Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Cam Platform...
Öncelikle hepinize merhaba…
Daha önce, Turtlemania ve Aylinak arkadaşlarımızın hazırlamış oldukları platformlarla ilgili açmış oldukları başlıklar altında da yazdığım gibi bende bir platform hazırladım.
Platformda kullandığım malzemeler: 6 mm kalınlığında cam, çeşitli boylarda çakıl taşları ve akvaryum silikonu (Frozen’in de daha önce uyardığı gibi kesinlikle akvaryumlar için özel olarak üretilen silikonlardan kullanın. Henkel’in tabancayla sıkılan büyük boy silikonu var. Ama fazla silikona ihtiyacım olmadığından ve hem kullanımı daha kolay hem de daha ucuz olduğundan Alcon’un Akvaryumda da kullanılabilen tüp silikonlarından kullandım. Henkel=5,5 YTL, Alcon= 1,5 YTL) ve silikonla yapıştırdığımız camların, silikon kuruyana kadar sabit kalması için kağıt bant.
Benim akvaryumum (şimdi tam olarak ölçtüm) Boy*En*Yükseklik = 50*35*25 boyutlarında.
Kullandığımız camları herhangi bir camcıdan, çıkma diye tabir edilen cam parçalarından kestirebilirsiniz. (Unutmadan, camların kenarlarını zımparalattırın ki kapluşlar bi taraflarını kesmesin) Camların bana toplam maliyeti 3 YTL.
Platform İçin Gerekli Malzeme:
1 adet 10 x 25 cm,
1 adet 10 x 12 cm plaka
Yapımı:
İki plakayı 10 cm’lik kenarlarından (küçük olan parçanın bir kısmı suya gireceğinden) uygun açıyla yapıştırıyoruz.
Açıklama:
Silikonun damlası 5kg güç taşır, ama, bizimki açılı bir yapıştırma olduğundan bu kısımda parçaların eklem yerlerini kapatacak şekilde fazlaca kullanılmalıdır. Aksi halde kuruduğunda üstündeki materyalin ve kapluşların ağırlığını taşımayabilir. Silikonlama işlemi bu bölümde zahmetli ve tutturmak biraz zor. Düz bir satıhta kenarlarına destek koyarak yaparsanız daha iyi olur. Hatta büyük parçayı yere koyun, küçük parçayı da istediğiniz açıda altına bir şey koyarak sabitleyin… Bu yapıştırmada bant kullanmanız biraz zor olacaktır. Yapışan kenarların kaymadan kuruyacağına eminseniz bant işlemini atlayabilirsiniz. Silikon 4 saatte tutar. Ama siz acele etmeyin 24 saat bekleyin ki, kuruma işlemi tamamlansın.
Platform kuruduktan sonra eklem yerinde hafifçe oynama olabilir, endişelenmeyin. Daha önce de dediğim gibi silikonun damlası 5 kg taşır. 1 cm’e kadar esnemeler önemsizdir.
Platform kuruyunca; üstüne isteğe göre çakıl, midye kabuğu vs. gibi doğal maddeler yapıştırın. Bunu suyun altında ve üstünde kalan, tüm üst yüzeye uygulayın ki. Hem kapluşlar tırmana bilsin, hem de lambanın ısısına maruz kalan yerde ısı muhafazası olsun. (Unutmayın: büyük taneli çakıl taşları ısıyı daha fazla muhafaza ederek, kapluşların alttan da ısınmasını sağlayacaktır.) Ayrıca, platformun arka tarafında daha büyük ve ağır çakıllar kullanırsanız. ayaklık üzerinde daha sağlam duracaktır.
Çizimle Anlatım:
Ayaklık İçin Gerekli Malzeme:
1 adet 10 x 24 cm,
2 adet 10 x 18 cm,
1 adet 10-12 x 24 cm plaka
Yapımı:
Platformun uzun kenarından 1 cm kısa olan (10 x 24 cm) lik cam plaka ayaklığımızın tabanını oluşturacak şekilde; 2 adet (10x18) lik plakayı bu plakanın kenarlarına silikonla 90’ lik açıyla silikonla yapıştırıyoruz. (Not: Ayaklığı yapıştırırken silikonu az kullanmamızda fayda var. Sadece temas eden yüzeylerden herhangi birine ince bir şerit halinde sürmemiz yeterli. Ayrıca silikonlama işi bittikten sonra, sabitlemek için ufak bir parça kağıt bantla sabitliyoruz) İşlem bittiğinde (u) şeklinde bir ayaklık olacak elimizde. Bu iki parçayı yapıştırdıktan ve bantla sabitledikten sonra kurumasını beklemeden (10-12 x 24) cm lik parçayı (u)’nun arkasında kalacak şekilde bu üç plakadan oluşan ayaklığa yine silikon yardımıyla tutturuyoruz ve bantla bu parçaları birbirine sabitliyoruz. (Bu parçayı yapıştırmamızın nedeni; platformu taşıyacak ayakların ve tabanın ağırlıktan ve hareketten dolayı birbirinden ayrılmasını engellemek) Ayaklık ta platform gibi 24 saat sonra kullanmaya hazır olacaktır.
