Hepsievcil

Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları

Mesaj Ekle

Dikus Üretimiyle İlgili

Akvaryumda 9 adet diskus var ve içinden iki red pigeon yumurta yaptılar filitre hortumu üzerine ilk döktükleri yumurtaları yediler ikinc döktükleri yumurtaları 1 gün sonra 3 döktüğü yumurtaları 2 gün sonra yediler şimdi 4 üncü yumurtaları ise önceki yumurtalarına göre daha az yaptılar ve şu anda yemediler ama yiyeceklerini tahmin ediyorum İlk sorum yumutlama süreci nedir ne kadar daha yumurtlayacak İkinci sorum yememeleri ve yavruların çıkması için ne yapmam gerek şimdi den teşekkürler

img

sibernot

19 yıl 3 ay 30 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

şimdi yumurtaları yeme sebepleri yumurtaların açılmaması yumurtalar da canlılık faliyetleri görmez seler yumurtaları yerler büyük ihtimal dölleyemiyor erkek nedeni filreye yumurta döktükleri için sülkülasyon fazla oyüzden spermler filtre tarafından çekiliyor açılmayan yumurtaları yiyiyorlar bunların dışın da olabilecek ihtimaller iki side dişi olabilir ve en korttuğum çiflerin anlaşaması olabilir yumurtalara bakmak için bir birleriyle bazen kavga edebiliyorlar yumurtlamaya yeni başlamışlar yumurtaları yedikçe tetrar yumurtlama süreçleri uzar haftda da iki sefer döker bir daha ki sefere süre yavaş yavaş uzar ve dişi yoruldu için bir den bire yumurtlamayı keser bu 3 ay olabilir şimdi yapacağınız şey yumurtlamalarını orda yapması en gellemek üretim hunisi alın ve akvaryuma bırakın orda yumurtlasınlar o zamana göre yumurtaları yiyiş süreleri olsun yumurtaların küflenme vakitleri olsun belli olur duruma göre sırayla hareket ederiz

img

diamond

20 yıl 10 ay 14 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Selam SiBeRNoT ;

Diskuslar rastgele çifleşmezler; kendi eşlerini kendileri seçerler. Çiftlerin kendiliğinden oluşabilmesi için en uygun yöntem genç diskusları en az 8`lik bir grup halinde en az 400 litrelik büyük bir akvaryumda beslemektir. Zamanla oluşan çiftlerin sürekli beraber dolaştıkları, yanlarına yaklaşan diğer balıkları kovdukları görülür. Yumurtlamak üzere ağızları ve karınlarıyla sürtünerek bir echinodorus yaprağını veya herhangi bir dik yüzeyi temizlemeye başlarlar. Bu arada kafalarıyla titreme hareketleri yaparlar. Çiftin renginde bir koyulaşma göze çarpar. Kuyruk tarafındaki son dört dikine çizgi açıkça görülür hale gelir.

Üretim için örnek olarak 60cm x 50cm x 50cm ölçülerinde bir akvaryum uygundur. Filtre olarak hava motoruna bağlı genişçe bir sünger filtre uygundur. Zamanla sünger filtrenin yüzeyinde oluşan rotiferler yavru diskusların beslenmelerine katkıda bulunurlar. Üretim akvaryumunun suyu son derece yumuşak (0°-1° GH) ve asitik (pH 5,0 - 5,5) olmalıdır. Bu niteliklerdeki suyu hazırlayabilmek için bir ozmoz aleti (saf su elde etmek için) ve turba filtre malzemesi (Torf) kullanılabilir. En uygun sıcaklık 29°-31°C arasıdır. Çok temiz tutulması gereken üretim akvaryumlarının tabanına kum konulmaz. Yumurtlama zemini olarak genellikle diskuslar için özel yapılmış, yaklaşık 25cm uzunluğunda konik saksılar akvaryum tabanına dikine yerleştirilip silikonla tutturulur.

Çift yumurtlama zeminini seçip ağızları ve karınlarıyla sürtünerek temizledikten sonra dişi dik yüzeyde aşağıdan yukarı doğru yumurtalaraını sıralamaya başlar. Bir sıra bittikten sonra erkek de yumurtaların üstünden geçerek spermlerini bırakır. Yumurtlama devresinde filtreyi durdurarak su akıntısını engellemek yumurtaların başarıyla döllenme şansını yükseltecektir. Bir-iki saat süren yumurtlama işleminin sonucunda dişinin büyüklüğüne bağlı olarak 150 ile 500 arasında değişen sayılarda yumurta bırakılmış olur.

Yumurtlama bittikten sonra çiftler sırayla yumurtalarının başına geçerek onları yüzgeçleriyle havalandırırlar. Ortalama 60 saat (2,5 gün) sonra yumurtalar açılır. Henüz serbest yüzemeyen yavrular biribirlerine yapışık öbekler halinde dururlar. Ebeveynleri bu öbeklerin yerlerini ara sıra değiştirirler. Yavrular yumurtadam çıktıktan 50-60 saat sonra da serbest yüzmeye başlarlar. Bu devrede anne babalarının deri mukozasıyla beslenmeye başlarlar. Yavruların bir ebeveynin derisini bitirdikten sonra toplu olarak ötekine geçmelerini izlemek son derece ilginçtir. Serbest yüzmeye başladıktan sonraki ilk haftada bu "diskus sütü" yavrular için ideal besindir. Bu "diskus sütü", derinin üreme hormonlarınca büyümesi hızlanan epidermis dokusunun yanında deride yerleşmiş bakterileri de içerir. Yavrularını besleyen diskusları kesinlikle ürkütmemek gerekir. Strese kapılan diskuslar hormon dengelerinin bozulması sonucu gerekli diskus sütünü üretemezler.

