Hepsievcil
 
 

Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları

Mesaj Ekle

arkadaşlar yardım lütfen

ben balık beslemek istediğim için akvaryum aldım 4 ay önce anca aldığım balıklar hastalıklı olduğu için akvaryumada hastalık geçti ve akvaryumdaki bütün balıklarım öldü daha sonra akvaryumu elimden geldiğince temizledim ve üç yıldır beslediğim iki japon balığımı koydum ve akvaryum dan balıklarıma o kadar temizlememe rağmen yine hastalık bulaştı biri öldü şu anda digeride hasta ben bu akvaryumu nasıl dezenfekte edebilirim bir bilgisi olan var mı yardım lütfen bu yüzden balık beslemekten sıkıldım bana bir çare lütfen yoksa birdaha balık beslemeyeceğim...

img

hayallerim

19 yıl 4 ay 7 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Temizlik için kesinlikle sudan başka bir temizleyici kullanmayın!!! Akvaryumu, camları çizemeyecek bir bez ve su ile her ayrıntısına kadar güzelce yıkayın.Şimdi de içerisini 5 cm kadar su ile doldurun.Her 1 lt ye 1 yemek kaşığı tuz(iyotsuz daha çok tercih edilir)olmak üzere suya ekleyin ve bu suyla akvaryumun silikonlu yerlerini içeriden güzelce yıkayın.Daha sonra tekrar su ile iyice durulayın. Sıra kumların, taşların, kayaların, mercanların ve diğer bu tür aksesuarların temizliğinde.Hepsini güzelce suyla yıkayın, çamur falan varsa tamamen yok etmeye çalışın.Sonra hepsini bir leğen tarzı bir şeye koyun ve üzerlerine kaynar su dökün(kaynar suyu, hepsinin yükseklerini geçecek kadar olmalı).Kaynar suyun içerisindeki bu malzemeler su ilik hale gelinceye kadar kalsın.Kaynar su parazitlerin ölmesini sağlayacaktır.Dış veya iç filtreyi de kendi talimatlarına göre temizleyin.Isıtıcıyı da güzelce su ile yıkayın. Bitkileri önce su ile güzelce yıkamalısınız.Musluğu çok şiddetli açmayın ki bitki herhangi bir zarara uğramsın.Daha sonra bitkiler potasyum permanganat çözeltisi(20 lt suya 1 gr) içerisinde 3 dk kadar tutulmalı(kullanmak zorunda değilsiniz ama kullanırsanız iyi olur).Bu şekilde bitkide olabilecek parazitlerden kurtulabilirsiniz.Daha sonra bitkiyi tekrar duru su ile iyice yıkayınız.!!!Ama kesinlikle dikkat edin potasyum permanganat zehirli bir maddedir o yüzden bu çözeltiyi hazırlarken mutlaka eldiven kullanınız ve çocuklardan uzak tutunuz.Daha sonrada ellerinizi sabunla iyice yıkayınız!!! Akvaryumunuzu koyabileceğiniz en güzel yer: güneş ışınlarını doğrudan almayan, zırt pırt önünden geçmeyeceğiniz ve herhangi bir hava akımına maruz bırakılamayacak gibi özellikleri taşıyan, evinizin bir köşesidir.Elinizden geldiğince bu nitelikler uygun bir yer seçmeye çalışın. Doğrudan güneş ışınlarının akvaryumunuza gelmesi aşırı derecede ve kısa zamanda alglerin oluşumuna(yosunlaşmaya) neden olur.Bu yüzden güneş ışınları dolaylı olarak akvaryumu görmelidir.Evin bir kösesinde olması ise hem görünüş, hem de balıkları fazla rahatsız edebileceğimiz bir yer olmaması bakımından iyidir.Çünkü daima önünden geçilen bir akvaryum içerisindeki balıklar ortama ayak uyduramayabilirler ve ürkek olanları zıplama gibi bir davranış gösterebilir.Bu özelliklerle beraber yanından ve arkasından yaklaşık 10-15 cm boşluk bırakılarak evin kösesine yerleştirilen akvaryum, en güzel akvaryumdur :).Tabi ki ona uygun bir masada gereklidir.Ama akvaryumu masasına koymadan önce aralarına; hem ısıyı korumak hem de daha düzgün olarak oturması için akvaryumun tabanının ölçüsü büyüklüğünde bir strafor(köpük) konmalıdır. bilgi:hepsievcil`den. sevgiler. deniz.

