Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları
Beta Balik yardim...
selam arkadaslar bi arkadasim bana erkek beta (yani ben erkek oldugunu saniyorum internette falan arastirdigima gore) hediye etti. Mumkun oldugunca iyi bakmak istiyorum o yuzden lutfen yardim edin ve bakiminda bir hata yapiyosam soyleyin baliklar konusunda pek bi bilgim yok. Haftada bir kez bocek larvasiyla onun haricinde her gun 2 kez kuru yemle besliyorum. Kuru yemin uzerinde 5 dakika icinde ne kadar yiyebilirse verin diyor ama bana biraz cok olur gibi geldi. Su ana kadar 5er tane veriyodum. Gunde 10 tane oluyo ama yemin boyutu kucuk. Bocek larvasinin da uzerinde ayni sekilde birkac dakika icinde ne kadar yiyebilirse diyor ona da 4-5 tane atiyorum. Bilmiyorum dogru mu yapiyorum? Fanus kadar belki fanustan biraz buyuk bir plastik akvaryumda besliyorum... Isik, isi veren birseyi yada filtre gibi seyleri yok. Suyunu degistirirken dinlendiriyorum bir gece. O gece baska bir fanusta kaliyor. Herhangi birsey almam gerekir mi ek olarak filtre gibi yada baska birsey? Suyunu ne siklikta degistirmeliyim? Birde suyun uzerine kopukler yapiyor. Okuduguma gore disi bir balik gorunce yaparlarmis ciftlesince yavrular icin ama tek basina yasiyor akvaryumda... O zaman benim betam niye kopuk yapiyor? Gece yatiyorum sabaha suyun uzerini kopuk kopuk buluyorum bir hastaligi yoktur umarim saglikli gibi gorunuyor.
genel olarak doru bakıyorsun,o köpülerde hava kabarcıklarıdır mutemelen betaların yuvası artalama 15-20 santimlik yeri kaplar ve bu köpükleri bitkilere yapıştırıp sağlamlaştırır üretmek için sıcaklığında 29-30 dece olması gerekir bu şarlar oluşmadan yuva yapmaz.suyun tamamını asla değiştirmemeni tavsiye ederi 1/3 oranında su değiştir tankın kücük olması nedeniyle bunu hafta bir yapman uygun olur.betaların 40 litre tankta bakılmasının uygun olduğunu biliyorsundur sanırım.betala labirent balıklar olduğu için hava motoruna ihtiyacın yok ama bir ısıtıcı tedarik edip ısıyı 26-27 dedcede tutarsan hastalıklardan korumuş olursun basarılar
Akvaryum.com - Reklam Tatlı Su Canlıları Labirentliler Betta splendens (Beta) Betta splendens (Beta) Latince Adı: Betta splendens Habitatı ve Anavatanı: Tayland Beslenme Biçimi: Etçil Davranış Biçimi: Orta derecede agresif Kendi Türlerine Davranışı: Aşırı Saldırgan Üreme: Erkek suyun üstüne köpükten yuva yapar, erkek ve dişi yumurtlarken baba yumurtlararı bu köpüklere taşır ve yumurtalara bekçilik eder. Sıcaklık: 26 °C En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm Su Sertliği: Orta pH: 7,0 Genel Yorum: Ülkemizde genelde fanuslarda ve bardaklarda satılan bu balıklar yaşatılma şekli açısından hak etikleri yeri bulamamış ticari kaygılar yüzünden üstün körü yaşatılmaya çalışılan narin ve asil balıklardır. Beta, Cennet balığı, Gurami gibi türler Labirentliler olarak adlandırılır bunun nedeni bulundukları sudaki oksijen miktarı çok düştüğünde hayatta kalmalarını sağlayan labirent adı verilen ek solunum organlarınada sahip olmalarıdır, doğrudan havadan oksijen temin edebilirler. Fanuslarda satılmalarının nedeni Labirent olarak adlandırılan bir solunum sistemlerine daha sahip olmalarıdır. Labirentliler grubuna giren Güney Doğu Asya`nın bu kavgacı balığı genelde fanuslarda bakılmalarına rağmen en az 25 litrelik ( 30`luk ) akvaryumlarda bakılmalıdır. Davranış biçimleri gereği iki erkeği aynı ortamda yaşatamazsınız, sonuç mutlaka bir balığın kaybedilmesi olacaktır. Bunu erkek betanıza ayna tutarak test edebilirsiniz. Beslenmelerinde seçiçi davranmazlar, kaliteleli kuru yemler, canlı yemler ve dondurulmuş yemlerle beslenebilirler. Aynı