Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları
diskus alırken nelere dikkat etmeliyiz?????????
diskus alırken öncelikle akvaryumda yeme doğru hareket aden (aşağı yukarı doğru ) balıkları gözümüze kestirmeliyiz.2 aşama bu balıkların deri,yüzgeç ve kuyruklarında yırtılma yada çürüme olup olmadığını kontrol etmeliyiz bunlar yoksa problemde yok 3.aşama ve en önemli aşama balıklarımızın gözlereine dikkatlice bakmalıyız.göz yuvarlağının çevresi kırmızı ve parlak gözbebeği ise siyah ve parlak olmalıdır.renkleri canlı ve parlak olmalıdır.alacağınız balık bu saydığımız özellikleri taşıyorsa korkmadan alabilirsiniz.
aslına bakarsan discus alırken önce cins i belirlemeliyiz bildiğiniz gibi discuslar renk pigmentlerini oldukça kullanan balıklardır renk pigmentleri discusların suyun duruma göre ve sağlıklarına göre renklerini karartıp açmalarıdır örneğin blue turkuazlar renk pigmentlerini çok iy bir şekilde kullanırlar diyelimki bir neden den dolayı renkgi kararmış biz bu sayede işlerin yoluna gitmediğini anlar ve ona karşı önem alabiliriz artık sorun neyse onu bulmak bizlere ait balık bize sinyali verir bizde icabına bakarız seçici üretim yoluyla üretilen bazı discuslar renk pigmentlerini kullanamaz örneğin bendeki snow whiteler ne gözleri kırmızı ne siyah damarlar ver hiç bi olumsuzlıkta kararma veya renk açma yok bunları göz onune alarak bu tür balıkları discus beslerken ileri atmalıyız. Bununların yanın da gözleri vucuda oranla büyük olmamalıdır ve şekil tam yuvarlak olmalıdır
akademist ve diamonda katılmaktayım aynı balığın şekli ve gözlerinin vücuda göre oranı çok önemli akvaryumcular 1 yaşındaki gelişememiş discusları yeni besleyecek olanlara yavru diye satıyorlar buna dikkat etmeliyiz alıcağımız balık kişiye yeme tepki vermeli ürkek olmamalı yetişkinler için değil ama yavru ve büyüme çağındakiler için hareketlilik önemli gözler olabildiğince küçük olmalı şekil bozukluğu yırtık çürüme olmamalı zamanımız olmalı ve balığı izlemeli dışkısını kontrol etmeliyiz. aldıktan sonra suyun ısısını sabit tutmaya çalışmalı sarsmadan ve en hızlı şekilde eve getirmeliyiz. akvaryuma almadan poşet içinde 15 dakka akvaryumda bekletmeli daha sonra poşetten biraz su alıp yerine akvaryum suyundan ekleyip bir 7-8 dakka daha beklemeli ve kepçeyle poşetteki suyu akvaryuma karıştırmadan akvaryuma almalıyız. ışık kapalı olmalı ve önceden akvaryumunuzda başka diskus varsa kavgaları engellemek için biraz dekor dğişikliği yapılmalıyız. teşekkürler...
Selam ;
``Diskus bakımı bilgi ve tecrübe gerektirir. Eğer diskus beslemeyi düşünüyorsanız öncelikle bu konuda yazılmış iyi bir kitabı okumanızı öneririz. Örneğin "The Proper Care of Discus".
Geniş ve çok iyi filtre edilen akvaryumlar gerektirirler. Akvaryumlarının en az 200 litre hacminde ve 50cm yüksekliğinde olması önerilir. Yetişkin bir diskus başın yaklaşık 60 litre su hacmi düşünülmelidir. Yani 6 bireylik küçük bir grup için en az 360 litrelik bir akvaryum gerekir. Balıkların kendilerini daha güvende hissetmeleri için akvaryumun arkası ve en az bir yanı ışık geçirmeyecek bir biçimde boyanmalı veya kaplanmalıdır.
Akvaryum suyu yumuşak veya orta sertlikte olabilir (4°-10° GH). pH`ın ise nötrü yani 7,0`ı geçmemesi önerilir. Diskus balıklarının akvaryumlarında nitrit ve nitrat konsantrasyonlarının olabildiğince düşük tutulması son derece önemlidir. Bu yüzden etkin bir biyolojik filtrasyon ve en az haftalık %10-15 oranlarında düzenli su değişimleri şarttır. Ideal akvaryum sıcaklığı 28°-30°C arasıdır. Sıcaklık 27°C`nin altına kesinlikle düşmemelidir.
Son derece sakin balıklar olan diskuslar rasbora, kardinal tetra, corydoraslar ve ramirezi, kakadu veya agassizii gibi barışçı cüce çiklitlerle birlikte yaşayabilirler. Melek balıklarıyla bir arada tutulmaları sakıncalıdır; melek balıkları kendilerinin bağışıklı oldukları parazitleri derileri son derece hassas olan diskuslara bulaştırabilirler.
Diskuslar bitkilere zarar vermezler. Akvaryumlarına diskusun gerektirdiği yüksek sıcaklıklarda yaşayabilecek her türlü bitki dikilebilir. Örneğin echinodorus ve anubias türleri.``