Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Kara Kaplumbağası Sahiplerinin Dikkatine
Arkadaşlar Tortoise Trust bizim ülkemize özel tür kaplumbağalara kesinlikle protein ağırlıklı yemek vermeyin diyor.Mesela haşlanmış yumurta gibi.Kara Kaplumbağası ölen Dr arkadaşı hatırladınız mı.Birkaç defa yumurta verdikten sonra kaplumbağası aniden ölmüştü.Protein ağırlıklı beslenme bizim kaplumbağaların böbreklerinde sorun yaratıp ölmelerine neden oluyormuş.Meyvayı da çok fazla önermiyor hele şekerli olanları hiç önermiyor.Fasulye ve bezelyede yasak. Daha ziyade lif ağırlıklı beslenme öneriyor. yazının bir kısmı aşağıda .Doğrusu tercüme etmeye üşendim kırmızı olan kısım yazıdaki önemli cümle .Mavi renkli yazı ise bir veteriner web sitesinin önerdiği hatalı beslenme tavsiyesiymiş. Tortoise Trust bu kadar yanlış bilgi verilmesi karşısında dehşete düşmüş bilgisizce yapılan önermelere örnek olsun diye yazısına eklemiş.
( Frozenin eki : Mavi yazıda önerilenlerin tümü hatalı değil ama Tortoise Trust liste içinde çok zararlı olabilecek besinler var diyor.Mesela kök sebzeler, meyveler ,fasulye, bezelye ,haşlanmış yumurta ve tenekede satılan etli kedi köpek mamaları gibi.. ..yanlış anlaşılmasın diye ek yaptım mavi yazı içinde doğru besinlerde var)
Tortoise trust tan alıntı
General rule for feeding
Mediterranean tortoises In captivity, a high fiber, low fruit content, low protein and calcium rich diet will ensure good digestive tract function and smooth shell growth. Mediterranean tortoises fed on cat or dog food, crickets, proocessed commercial food pellets, or other high protein food items such as peas or beans, frequently die from renal failure or from impacted bladder stones of solidified urates. Peas and beans are also very high in phytic acid, which, like oxalic acid, inhibits calcium uptake. Avoid reliance upon �supermarket� greens and fruits which typically contain inadequate fiber levels, excessive pesticide residues, and are too rich in sugar. Fruit should be given very sparingly or not at all as it frequently leads to diarrhea, intestinal parasite proliferation, and colic. We do not use fruit at all with our Mediterranean tortoises and we suggest you do the same.
Unfortunately, it is all-too-common to see totally inappropriate and dangerous advice on feeding these species. This example is from a veterinary website: �
Tortoises (Testudo sp) eat a wide variety of plants including vegetables, fruits, grasses and flowers : alfalfa leaves, apples, banana, beans (runner and french), bean sprouts, bindweed, blackberries, broccoli, Brussel sprouts, buttercup, cabbage, carrot, cauliflower, chickweed, clover, courgettes, cucumber, dandelion, grass, hawkweed, lettuce, melon, nectarines, parsnips, peaches, pears, peas, plums, raspberries, strawberries, tomatoes, watercress. They can also be given hard boiled eggs or a spoon of canned pet food once a week.�
This is a truly appalling diet for Mediterranean tortoises. It is heavily biased towards root vegetables and fruit (both of which cause major gastric disturbance in these species), it includes peas and beans which are far too high in protein, have a terrible calcium to phosphorous ratio and are rich in calcium inhibiting compounds. It also includes cabbage family leaves to excess, and finishes up with meat and boiled eggs, neither of which I have seen lying around in any Mediterranean tortoise habitat I have yet visited�
bilgilendirme için çok teşekkürler frozen . iyiki böyle birşey yapmamışım. zaten yiyecekler konusunda oldukça titiz davranmaya çalışıyorum. yem ve marul veriyorum ara sırada salatalık ama yaza dogru çeşitler çogalır . veterinerlerin çogu kaplumbağalar hakkında bilip bilmeden konuşuyor mesela ben bir sitede kamplumbagası hasta olan kıza niye kaplumbaganı akvaryumda besledin niye ısıtıcı kullandın onlar soguk kanlı hayvanlar sıcagı sevmezler diye kızan bir veteriner görmüştüm. çok şaşırdım.
çok ii olmuş ellerine koolarına sağlık.
Kara kaplumbağaları ve özellikle bizim Testudo İberalar için doğadan bulabileceğiniz yararlı bitkilerin ve resimlerinin olduğu bir link veriyorum.Pek çoğu isim olarak değilse bile görsel olarak size tanıdık gelecektir.Bunlar Türkiyede kolayca her çayırda bulunan bitkiler.Ama dikkat siz genede doğru bitki topladığınızdan emin olun.
HAYDİN ARKADAŞLAR...ÇAYIRA
Bu bitkileri kolayca kökleriyle birlikte toplayıp balkon saksılarına ekebilirsiniz.Bunlar arsızdır tohumlerını saçar seneye yeniden çıkarlar.
Tortoisetrust kaplumbağalarımızın kalsiyum ihtiyacının daha ziyade doğal bitkilerden sağlanması gerektiğini söylüyor ve tavuk yumurtası kabuğunun kullanılmasını bazı nedenlerle önermiyor
Tortoisetrust`tan alıntı
" The use of home prepared eggshells from store-bought eggs is not recommended due to the lack of quality control over feed inputs and the potential for contamination with residues due to the difficulty of removing all membrane traces"
Sebep olarak tavuğun beslenmesi esnasında ne yediğinin bizim tarafımızdan tam olarak bilinmemesini ve bu beslenme esnasında alınan hormon un yumurta kabuğunda kalıntı olarak kalmasını gösteriyor
Her ne kadar önerilmesede ben kullanmıştım.Elimde hala pudra tozu gibi çekilmiş yumurta kabuğu tozu var.
çok söyledim "proteine dikkaaaat" diye ama...
Petshoplarda kalsiyum kalıpları satılıyor ondan alıp toz haline getirip kullanın. Ben haftada bir yada iki defa yiyeceklerine serpiyorum çok az.
frozen, yazı referans linklere eklenmiştir. (kara kaplumbağası bakımı ile ilgili olan linkin içinde) yüreğim kaldırırsa bir ara tercüme ederim.
Ben internette püfür püfür yelken yapıldak dolanırken bir yerlerde dalmakla ilgili bir blog a ulaştımdı.İngilizceydi.Dil varsa bişiler kolayca çevrilebilinir gari diye düşündümdü.Hazır yeri gelmişken 59 rakkamını da severim ve kullanırım. Yaa işte böle...Pikachu Da Vinci Şifresi...?
dalmakla ilgili blog mu arıyordun, ingilizce mi, buyur: