Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Kaplumbağalarda Yapılan Genel Hatalar

Önce hemen belirteyim bu yazıyı kimseyi hedef alarak yazmıyorum.Sadece hepimizce yapılan genel hataların altını çizmek için yazdım.Tamamen benim fikrim bunlar
Bu hataları ana başlıklar altında toplarsam satın almadan evvelki hatalarımız ve satın aldıktan sonraki hatalarımız diye 2 ana gurupta toplayarak başlıyacağım.satın almadan evvelik hatalar genelde düşünsel hatalarımızdır planlama ve karar almadaki hatalarımız.

Satın almadan evvelki hatalar
1- Anlık bir karar sonucu iyice düşünmeden bir canlı almakta olduğumuzu çok ta idrak etmeden hareket etmek
2- Bu işin bize maaliyetini önceden tam olarak hesaplayamamak
3- Bu işim bitmez tükenmez zahmetini önceden tam olarak algıyamamak
4- Önce almak sonra gerekli bilgiyi öğrenmeye çalışmak

Satın aldıktan sonraki hatalarımız
1- İşin derinliğini öğrenmeye çalışmamak kulaktan duyma bilgilerle işi haletmeye çalışmak
2- Harcama yapmaktan kaçınmak
3- İşin gereğini yeterince ciddiye almamak işin kolayına kaçmak üşenip boşver hemen bişey olmaz düşüncesine sığınmak

Satın almadan yada satın alma aşamasındaki en büyük hatamız geleceği pek dikkate almadan hareket etmektir.Minicikken öle şirinlerdirki sessiz sessiz al beni diye bağırılar. Hiç düşünmeden alıveririz.Ama nasılsa alt tarafı bu minicik bir kaplumbağa ..kokmaz bulaşmaz ve üstelik çokta ucuz.. olmadı geri veririz yada birine satarız diye düşünürüz..Ama bu iş sanıldığından çok daha ciddi çok daha maaliyetli ve çok daha zahmetlidir.Bunların suyu ve yemi eğer sürekli müdahele etmezseniz öle kötü kokar ki alışkın olmayan misafirler evde leşmi var acaba diye sorar.Bu küçücük yatatıklar size acaip iş çıkarırlar.Bu uğurda kimlerin belleri koptu bilseniz ..! (üstelik benim bildiğim bu kopan beller öle sıradan bel değil ..Enerjik sportmen kişiler ait ...yani onların beli koptuysaaa ...! sizinkine ne olacağını bi düşünün ) .Maaliyete gelince sakın ha  " aman küçücük şey ne yerki " demeyin.Bir türlü doymak bilmeyen mideleri vardır Ayrıca yemi var, vitamini var ,yem takviyesi var ,hap kadar yeme istenilen ev kirası kadar bedeller var.Akvaryumu ısıtıcısı filtresi kayası derecesi UVB lambası derken bide bakmışsınız iş yürümüş gitmiş..

Yazının devamı sonraki mesajda...azz sonra yani

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

evet sonuçta bu minicik kaplumbağalar ilk başta düşünmediğimiz kadar maaliyet zahmet ve sorun çıkarırlar ama o kerataları severiz ve o sevgiyle bütün bunlara katlanırız (malıyız).
Satın alınma aşamasında yapılan bir büyük genel hatada donanımla canlıyı aynı anda almaktır.İşin doğrusu önce donanımı alıp kurmak ve içine canlı hayvan koymadan herşey yolundamı diye iyice bir denemektir.Isıtıcı doğru çalışıyormu ,akvaryumun yeri doğrumu ,filtre suda nasıl bir etki yapıyor ,taşlar akvaryumda nerelerde durmalı gibi.bu aşamada mümkün olduğuncada kaplumbağa bakımını öğrenmeye çalışmalısınız.Nasıl ve neyle beslemeliyiz,neden bazı şeyleri yememeli, neden vitamin ve mineral takviyesi yapılmalı güneş ışığı neden bu kadar önemli ,kabuğu yumuşaksa yada sürekli uyumaya çalışıyorsa bu bize neyi gösterir.Bütün bu soruların cevaplarını bilmeliyiz.Ancak bunlardan sonra gidip kaplumbağamızı almalıyız.
Alırken dikkat etmemiz gereken başka bir önemli konuda minikliğe aldanıp çok sayıda kaplumbağa almamak çünkü su kaplumbağaları iyi beslendikleri zaman kısa sürede büyürler ve akvaryum onlara yetmemeye başlar.Büyüyen hacimleriyle birlikte yem tüketimi de aynı hızla artar.En iyisi orta ve küçük akvaryumlar için 1 ,büyük akvaryumlar için (80 cm den yukarı) 2 kaplumbağa almaktır.
kaplumbağanızı aldıktan sonra yapılması gereken herşeyi üşenmeden masraftan kaçınmadan yapmalıyız.Çünkü masraf yapmaktan kaçındığımız  yada üşendiğimiz herşey ilerde hastalık sıkıntı ve dert olarak geri dönecektir.

