Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları
Lepistes nasıl bir balıktır.
kuyrukları ve gödeleri çok gelişmemiş olan lepistes çok hızlı çoğalma yetenegi ila akvaryumlara renk katar.Çok aşırı renkleri vardır.Birden çok ırkları vardır. Hobiye yeni başlarken genellikle tavsiye edilir.
iyi bakılmış ve güzel ırkların bulunduğu bir lepiste akvaryumu doğal döngüsüyle birlikte deniz akvaryumu kadar güzeldir. benim görüşümdür teşekkürler...
Selam ;
``Görünüş:
İnce uzun balıklardır. Erkekler daha küçük ve renklidirler. Doğadaki basit örneklerinden seçici üretim yöntemleriyle çok çeşitli renklere ve kuyruk biçimlerine sahip gösterişli ırklar üretilmiştir. Dişiler genelde renksizdirler; daha çok grinin açıklı koyulu tonlarını taşırlar.
Cinsiyet ayrımı:
Erkekler daha küçük ve renklidirler. Dişilerde anal yüzgeç üçgen biçimindeyken erkeklerde gonopod adı verilen ince uzun üreme organına dönüşmüştür.
Beslenme:
Kaliteli kuru yemler.
Gerekli akvaryum şartları ve bakımı:
Çok çeşitli su şartlarına uyum sağlayabilen oldukça dayanıklı balıklardır. Yanlız düzenli su değişimleri ihmal edilmemelidir. Örneğin: 2 haftada bir %15-20 oranında eski akvaryum suyu dipten çekilerek yerine en az 2 gün dinlenmiş musluk suyu. Musluk suyundaki kloru ve ağır metalleri nötralize etmek için dinlenmiş suya iyi bir su hazırlayıcı (örn. BioPlast AquaClean) eklemek yararlı olacaktır.
Lepistes, bir grup balığıdır; en az 6`lık gruplar halinde gruplar halinde bakılmaları önerilir. Bir erkeğe iki dişi düşebilir. Dişi sayısının erkeklerden fazla olması sürekli erkekler tarafından kovalanan dişilere ara sıra dinlenme şansı verecektir.
Lepistesler, plati, neon balığı, rasbora gibi diğer küçük sakin balıklarla bir arada tutulabilirler. Akvaryum yeterince büyükse ramirezi, kakadu ve agassizi gibi cüce çiklitlerle de beraber beslenebilirler.
Bol bitkili akvaryumlardan hoşlanırlar. Akvaryumculuğa yeni başlayanlar için de önerilebilecek bazı bitki türleri: Cryptocoryne wendtii, vallisneria spiralis, anubia barteri, vesicularia dubyana. Salvinia, lemna minor (su mercimeği) ve pistia gibi su üstünde yüzen bitkiler yavru lepisteslerin saklanmaları ve beslenmeleri için çok yararlı olurlar.
Üreme:
Çok kolaydır. Kullanılacak akvaryum en az 20 litrelik olmalıdır. Dişiler ortalama ayda bir, 10-40 arasında yavru balığı canlı olarak dünyaya getirirler. Daha çok genç dişiler kendi yavrularını yeme eğilimindedirler. Toz yem de yiyen yavrular, yumurtadan yeni çıkmış artemia larvalarıyla beslenebilirlerse çok daha hızlı gelişirler. Dişiler üç ayda, erkekler daha da çabuk cinsel olgunluğa ulaşabilirler.
Stresli bir ortam, örneğin akvaryumda rahatsız edici kuyruk yiyen balıkların bulunması, lepisteslerin sağlığını olduğu kadar dişilerinin düzenli yavrulayabilmelerini de olumsuz yönde etkiler.``
Lepistesler 3 ay içinde cinsel olgunluga ulaşırlar.27 derece suyu severler.erkekleri rengarenktir.dişiler 6 cm kadar boylara ulaşabilirler.dişilerin gebelik süresi 20-40 gün arası dış faktörlere baglı olarak degişebilir.genelde 27-28 günde yavrulara kavuşabilirsiniz..biraz agresiflerdir yanlarında onlara uyugn balıklar olmayınca kuyruklarını yerler genelde.mesela japonun yüzgeçlerini çok severler..üretimleri çok kolaydır yavruları oldukça dayanıksız olurlar anne ve baba yavrularını yiyebilirleribu yüzden gebe balık karantina kavaryuma alınır.kesinlikle gebe olan balıkları yavruluga falan koymayınız.aslında en dogrusu bulundugu akvaryumda dogurmasıdır yavrulardan çogu ölecektir yaşayanlarda olacaktır tabi..en dogalı bu...
Saygılarımla,
Crano
bilgiler süper..bayaa işime yaricak tesekkürler bu başlığı acana ve cevaplayanlara :)
arkadaslar akvaryumcu tanıdıgımız bana demiştiki bu balıkllar sakin balıklardır ve ac bıramadıgın sürece yavrularını yemicek bir balık cinsidir demişti bu ne kadar dogru yada yanlıssa bu bilgilerin dogrusu neeee
akvaryumda gerekli ortamı yarat ve sabır o balıklar yavruları yese bile lepisteslerin çoğalacak sadece koşulları iyi olsun ve sabırlı ol...
Selam slave ;
Genellikle afiyetle yerler.Yememeleri için bitkinin çok sık olması ve büyük balıkların az olması gerekiyor..ama bana sorarsan bi yavruluk al..Zaten doğmalarını izlemek ve yavruları ayrı bi yerde toplu halde yetiştirmek çok zevkli bir olay..
Sevgiler.
yaklaşık 1 haftadır 8 yavrum var. Ne bir yenme ne de saldırı olmadı . Hatta annelerinin yanında dolaşıyorlar birlikte yeme bile çıkıyorlar. İlginç değilmi??