akvaryumda dişi beta beslenebilir ama dişi beta bulmak hem zordur hemde dişi betanın erkeğin darbelerinden korunmak için formda olması ve akvaryumun büyük ayrıca bol bitkilendirilmiş olması gerekir. Üremeleri su yüzeyinde erkek betanın yaptığı köpük yuvada gerçekleşir, erkek yere düşen yumurtaları yuveya taşır. Mümkünse dişi ile erkek ayrı akvaryumlarda bakılıp kondüsyon kazandırılmalıdır. Ziyaretçi Yorumları Isim Soyisim Yorumlar Hakan Yaylı Ben insanları anlamıyorum; fanusta balık beslenir mi? Kendilerini bir gün odaya kapatsınlar, görelim. Bu balıklar dayanıklılar; fakat bunu haketmiyorlar. Fanusta şekerleme satılır, bardaktan su içilir, balık bakma yeri ise akvaryumdur. Besleyen arkadaşlar varsa en azından 10 ltlik akvaryum alın, daha güzel olacaktır. 11/09/2006 Semih Yanmış Bettalar bence dünyanın en güzel balıkları. Ben de onların fanus ve bardaklarda yaşamayı haketmediklerini düşünüyorum. Benim bir dişi ve bir erkek beta balıklarım var. Erkek; mavi ve dişi; kırmızı renkte. Gerçekten erkek dişiye saldırıyor ve dişi usta bir şekilde ondan kaçıyor ve bitkilere gizleniyor. Evet, en güzel balık betadır. 26/08/2006 Seyyit Ercüment Torun Ben kendi betamı alalı henüz 2 hafta oldu. Onu aldığımda bir bardakta yaşıyordu ve sanki hayata küsmüş gibi bir hali vardı, pek hareket etmiyordu. Önce büyük içme suyu dolu bir kaba koymak zorunda hissettim kendimi, sonra da onun güzelliğine dayanamayıp eski akvaryumumu azmedip 1 günde parçalarını toplayıp suyunu 1 hafta beklettim ve onu dün yeni akvaryumuna saldım. Öyle mutlu oldu ki akvaryumun içinde resmen dans ediyordu. Bence bu canlı her şeyin en güzeline layık. Çok şeker ve sahibini de seçiyor, buna bizzat şahit oldum. Ben odada yalnızken şov yapıyor, fakat tanımadık biri girince hemen kuyruğunu kabartıp ona tip tip bakıyor.:) Bırakın onu dövüştürmeyi, küçük akvaryumda bile beslemeye kıyamıyor insan. Bence fazla balık almaktansa az balık alıp özverili davranmak çok daha güzel bir şey. 22/08/2006 Akif Furkan Karagöz Betalar güzel renkleriyle ilgi çekiyorlar bilhassa erkekleri. Ben ürettim. Bence üretmesi kolay bir balık. Büyük bir akvaryuma bir çift ve bir de dişinin saklanabileceği kaya koyun. Önce erkek köpük yapmaya başlar. 35 cm civarında köpük yapar köpük yaparkan bir salgı kullanır. Bu salgı yavrularını besler ve de köpüklerin patlamasını önler. Dişi erkeği görünce yumurta yapar, yaklaşık 500 kadar yumurtlar. Erkek önce dişiye kur yapar, sonra onu sıkarak yumurtaları dökerken yumurtaları döller, sonra da teker teker yumurtaları köpüğe taşır. Bunlardan sonra dişiyi akvaryumdan alınız. Almassanız erkek dişiyi öldürür. 3 gün içinde yavrular çıkar. 3 günde erkek yavuları korur ve de besler. Sonra yemeye başlar. 3 gün olunca alırsanız yiyemez. Akvaryuma kum katmayın erkek kolayca yumurtaları görüp taşısın diye. Yavrular zor büyüdüğü için vitamin ve güzel bir yavru yemi kullanın. Motor falan bağlamayın; motor yavruları çekebelir. İşte arkadaşlar bu kadar kolay bir şey... 16/08/2006 Akcan İstif Bettalar çok dayanıklı balıklardır. Güneşi severler. Günde 1 saat güneşte bırakıyorum tabi ki akvaryumun bi kısmına güneş ışığı girmesine izin veriyorum ve Betta hemen güneş gören kısma geçiyor. 26/06/2006 Ayça Yıldız Çok tatlı bir balık. Daha bugün hediye olarak aldım. Böyle güzel balıkların saldırgan olmaları bana cok garip geldi. Bence bu hayvanların saldırganlığından yararlanalarak kendi egonuzu tatmin etmeye çalışmayın. Herkese sevgiler. 09/06/2006 Ahmet Ayrancı Siyam kavgacı balığı diye de geçen bu türleri sakın kavga ettirmeye çalışmayın. Uzun kuyruklu türler kavga için değil güzel görünümleri için üretilirler. Tayvan`da kısa kuyruklu daha dayanıklı türler bu işte kullanılır. 