img

denizözdemir

18 yıl 9 ay 21 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

okumanda fayda var hayallerim. hiç bir hepsievcil.com üyesi hobici bir arkadaşını kaybetmek istemez özaellikle balık besliyorsa. ;)

Akvaryumun ve malzemelerinin temizliği:
Akvaryum ve malzemeleri kurulmadan önce mutlaka çok iyi temizlenmeleri gerekir.Bu temizleme kesinlikle yalnızca silmeyle olmamalıdır.Öncelikle akvaryumu banyoya dikkatlice sokun.İsterseniz yıkayacağınız yere banyo paspasları falan koyabilirsiniz(çizilmemesi için ve ufak tefek el kaymalarında akvaryumun hayatini kurtarmada önemli olabiliyor).

!!!Akvaryumu temizlerken ellerinizin kayabileceğini asla unutmayın o yüzden mutlaka çok dikkatli olun!!!Akvaryumu çevirmek durumunda kaldığınızda kesinlikle yavaş davranın ve bu işlemleri yaparken yanınızda size yardim edebilecek biri mutlaka olsun!!!Temizlik için kesinlikle sudan başka bir temizleyici kullanmayın!!!

Akvaryumu, camları çizemeyecek bir bez ve su ile her ayrıntısına kadar güzelce yıkayın.Şimdi de içerisini 5 cm kadar su ile doldurun.Her 1 lt ye 1 yemek kaşığı tuz(iyotsuz daha çok tercih edilir)olmak üzere suya ekleyin ve bu suyla akvaryumun silikonlu yerlerini içeriden güzelce yıkayın.Daha sonra tekrar su ile iyice durulayın.

Sıra kumların, taşların, kayaların, mercanların ve diğer bu tür aksesuarların temizliğinde.Hepsini güzelce suyla yıkayın, çamur falan varsa tamamen yok etmeye çalışın.Sonra hepsini bir leğen tarzı bir şeye koyun ve üzerlerine kaynar su dökün(kaynar suyu, hepsinin yükseklerini geçecek kadar olmalı).Kaynar suyun içerisindeki bu malzemeler su ilik hale gelinceye kadar kalsın.Kaynar su parazitlerin ölmesini sağlayacaktır.Dış veya iç filtreyi de kendi talimatlarına göre temizleyin.Isıtıcıyı da güzelce su ile yıkayın.

Bitkileri önce su ile güzelce yıkamalısınız.Musluğu çok şiddetli açmayın ki bitki herhangi bir zarara uğramsın.

Akvaryumun kurulması:

