Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Kara Kaplumbağası Sahiplerinin Dikkatine - 3.sayfa

Arkadaşlar Tortoise Trust bizim ülkemize özel tür kaplumbağalara kesinlikle protein ağırlıklı yemek vermeyin diyor.Mesela haşlanmış yumurta gibi.Kara Kaplumbağası ölen Dr arkadaşı hatırladınız mı.Birkaç defa yumurta verdikten sonra kaplumbağası aniden ölmüştü.Protein ağırlıklı beslenme bizim kaplumbağaların böbreklerinde sorun yaratıp ölmelerine neden oluyormuş.Meyvayı da çok fazla önermiyor hele şekerli olanları hiç önermiyor.Fasulye ve bezelyede yasak. Daha ziyade lif ağırlıklı beslenme öneriyor. yazının bir kısmı aşağıda .Doğrusu tercüme etmeye üşendim kırmızı olan kısım yazıdaki önemli cümle .Mavi renkli yazı  ise  bir veteriner web sitesinin önerdiği hatalı beslenme tavsiyesiymiş. Tortoise Trust bu kadar yanlış bilgi verilmesi karşısında  dehşete düşmüş bilgisizce yapılan önermelere örnek olsun diye yazısına eklemiş.
( Frozenin eki : Mavi yazıda önerilenlerin tümü hatalı değil ama Tortoise Trust liste içinde çok zararlı olabilecek besinler var diyor.Mesela kök sebzeler, meyveler ,fasulye, bezelye ,haşlanmış yumurta ve tenekede satılan etli kedi köpek mamaları gibi.. ..yanlış anlaşılmasın diye ek yaptım mavi yazı içinde doğru besinlerde var)

Tortoise trust tan alıntı

General rule for feeding
Mediterranean tortoises In captivity, a high fiber, low fruit content, low protein and calcium rich diet will ensure good digestive tract function and smooth shell growth. Mediterranean tortoises fed on cat or dog food, crickets, proocessed commercial food pellets, or other high protein food items such as peas or beans, frequently die from renal failure or from impacted bladder stones of solidified urates. Peas and beans are also very high in phytic acid, which, like oxalic acid, inhibits calcium uptake. Avoid reliance upon �supermarket� greens and fruits which typically contain inadequate fiber levels, excessive pesticide residues, and are too rich in sugar. Fruit should be given very sparingly or not at all as it frequently leads to diarrhea, intestinal parasite proliferation, and colic. We do not use fruit at all with our Mediterranean tortoises and we suggest you do the same.
Unfortunately, it is all-too-common to see totally inappropriate and dangerous advice on feeding these species. This example is from a veterinary website: �
Tortoises (Testudo sp) eat a wide variety of plants including vegetables, fruits, grasses and flowers : alfalfa leaves, apples, banana, beans (runner and french), bean sprouts, bindweed, blackberries, broccoli, Brussel sprouts, buttercup, cabbage, carrot, cauliflower, chickweed, clover, courgettes, cucumber, dandelion, grass, hawkweed, lettuce, melon, nectarines, parsnips, peaches, pears, peas, plums, raspberries, strawberries, tomatoes, watercress. They can also be given hard boiled eggs or a spoon of canned pet food once a week.�

This is a truly appalling diet for Mediterranean tortoises. It is heavily biased towards root vegetables and fruit (both of which cause major gastric disturbance in these species), it includes peas and beans which are far too high in protein, have a terrible calcium to phosphorous ratio and are rich in calcium inhibiting compounds. It also includes cabbage family leaves to excess, and finishes up with meat and boiled eggs, neither of which I have seen lying around in any Mediterranean tortoise habitat I have yet visited�

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Ben aldım ve şimdi iyileştirmek istiyorum. Benim bir tane singapur kaplumbağam var, yaklasık bir yıldır plastik ağaclı pet-shoplarda satılan havuzda ısıtıcısız filtresiz besliyordum. Yemek olarak kurumuş küçük karides, bi de bitkisel bi kaplumbağa yemi veriyorum. Ara ara marul veriyorum. her gün yemini yiyordu. Hatta gecen aya kadar fazla fazla yiyordu. Ancak yaklasık bir aydır hiç yemek yemiyor. gün boyu aynı yerde duruyor, su anda da hareketli ancak eskisi kadar hareketli değil. Dahası suda da batmıyor.Ara ara kafasını kaldırıp ağzını acıp sanki nefes almaya çalışır gibi davranıyor. Gecen hafta cam akvaryum, ısıtıcı ve filtre aldım. Isıtıcının derecesinide 30 a ayarladım.Bugün de iki tane arkadas aldım yalnızlıktan sıkılmıs olabileceğini düşünüp. Ancak bir haftadır ısıtıcının üzerinde uyuyor, bugün cok sıcak olabileceğini düşünüp ısıtıcının derecesini 28 e düşürdüm. Hala yemek yemiyor, hala suda batmıyor, 2 arkadasından uzak duruyor, onların yanlarına gitmiyor. Daha önce yemek yerken yemeğini ben midye ya da tasın üzerine koyuyordum sudan değilde karaya tırmanıp oradan yiyordu. Acaba yemek yerken hava yutması batmamasının sebebi olur mu? bi de tüm yaz boyunca öğlenleri havuzu ile balkona cıkıp güneşlendiriyordum, o da midyeye cıkıp güneşleniyordu bol bol. Dahası her zaman durduğu kaloriferin hemen yanında yaz olduğu için pencere acılıyordu, ve kendisi aksamları hava akımına maruz kalabiliyordu. Sizce akciger enfeksiyonuna, verem ya da astım gibi bi hastalığa mı yakalandı minik? ne yapmalıyım? antibiyotik tedavisi uygulamalımıyım? ya da arka bacağından antibiyotik iğnesi yaptırmam mı gerekli? bana da ya diğer kaplumbağalara bi hastalık bulaşır mı? Son olarak 2 ayrı veterinere götürdüğümü ancak ikisinin de minigi iyi gördüğünü ve yardım edemediğini belirtmek isterim.

img

_minik_

15 yıl 7 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

benimkide aşırı kabız

img

cazart

15 yıl 7 ay 20 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

benim bir tane su kapluşum var aşırı kabız ne yapmalıyım bilenler beni bilgilendirsin

img

cazart

ÖZEL MESAJ

benim kapluş sabahtan akşama kadar gece olsa hiç uyanmıycak ama işine gelince sürekli uyanık acil yardım

img

cazart

ÖZEL MESAJ

Merhaba benimde kara kaplumbağam var ve sanırım 4-5 yaşlarında... Ağırlığı hakkında ortalama bir bilgisi olan var mı? Benim tospimin iştahı çok yerinde, çok da hareketli hiçbir problemi yok ama sanırım fazla yemek yiyor biraz azaltsam mı diye düşünüyorum fikri olan varsa, söylerse sevinirim.

img

matricaria

17 yıl 9 ay 29 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

merhaba arkadaşlar ben kara kapluşu almak istiyorum ama ben onlarun çoğalmasını istiyorum çünkü o ölürse ve nesli devam etmesse çok üzülürüm ama çifleşme dönemlerinde neler yapılmalı? kaç yaşında olmaları lazım? B u konuda yardım ederseniz çok sevinirim:)))))))

img

teno

15 yıl 3 ay 11 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

bide hangi ay almalıyım?

img

teno

ÖZEL MESAJ

Kara kupluşlarının satışı yasakmış nerde bulabilirim İSTANBUL ANADOLU YAKASInda satan bir petshop bilen varsa lütfen mesaj atabilirmi??

img

teno

ÖZEL MESAJ