Serbestyüzmeye başladıktan 4-5 gün sonra yavrular yumutadan yeni çıkmış tatlı su karidesi (artemia) larvalarıyla beslenebilirler. Bir süre sonra süzgeçten geçirilmiş ince su piresi de verilebilir ama artemiaya daha bir süre devam edilmelidir. Küçük diskuslar 3-4 hafta sonra yaklaşık 2,5cm büyüklüğe ulaşırlar ve artık anne babalarından ayrılıp bir yetiştirme akvaryumuna alınabilirler. Yavruların sağlıklı gelişebilmeleri için günde en az 4 kez çok yönlü yemleme ve düzenli su değişimleriyle (örneğin günde %10) akvaryumlarının sürekli temiz tutulması şarttır. Yetiştirme akvaryumunun suyunun çok yumuşak ve asitik olması şart değildir; önemli olan temiz ve nitrit/nitrat gibi zehirli azot bileşiklerinden arınmış olmasıdır. Doctor

Sevgiler. 

img

deepfıshıng48

19 yıl 10 ay 15 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

yumurtlama esnasında rahatsız etmeden incele balıklarını ve önce dişi erkeği ayırt et tabiki ikiside dişi olabilir bunu da şurdan anlam olanağın olabilir. dişiyle erkeğin organlrı farklı oluyor erkeğinki dişiye göre ince ve biraz daha uzundur. üreticeksen ben sansını dene derim. üretim akvaryumu yap içine akıntı oluşturmayacak bir sünger filtre olabilir koy tabi su sartları ve değerleri önemli... eğer tecrübeni yeterli bulmuyorsan yorma derim balıklarını... ve yumurtlama esnasında erkeğin dölleme anından biraz önce filtreyi kapa ki daha garantili bir üretim baslangıcı yapmış olursun tamamen kendi fikrimdir teşekkürler...

img

nurettindede

19 yıl 6 ay üyedir.

ÖZEL MESAJ

nurrettin dede gel bende fikirlerimi söyliyim diyelim balıklar yumurtlayacak bundan iki saat önce zaten üreme organlarını dışarı çıkarırlar şimdi burdan bakarak ben kesin olarak dişi ve erkek olduğunu anlaya bilirim tabi sen de eğer üretim yapmışsan anlaya bilirsin ama daha ilk yeni üreme organlarıyla bakan lar anlayamaz biraz değişik çifler görerek aradaki bağlantıyı kurmak önemli onun yerine balıkların dişi erkek oldukları nasıl mı anlayacaz balıklar sülkülasyonun yok denecek kadar az olduğu yerde yumurtlasınlar ki yine çıkmayacak biliyorum çünkü suyu istenilen değere şimdi çekemezler yumurtaların küflenme vakitlerinden yani beyazlanmaya başlama vakitlerinden ben balıklar hiç bakmadan dişi ve erkek olduğunu söyleye bilirim

img

diamond

ÖZEL MESAJ

muhakkak anlarsında sorun nerde onu çözemedim doğrudur üretim yapıyorsundur anlarsında bu işe sende bir yerden başladın muhakkak deneyerek ve araştırarak yavru alacaktır arkadaş ki bence yavru almaktansa onları sağ sAĞLİM büyütürken problem yaşayabilir... benim fikrimdir teşekkürler...

img

nurettindede

19 yıl 6 ay üyedir.

ÖZEL MESAJ

yaşayacaklar tabi daha bu neki ben burda ozmoz yokken kar suyu ile yavru çıkarıyordum bu daha işin başı ama tam anlamıyla başlı başına bi konu

img

diamond

ÖZEL MESAJ

yanlış anlama beni diamond kar suyunu nasıl temizliyordun? genelde oldukça kirlidir erittiğinde su simsayah çıkar. sakın yanlış anlama sadece merak... vericeğin bilgi için teşekkürler...

img

nurettindede

19 yıl 6 ay üyedir.

ÖZEL MESAJ

EVET nurattin dede güzel bir soru sordun evet dediğin gibi kar suyu ilk başta simsiyah çokıyor bunun nedeni bacalar dan çıkan hisve kir şehir merkezin toplayacağın kar böyle ama ben palandöken dağından kar yeni yağmış ve şehirden uzak bölgelerde arabaile gidip toplardım kar çok temiz ve saf su zorlandığım tekşey karın eridikten sonra çıkan su miktarı inanın 500ltlik akvaryuma bastıra bastıra kar doldurursanız 50lt su anca kıkıyor buda işi iyice zorlaştırıyor tabi bununlada sınırlı kalmıyorum dinlendirme tanklarından elyafla önce suyu geçiriyorum sonra bir filitreden geçiriyorum 5 mikron+aktif kömür+1 mikron olan bir ara uvden de geçiriyordum da onu şimdi yapamıyorum bu aşamadan geçen su istetiğim formata giriyor

img

diamond

ÖZEL MESAJ

nurettin bey e katılıyorum. öncelikle diskusları üretmek için ayrı bir üretim akvaryumu yapmaklazım. sürkilasyon olmaması gerek ortamın loş olması ve rahatsız edilmemeleri gerekiyor, kauçuk filitre olursa bakterilerin birikmesi sağlanır. bide akvaryumun bir kenarına uzun bir yeşil boru indirilirse balıklarınız yumurtalarını o boruya dizecektir.