1) Plastik, şeffaf hortumun bir ucunu akvaryumun yüksekliğinden 10-15 cm kadar daha fazla dışarıda bırakmak üzere; diğer ucuyla yükseklik boyunca arka iç kösesinden inin. Zemine ulaşınca hortum ucuna ‘T’ yi, bağlayın sonra ayrılan iki yolla da devam ettirin ve istediğiniz bölgelerde uçlarına hava taşlarını ya da hava hortumlarını bağlayarak sonlandırın. Genelde arka ve orta kısımlarda sonlandırırsanız daha iyi olur. Birde ‘T’ leri bağlarken ana hortumun tekli olan kısmına girmesine dikkat edin. Böylece hava diğer uçlara eşit olarak dağılacaktır. Son olarak da hava motorunu, dışarıda bıraktığımız hortumun diğer ucuna bağlayınız.
2) Önce zemine midye kırıklarını, beyaz ve sarımsı kumu yavaşça yayın sonrada siyah kumu ön ve orta kısımlara dağıtınız ve bu bölgelerde koyu bir zemin elde etmeye calisiniz. Orta ve arka kısımlardan birkaç yer açık renkte kalsın.
3) Şimdi de volkanik kayaları ve iri taşları akvaryumun arka camına, balıkların geçebilecekleri yollar oluşturacak şekilde dizmeye başlayın. Dolanmaçlı yollar ve oyuklar hemen hemen tüm balıkların çok hoşuna gider. Eğer aldıysanız mercan ve kütükleri de yan camlara yakın olarak ya da orta kısmı fazla kalabalık etmeyecek şekilde koyabilirsiniz. Büyük aksesuarların ön kısma konulması görüşünüzü daraltacaktır.
4) Isıtıcıyı dereceye en uzak noktaya göre vantuzlayınız. Eğer mümkünse bu nokta havalandırmanın püskürteceği doğrultuda olmalıdır. Bu şekilde isi akvaryuma daha kolay dağılabilir.
5) Dış veya iç filtreyi güzelce yerleştiriniz.
6) Bitkileri büyük ve küçük yapraklılar olarak ikiye ayırın. Bitkileri ekerken dikkat edeceğiniz önemli bir husus: kökleri tam olarak aşağı doğru düzleyiniz ve bu şekilde zeminde açacağımız oyuklara yerleştireceğiz. Eğer uzunsa makasla kesebilirsiniz. Bu arada köklerin üst kısımlarından yarim cm kadar dışarıda kalması sağlıklı olur.Önce büyük yapraklı olanları volkanik kayaların aralarına ve hemen önlerine güzelce ekiniz.Sonrada küçük yapraklı olanları büyük yapraklı olan bitkilerin önlerine ekiniz.
7) Bu arada bu aksesuarları dizerken akvaryumun ön kısımları ve orta kısımlarında boşluklar kalacak şekilde olmasına dikkat ediniz. Bu kısımlarda balıklar rahatça dolaşabilmeli.
8) Aldığınız flüoresansı elektrik tesisatı döşenmiş kapağa güzelce yerleştiriniz. Bu arada flüoresansa su gelmesini önlemek için akvaryumun üzerine uzunluğu kadar ama önden veya arkadan 3-4 cm boşluk bırakılarak(kabloların ve hortumun geçmesini, akvaryum suyuyla dış havanın temasını ve yem verebileceğimiz açıklığı oluşturmak için) bir cam ve onun üzerine akvaryum kapağını koyunuz.

Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra su koyma işlemine geçilmelidir. Musluğa bir hortum bağlayarak akvaryumunuzu kayaların üzerinden doldurabilirsiniz. Başka kısımlardan dökmeyiniz çünkü hazırladıklarımızda biçimsel değişikliler meydana gelebilir. Akvaryum yukarıdan en az 3 cm boşluk kalıncaya kadar doldurulmalıdır. Doldurulduktan sonra en az 7-10 gün boyunca iyice filtre edilmeli, havalandırılmalıdır ve akvaryuma balık koyulmamalıdır. Bu süreçte su dezenfekte ilaçlarından faydalanabilirsiniz. Ya da kullanabilirseniz akvaryumunuza %1 lik metilen mavisi çözeltisinden her 10 lt suya 3 cm³ damlatınız. Akvaryumunuz tamamen mavi bir renge bürünecektir. Bu rengin geçmesini bekledikten sonra filtre ile beraber su berraklaşır ve suyun sıcaklığını da sabitledikten sonra nihayet balık koyma işlemine geçilir (Akvaryum kurulumundan en az 1 hafta sonra balık koyma işlemine geçilmesi unutulmamalıdır).

img

crano

20 yıl 2 ay 22 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

slm arkadaşlar ikinizede çok teşekkür ederim şimdide bu yolu deniyeceğim inşallah bir sonuca varırım hepinize evcilli günler...

img

hayallerim

19 yıl 4 ay 7 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