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

"benim yaptığım şeyler" şeklinde bi grup altında toplayabiliriz :) leğende kaplumbağa bakmak, iki gün şenliklerde içip dağıttıktan sonra eve gelip garip bi kokuyla karşılaşmak ve akabinde yaw bu filtre çalıştırınca hakkaten işe yarıyomuş demek, iki gün aç bırakıldıkları için vaughn`un boynunda yine nadia`dan eserler görmek.. örnekler çoğaltılabilir. ama yok yine de seviorum onları. iyi ki almışım :))

img

mono_blaine

19 yıl 6 ay 8 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

çok haklısın frozen,konuyu açtığın için teşekkürler..umarım kaplumbağa almayı düşünenler senin gibi düşünmeye başlar..tüm bunlara ek olarak hastalanma ihtimalini de göz önüne almak gerekir,hasta bakım ister..

img

thedamned

15 yıl 10 ay 22 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Benim bir tane singapur kaplumbağam var, yaklasık bir yıldır plastik ağaclı pet-shoplarda satılan havuzda ısıtıcısız filtresiz besliyordum. Yemek olarak kurumuş küçük karides, bi de bitkisel bi kaplumbağa yemi veriyorum. Ara ara marul veriyorum. her gün yemini yiyordu. Hatta gecen aya kadar fazla fazla yiyordu. Ancak yaklasık bir aydır hiç yemek yemiyor. gün boyu aynı yerde duruyor, su anda da hareketli ancak eskisi kadar hareketli değil. Dahası suda da batmıyor.Ara ara kafasını kaldırıp ağzını acıp sanki nefes almaya çalışır gibi davranıyor. Gecen hafta cam akvaryum, ısıtıcı ve filtre aldım. Isıtıcının derecesinide 30 a ayarladım.Bugün de iki tane arkadas aldım yalnızlıktan sıkılmıs olabileceğini düşünüp. Ancak bir haftadır ısıtıcının üzerinde uyuyor, bugün cok sıcak olabileceğini düşünüp ısıtıcının derecesini 28 e düşürdüm. Hala yemek yemiyor, hala suda batmıyor, 2 arkadasından uzak duruyor, onların yanlarına gitmiyor. Daha önce yemek yerken yemeğini ben midye ya da tasın üzerine koyuyordum sudan değilde karaya tırmanıp oradan yiyordu. Acaba yemek yerken hava yutması batmamasının sebebi olur mu? bi de tüm yaz boyunca öğlenleri havuzu ile balkona cıkıp güneşlendiriyordum, o da midyeye cıkıp güneşleniyordu bol bol. Dahası her zaman durduğu kaloriferin hemen yanında yaz olduğu için pencere acılıyordu, ve kendisi aksamları hava akımına maruz kalabiliyordu. Sizce akciger enfeksiyonuna, verem ya da astım gibi bi hastalığa mı yakalandı minik? ne yapmalıyım? antibiyotik tedavisi uygulamalımıyım? ya da arka bacağından antibiyotik iğnesi yaptırmam mı gerekli? bana da ya diğer kaplumbağalara bi hastalık bulaşır mı?

