Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları
Japon ve koi hakkında herşey
Japon baliklarin tarihi 1600 sene oncesine gider. Guney Cin`de milattan sonra 265-420 yillari arasinda bazi ureticiler kahverengi (sazanin dogal rengi) baliklarinin yavrularin bazilarinin çekici kirmizi renkte oldugunu gorduler, ve dikkatli uretmelerle gittikce daha guzel renkli baliklar urettiler. 1200-1300 senesine kadar japon baliklari gumus, siyah, kirmizi ve karisik renklerde bulunuyorlardi. 1500 senelerin sonlarina dogru degisik yuzgec sekilleri ortaya cikmaya basladi, ve bunlari degisik buyumeler (gozler vb.) ve vucut sekilleri takip etti. Bundan sonra Cin`de diger gelismeler devam etti ve bu baliklara olan ilgi diger ulkelere de yayildi. 1500 seneleri civarinda japon baliklari Cin`den Japonya`ya goturuldu ve bu ulkede bircok gelismeler yapildi (aslan bas) Sevgili arkadaslar sizlere ilk önce japon baliklarini tanitmak istiyorum. En taninmis soguk su baliklaridir. Kokeni `Sazan` baligindan gelir. Yuzyillardan beri yapilan ozel secim ve uretimden dolayi bugun yuzlerce cesitte ve bircok renkte bulunurlar. Genel olarak sadece kendi türleri ile yasayan japon baliklari akvaryumda görüntü olarak belki en güzel görünttüyü verebilir.yüksek performans almak isteyenler için kaliteli bir dis filitre gerekir.Çünkü su degisimi her balikta oldugu gibi japon için de belli basli hastalik nedenindir.Ayrica hiç bir isiticiya gerek kalmadan yasarlar. Genis bir ortamda rahatlikla yüzerrek daha güzel bir görüntü verirler.Arastirmalarim sonucunda büyümeleri için 1cm ye 2lt su gerekiyor. Genel olarak sadece kendi türü ile yasar demistim.Bu yüksek performans almak isteyenler için geçerlidir.Bunun yaninda gurami,melek,köpek baligi,lepistes,küçük çöpcü,vatoz,koi... ama bunlarla beraber performans almak zor.Bunun sebebi baliklarin aciktiklarinda japon agir hareket ettiginden kuyruklarini yemesidir.Hele bir de söz konusu japon altinbas,aslanbas gibi kaliteli baliklar ise pek sansi yok. Lepistesle japonu yasatmanin iki yolu var.Ya ikisini de yavrudan alip beraber büyütmek yada japon sayisini artirarak basariya ulasirsiniz.Ancak ikinci yöntemi kullandiginizda lepistesler sürekli yukarida dururlar ve zamanla asagi inmeye baslarlar. Koi ise durum farkli.Büyük koi lerle aslanbas,altinbas gibi kaliteli japonlar dar bir ortamda zor yasarlar.Koiler daha güçlü olduklarindan japonlara zarar verir. Melek ile gurami de durum aynidir.Yavas hareket ederler.Ortam genis olursa kolay kolay bir zarar yapamazlar ama dar ortamda da aciktiklari zaman kuyruklarini kopartir. Küçük çöpcüyle yasanan bir problem duymadim.Ama bence hiç gerek de yok anlamida yok.Vatoz da ise durum farkli.Aslanbas,altinbas gibi agir hareket eden baliklari özellikle isik söndügünde vücutlarina yapisarak onlarin ölmelerine neden oluyor. Neon ile kusursuz şekilde yaşarlar.Köpek balığı ilede pek sorun yaşadığını duymadım. Yemleme konusunda her yemi yerler.Ama japon için özel yemler idealdir.Onlar balıklara renk ve hareket katıyor.Canlı yemi çok severler. Koiler de ise durum biraz farklı.Öncelikle japon la farklarını söylemek istiyorum.Japon çift kuyrukken bu balıklar tek kuyruktur ve akvaryuma bir hastalık gelirse en geç hasta olacak bu balıktır. Çok da güçlü olan bu balıklar çok büyükleri ile orta ve büyük japon balıklara zarar verdini gördüm.Özellikle altın ve aslan başa.
oldukça güzel bi yazı olmuş ama işte tek sorun bu gibi yazıların altlara gidip kaybolması özellikle balıklarla ilgili pek bilgi yok engüzeli site yönetiminin balıklar hakkında genel bilgiler başlığı altında cins cins balık tanıtımlarına yer vermeleri bu sağlanırsa bir defa çalışılmış olunur yok sa form ilerledikçe defalarca aynı soru gelir(bu balık hakkında genel bi bilgi verebilirmisiniz)
Arkadaş zaten ben japonve koi hakkında genel bilgi verdim.Tutup da sadece kendi balığımı tanıtmadım.SAYGILARIMLA,
arkadaşım hani koiler tek kuyruk japonlar çift kuyruk demişsin ya benim büyük bi japonum var ama tek kuyruk nasıl iş bu kafam karıştı.Bildiğin japon ama tek kuyruk.
japon balıklarının bir çok variyetleri vardır komet,şubunkin,tül kuyruk,oranda,teleskop,aslanbaş,inci gövde bunlara birer örnektir senin balık büyük ihtimalle ya basit bir japon balığı tek kuyruk yada bir komet türü.Ayrıca japınların ikiden fazla kuyruj sayısı olanda bir çok türü vardır.
Arkadaşım sana o balığın japon olduğunu kim söyledi ise hata yapmış.Ben bu konuda eminim.Tek kuyruk koidir.Japon ila herşeyi aynıdır.Sadece basit japondur.Bu konuda bilgimin doğru olduğundan eminim.
Koilerde cinsiyet ayrimi nasil anlasiliyor? Bilgilendirirseniz sevinirim.
koilerin cinsiyetleri nasıl belirlendiğini bilmiyorum.Onu petshop sahiplerine sorarsan öğrenebilirsin.