Çizimle Anlatım:
YERLEŞTİRME
AÇIKLAMALAR:
1- Öncelikle böyle bir platform yapılırken akvaryum boyutları ve kapluşların boyları ve ağırlıkları iyi hesap edilmelidir. Benim akvaryum yukarıda da belirttiğim gibi; 50x25x35 cm ve kapluşların boyu da (5 ve 5,5 cm). 6 mm lik cam, ağırlığı taşımak açısından herhangi bir sorun yaratmasa da benim ki gibi bebiş olmayan, kalevi kapluşlar için en ve boy yeterli olmayacaktır. Küçük akvaryumlar için ideal boyutlarda olduğunu düşünüyorum. Büyük akvaryumlarda ise; daha büyük ölçekte ve ekler yapılarak çalışılabileceğine eminim (Ben tankı büyüttüğümde yapacam inşallah)
2- Ayaklıkla platformu birbirine silikonla tutturmadım. Nedeni ise; ileride hem daha büyük bir akvaryum alma durumunda ayaklığın boyunun yetmemesinin kesin olması, hem de temizliğinin daha kolay olmasıdır.
DEZAVANTAJLAR:
1- Daha önce Frozen üstadın da belirttiği gibi iki camın arasında oluşabilecek yosun plakaları
2- İkincisi ise; filitrenin yarattığı akıntıyı engelleyecek bir şekilde yerleştirilmesi halinde, daha çabuk oluşacak kirlilik.
(Her ikisinin de çözümü; akıntıyı engellemeyecek şekilde bir dizayn yapılmalı ya da rutin temizleme araları sıklaştırılmalıdır. Ayrıca platform ayaklarının arasına oval boşluklar açtırılabilir…)
AVANTAJLAR:
1- Kapluşlar için daha fazla kuru bölge ve daha fazla yüzecek alan olması.
2- İçinde yüzdükleri akvaryum kadar doğal malzemelerden yapılmış olması.
3- Akvaryum camına binen fazla ağırlıktan ve taşın vermiş olduğu temizleme zahmetinden kurtarması.
4- Maliyetinin çok cüzi olması.
5- Aslında en önemlisi; Kapluşlar üzerine kurumak için çıktıklarında; (onlar için emek sarfederek imal ettiğiniz platformda) içinize dolan o müthiş haz
FOTOĞRAFLAR:
SONUÇ:
Umarım fazla sıkılmamışsınızdır. Çok uzun olduğu için, hepinizden özür dilerim. Ama kapluşların rahatı için değer doğrusu. Her zamanki gibi yanlışlarımı ve eksiklerimi düzeltmeniz dileklerimle.
Her şey kapluşlar için…
yahu bu Kendin Pişir Kendin Ye tadındaki harika açıklamalar inanılmaz. Bunların hepsini bir başlık altında toplamayı düşünüyorum. Tabi yine "link" :)) vererek.Tebrikler koyu. Müthiş.
Güzel yorumun için ben teşekkür ederim. Kapluş eylemleri devam edecektir...
Koyu işte o yaptığın cam bölmenin üstünü de kapattığını ve açık yüzü akvaryum içine doğru bakacak şekilde akvaryum dışına adeta askı filtre gibi yerleştirdiğini düşün..Yaptığın platformda cam bölmenin alt tabanına oturup eğimli yüzeyde suya doğru insin.tepesinde bi lambası oldumu işte kutu ev tipi kuru bölge örneği
Rampa gusel olmus,eline saglık.Benımde yenılıklerım bıtmek uzere,bıtsın cok detaylı fotolar yollıcam ama bole ısın teknık kısmını resmedemem senın gıbı... Kolay Gelsın...
koyu, ellerine sağlık. çok emek vermişsin ve gerçekten güzel olmuş. kapluşların çok şanslı. darısı hepsinin başına.
gerçekten müthiş olmuş kaplumbağalarınız çok şanslı hayvanlar gerçi tank bana biraz küçük geldi ama olsun büyütürsünüz zamanla :)
ÇOK GÜZEL OLMUŞ KARDEŞİM VALLAHİ TEPRİK EDERİM.