Akvaryum Balıkları
Selam cefi86 ,
Lepistes;
Görünüş:
İnce uzun balıklardır. Erkekler daha küçük ve renklidirler. Doğadaki basit örneklerinden seçici üretim yöntemleriyle çok çeşitli renklere ve kuyruk biçimlerine sahip gösterişli ırklar üretilmiştir. Dişiler genelde renksizdirler; daha çok grinin açıklı koyulu tonlarını taşırlar.
Cinsiyet ayrımı:
Erkekler daha küçük ve renklidirler. Dişilerde anal yüzgeç üçgen biçimindeyken erkeklerde gonopod adı verilen ince uzun üreme organına dönüşmüştür.
Beslenme:
Kaliteli kuru yemler.
Gerekli akvaryum şartları ve bakımı:
Çok çeşitli su şartlarına uyum sağlayabilen oldukça dayanıklı balıklardır. Yanlız düzenli su değişimleri ihmal edilmemelidir. Örneğin: 2 haftada bir %15-20 oranında eski akvaryum suyu dipten çekilerek yerine en az 2 gün dinlenmiş musluk suyu. Musluk suyundaki kloru ve ağır metalleri nötralize etmek için dinlenmiş suya iyi bir su hazırlayıcı (örn. BioPlast AquaClean) eklemek yararlı olacaktır.
Lepistes, bir grup balığıdır; en az 6'lık gruplar halinde gruplar halinde bakılmaları önerilir. Bir erkeğe iki dişi düşebilir. Dişi sayısının erkeklerden fazla olması sürekli erkekler tarafından kovalanan dişilere ara sıra dinlenme şansı verecektir.
Lepistesler, plati, neon balığı, rasbora gibi diğer küçük sakin balıklarla bir arada tutulabilirler. Akvaryum yeterince büyükse ramirezi, kakadu ve agassizi gibi cüce çiklitlerle de beraber beslenebilirler.
Bol bitkili akvaryumlardan hoşlanırlar. Akvaryumculuğa yeni başlayanlar için de önerilebilecek bazı bitki türleri: Cryptocoryne wendtii, vallisneria spiralis, anubia barteri, vesicularia dubyana. Salvinia, lemna minor (su mercimeği) ve pistia gibi su üstünde yüzen bitkiler yavru lepisteslerin saklanmaları ve beslenmeleri için çok yararlı olurlar.
Üreme:
Çok kolaydır. Kullanılacak akvaryum en az 20 litrelik olmalıdır. Dişiler ortalama ayda bir, 10-40 arasında yavru balığı canlı olarak dünyaya getirirler. Daha çok genç dişiler kendi yavrularını yeme eğilimindedirler. Toz yem de yiyen yavrular, yumurtadan yeni çıkmış artemia larvalarıyla beslenebilirlerse çok daha hızlı gelişirler. Dişiler üç ayda, erkekler daha da çabuk cinsel olgunluğa ulaşabilirler.
Stresli bir ortam, örneğin akvaryumda rahatsız edici kuyruk yiyen balıkların bulunması, lepisteslerin sağlığını olduğu kadar dişilerinin düzenli yavrulayabilmelerini de olumsuz yönde etkiler. 
Sevgiler.
bu ebatlardaki akvaryum leistes için gayet uygun..o zman sana lepistesler hakkında bir kaç şey anlatayım:
gerçek adları yani latince adları : Poecilia reticulata..lepistesler 3 aylık olduklarında cinsel olgunluga ulaşırlar...üretimin saglıklı olması için dişilerin sayısını erkeklerinkinin 2 katında fazla tutmakta fayda var mesela:3 erkek 7 dişiyle bu işe başla derim ben..birbirlerini kovalayınca dişilerin gebe kalabilir..gebelik süreleri normalde 28 gündür ama bu çeşitli faktörlere göre degişebilir mesela sıcaklıga....uygun sıcaklık 27-28 dercedir..su pH ı:7-8 arasında uygundur su sertligi orta dereceyi severler.yavruların büyütmen kolaydır yani okadar sorun yaşamzsın ama en başlarda bir kaç kayıp verebilirsin hemen bıkmak yok ok!!!
akvaryumcudaki sulara dikkat et rengi yeşik kızıl rengi olan bir su varsa o akvaryumdan balık alma...balıkları biraz incele derilerinde herhangi bir leke yüzgeçlerinde yırtılma yada yine deriklerinde böylepamukçuk gibi tanecikler olmasın....alacagın balıklar zaten en fazla 6 cm kadar olur bu da dişidir zaten dişilerin boyları aynı yaştaki erkeklerin boylarından iki katı olur bu da en fazla 6-7 cm dir..
şimdilik söleyebilecekjlerim bunlar yardımcı olabildiysem ne mutlu bana...buradaki her arkadaşım senin için elinden geleni yapar merak etme...
Saygılarımla,
Crano