstalatılır ve fazla su sıkılır. Kaplar bu karışımlar ile doldurulup yumurtalar için yer açılır.

Yumurtaların olduğu çukur fırça ve plastik kaşık kullanılarak çok dikkatli bir şekilde açığa çıkartılmalıdır. Yumurtaların üst kısmı bir kalemle işaretlenmelidir, ve bu işaret yukarıda olacak şekilde oynatılmadan kutuya yerleştirilmeldir.

Yumurtalar kısmen karışıma gömülmelidir, ama tamamı gömülmemelidir. Kaplar kapatılır ve çok pahalı olmayan bir kuluçka makinesinde 84 F na ayarlanır. Yumurtların cinsiyetini sıcaklık belirler. 90 F a çıkmamasına dikkat edilmeli.

Haftada bir kere nemin yeterli olup olmadığı, şeklinin bozulup bozulmadığı, küflenme olup olmadığı kontrol edilmeli. Yumurtaları temizleyemeyiz çünkü çok çabuk kırılabilirler. Yaklaşık 50 gün sonra, daha sık kontrol edilmeliler, çünkü yumurtalar yakında çıkacaktır. Bebek kaplumbağalar yumurtayı kırdıktan sonra bir kaç gün sonraya kadar yumurtanın içinde yaşayabilir. Bebek kaplumbağaların yumurtadan çıkmak için kullandıkları bebek dişleri vardır. Burunların üzerinde beyaz yumrular şeklinde görülürler.

Yumurtadan yeni çıkan kaplumbağalar bir kaç gün nemli bir kağıt havlu bulunan bir kapta tutulmalıdırlar. Bu süre içinde göbek bağlarından kurtulup rahatça hareket edebileceklerdir. Sonra bir vivariuma alınabilirler.

Bazı yumurtalarda çukurlar olması doğaldır. Ama eğer çökmeler varsa yumurta kötü durumdadır.

Bu konuya bence hiç heveslenmeyin resimdekiler zaten kara kaplumbağası ama bu iş su kaplumbağasında göründüğü kadar kolay değildir çok özel cihazlar ve tecrübe lazım.
Hem şöyle düşünün diyelim bir dizi mucize oldu yavru aldınız sonrası ne olacak o kadar yavruyu ne yapacaksınız.
Son olarak ta dişi kaplumbağa ancak 5-7 sene sonra anne olabilecek yaşa geliyor. 7 sene sonra o kaplumbağanın hala sağlıklı olarak yaşıyor olma ihtimali çok ufak bir olasılık. Genelde ya o kadar uzun yaşayamıyorlar yada insanlar 2-3 sene içerisinde onların zahmetli bakımlarından sıkılp evden sepetliyorlar. En iddialı kişiler bile günü gelince kaplumbağalarını sepetlediler.
Bu yüzden her zaman diyorumki uzun vadeli düşünün ve SU KAPLUMBAĞASI ALMAYIN
Bende birşeyler yazayım. Yumurtlaması için su kaplumbağasının büyük kum bir bölgeye ihtiyacı olacak. Yumurtlama suya yapılırsa yumurtanın hemen sudan alınması lazım çünkü oksijen alması gerekiyor aksi takdirde embrio ölüyor. Yumurtanın üstü hemen işaretleniyor ve bir daha üst değiştirilmiyor .Ayrıca bunlarda annelik duygusu da yok eğer yumurtasını kuma gömemezde açığa yumurtlarsa sonra dönüp kendi yumurtasını yiyor.

img

frozen

19 yıl 7 ay 4 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

merhaba frozen. tabiiki akvaryumda bu çok zor ama evde kurulacak küçük bir havuzda olabilir. neden olmasın? hem daha çok zamanım var, bolbol okuyup bilgi edinmek istiyorum. bir de o kadar yumurta oluyor ama çoğu ya bozuluyor ya da boş çıkıyormuş. geriye fazla kalmaz ilk seferde. yinede bilgilendirme amaçlı bir çeviri. bu arada üyeliğime bir şeyler oldu anlamıyorum. giriş yapamıyorum. önceki gönderdiğim mesajlar da çıkmadı. neyse :) artık smallkitten oldum.

bence de ama anlamadım ben.

img

ferda96

18 yıl 3 ay 4 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

eline sağlık süpperrrrrrrrr olmuş...

img

ferda96

18 yıl 3 ay 4 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