img

_minik_

15 yıl 7 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Arkadaşlar benim de yaparak :) öğrendiğim ve önemli olduğunu düşündüğüm bir hata var. Kapluşları ilk geldikleri zaman barındırdığımız leğenlerin içine su ısıtıcılarını nasıl yerleştirmemiz gerektiği önemli. Ya frozen`ın dediği gibi dik vantuzlamak gerekiyor. Yada benim gibi çok uğraşmak. :) Ben ısıtıcı patlar diye ( ilk kez ısıtıcı kullanan biri olarak, cam kısmı dışarda kalırsa patlar yazılarını okuyunca tırsmıştım :) ) leğenin zeminine vantuzladım. Sizde zemine vantuzlamak zorunda kalırsanız AMAN DİKKAT! Kapluşunuz benimkiler gibi 2,5 - 3cm ise ve benim Fındık gibi yaramazsa :), ısıtıcının üzerinden geçmek yerine altından geçmeği deneyebilir hatta bunda inat ta edebilir.Bu durumda da zemin ile ısıtıcı arasında sıkışıp kalabilir. ( Benim ki üç kez sıkıştı.)  İşte tehlike burada başlıyor. Siz farkedemeyecek olursanız, ( örn; işteyseniz) kaplumbağanız uzun süre havasız kalabilir yada ısıtıcının ısısından dolayı ciddi zararlar görebilir. Yani durum son derece tehlikeli. Bu durumda mutlaka zemin ile ısıtıcı arasındaki boşluğu doldurmak gerekir.

Birde leğen duvarı ile ısıtıcının kordonu arasında ki mesafe sorunu var. Ya aradaki boşluk kapluşunuzun rahaaaat rahaaat geçebileceği kadar aralık olmalı yada boşluk bırakmamalısınız. Benim gibi çaresizseniz, çare SİZSİNİZ demektir, boşluğu dolduracaksınız :). Yine benim çözümümden örnek

 

Akvaryumlarda çok sorun yaşanacağını sanmıyorum çünkü genelde ya duvara ya da dikey vantuzlanıyor ( muş ) :))) ama akvaryum içinde uyarayım, Leğen için çözümsüzsünüz zemine vantuzlamak zorunda kalabilirsiniz ama akvaryumda sakın ha zemine vantuzlamayın! Çünkü bu yumurcaklar inanamayacağınız kadar inatçı ve güçlü. El veya ayaklarıyla yerleştirdiğiniz bariyerleri çok zorluyorlar. örn: bu resimde toplamda 3 adet deniz kabuğu var. 4. Ön kısımda ki krem renkli varlık benim Fındık.!    Barikatı delmek için uğraşıyor ve emin olun gülmekten karnıma ağrılar girecek kadar komik yöntemler icad etti. :)))) Cam akvaryumda bu barikati koruyabilmeniz mümkün olmayacaktır. Sonra hep beraber üzülmeyelim.

Not; Resimleri gören arkadaşlar çok gülecektir, Hatta " yuh artık! "  diyenler bile olabilir. Ama  masa lambası için bile 2 gün dükkan dükkan gezmek zorunda olduğum bir şehir de yaşıyorum. Yavrucakların vücut direnci çok düşüktür diye de sokaktan taş alıp yerleştirmek istemedim. Diyeceksiniz dezenfeksiyon, ama ona da güvenemedim. Benim yüzümden çektiklerini öğrendiğiniz de siz de hakvereceksiniz ki, şuan ( şayet ) akciğer hastalığı olmamışlarsa bu bir mucize! . O kadar yani.

Sadet; Evde bunları bulabildim.  

img

marti

15 yıl 7 ay 1 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

kaplumbağam bı kac aydır kıs uykusuna yatmaya calısıodu sanırım ,uyuyodu sureklı ama ben elıme alıyodum yurutuyodum o yuzden tam uykuya dalmamıstı bugun elıme aldım we hıc hareket etmıo hıc bıseye tepkı wermıo o kdar uzuldumkı kac saattır aglıyorum oldumu kıs uykusundamı emın olamıyorum nolur cewap werın mart ayı bıttı su saatten sonra kıs uykusuna yatmıs olablırmı? yoksa oldumuu=((( ltfennn cewappppp emın olmam lazımmm

img

funda02

15 yıl 28 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

lutfen cevap werın arkadaslarrr

img

funda02

15 yıl 28 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

funde bende 2 adet karakaplumbagası var ve 4 gun once uykudan kalktı senın kapluşlara gelınce bence o canlılar yatmak istiyorsa bırak yatsın karışma yanı onlara :) ama şuan öldümu onu bılemıcem ama umarım ölmemiştır

img

53gfb

15 yıl 10 ay 18 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