23/05/2006 Ali Kağan Şahin Bu doğa harikası balıklar benim favorim. Bu balığı yıllardır karma akvaryumumda diğer balıklarla birlikte besliyorum. Diğer cins balıklara hiçbir saldırgan hareketini gözlemlemedim. Hatta yeterince büyük bir akvaryumunuz varsa ve yeterli saklanma ortamı mevcutsa iki erkeği bir arada beslemenizde mümkün. Bu balığın olduğu akvaryumda bir ayna bulundurmanızı tavsiye ederim. Aynayı gördüğünde kabarması çok hoş bir manzara. Asosyal bir balık olduğu için bol bitkili ortamlarda, saklanabildiği için oldukça mutlu olur. Dişisi ile aynı ortamda beslemeyi düşünüyorsanız, erkek başına en az iki dişi balık olması gerekiyor. 19/04/2006 Mehtap Saltık Ana vatanı siyam, Malezya ve Koşenşin`dir. 18-32C* arasında yaşar. Betanın dişileri,erkeklerine pek benzemez, renkleri daha soluktur. Oldukça sakindirler, buna rağmen betaların erkekleri bir araya geldiklerinde, birinden biri ölünceye kadar dövüşürler. Fakat bir çift Beta, karışık bir akvaryumda oldukça rahat yaşayabilirler. Yumurtlayarak çoğalırlar. Yumurtalar 48 gün içinde çatlar. Yumurtlama bitene kadar erkekle dişi ayrılmalıdır, sonrasında erkek beta, yavrularını ağzında oluşturduğu kabarcıkla koruyacaktır; bu,yavrular 5-6 günlük olana kadar devam eder. Sonrasında bebekler babadan ayrılmalıdır. Küçüklüklerinden itibaren yeterince geniş akvaryumlarda beslenen betalar çok canlı ve sağlıklı olurlar. Yüzgeçlerinin, renklerinin ve hareketlerinin güzelliklerini sonuna kadar gösterirler. Mutsuz kavanoz betaları ise sarkan yüzgeçleriyle süklüm püklüm bir görüntü sergilerler. Bir akvaryuma konulduklarında bir süre yüzdükten sonra yorulup dibe çökerler. Üretimde de sağlıklı akvaryum betalarından çok daha iyi sonuç alınır. 14/03/2006 Rıdvan Aygun Bettalar genelde narin hayvanlardır. Bardaklarda ve kavonozlarda yaşamayı gerçekten haketmiyorlar. Üretmek için sabır ve ustalık gerekir. Kendi cinsiyle asla geçinemez. Ana yurdu Tayland`dır. Tayland`da çeltik tarlalarında yaşarlar. Akvaryumdaki bettalar doğal bettalara göre daha uysaldır. Eskiden horoz dövüşleri gibi betta dövüşleri düzenlenirmiş Tayland`da ve hatta dört saat dövüşebilen bettalar bile yetiştirmişler.
betaların erkek yada dişi olduklarını nerden anlıyorsunuz?? bende almak istiyorum ama kandırılmak istemiyorum.yardımcı olursanız sevinirim.
betaların erkek yada dişi olduğunu nasıl ayırt edebilirim.bende bir beta sahibi olmak istiyorum.ama kandırılmak istemiyorum.yardımcı olursanız sevinirim.
betalrda cinsiyet ayrımı kolaydır erkekler daha renkli ve kuyrukları dişilere nazaran daha uzun oluyor. maalesef dişi beta bulmak oldukça zor
slm arkadaş benim 8-9 cm büyüklüğünde iki beam var biri erkek biri dişi betları erkek dişi diye ayırmak çok kolaydır,erkekler gosterişli olur kanatları olur renklidirler dişiler ise gosterişsiz rernksiz ve kanatsız ,bunn dışında besleme yöntemin iyi bide betanın kopük yapması bildiğim kadarıyla çiftleşme ile ilgili erkek beta kopük yapar ağzıyla sonra dişinin yaptığı yumurtaları onun üstüne koyar bide betadan başka balık almıyacaksan ısıtıcıya gerk duymuyorum şahsen ben betalar suyun üstündende nefes alır bir içki kadahinde bile yetiştirile bilir hava motoru almak istiyosan iyi olr iç mtor al içini de temizler akvaryum büyük değilse küçük bi iç motor ideal,12-13 ytl ye bulursun bide akvaryumcularda klor kırıcı temizleyici damlalar vvar onlardan al damlat hem temizler hemde klor kırara yardım edebildiysem sevinirim başarılar ( HA BİDE UNUTMADAN İKİ ERKEK BETAYI AYNI AKVARYUMA KOYMA BİRBİRLERİNİ YERLER VEYA ÖLDÜRÜRLER)