Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları
SİBERNOT DİSCUSLARDA BAŞARI
Selamlar Şimdi öncelikle belirtmek isterim arkadaşların dediği gibi sorun sizlerden kaynaklanıyor akvaryumunuz dan da kaynaklana bilir ama aldığınız akvaryum ithal ve üzerinde akvaryum için yüksek standartlar üzerinde malzemeler olduğunu belirtiyorsunuz .Öncelikle bu tür akvaryum da binler ce üretildiği için gerek kullanılan silikon gerekse kullanılan cam balıkların yaşaması için en uygunu seçilmiştir zaten bi sorun görülseidi dünyadan toplanmaya başlardı şimdi gelin kuruluma en baştan başlayalım Akvaryumunuz büyük bir akvaryum doğal olarak biyolojik yapıya diğer akvaryumlar dan biraz daha geç başlayacak bu biyolojik döngüyü başlatmak önemli bunu yanın da başlıyan bu döngünün sağlıklı bir şekilde ilerle mesi daha çok önemli herangibi bir şekilde döngünün bir şekilde döngünün bir yandan patlak vermesi direk balıklarınız yansıyacaktır öncelikle bu yapıyı bozabilecek olaylardan bahsedeyim akvaryumda biyolojik döngü çok uzun zamanlar içerişinde gerçekleşir yıllar alabilir ama bizim en azından düngüyü yeni kurduğumuz akvaryumda başlatıp 10-15 gün gibi süre zarfı içerisinde balıkları bırakmamız yeterli olacaktır akvaryumda biyolojikdenge neden bozulur tabi bunun çeşitli nedenleri vardır mesala bunlar dengeyi döngüyü tamamen bozduğu içinyapılmaması gereken şeylerdir unutmayın akvaryum ortamın da çok değişik yararlı bakteri kültürü vardır bunların hepsinin değişik görevleri vardır ancak bir birleriyle uyumlu çalışmaları sonucun da döngü düzenli devam eder. Mesela akvaryum da bi hastalık çıktı diyelelim suya katacağınız ilaç lar kesinlikle yararlı bakteri kültürleri öldürecektir bunun için denge bozulacaktır onun için her zaman dikkatli uygun dojazlar kullanılmalı ve özellikle discuslar tedavi edilecekse karantina akvaryumlarına alınmalıdır başka olarak yapılan su değişimleri önemlidir gengenin düzenli şekilde ilerleye bilmesi için düzenli su değişimleri yapılmalıdır ayrıca yapılan su değişimlerinde akvaryuma bırakılan su akvaryum daki su ile aynı ısı da olmalıdır ısı değişimi balıklara zararlı olduğu gibi yararlı bakteri kültürlerine zararlıdır bunlarınyanın da akvaryumda ısı dağılımı ve akvaryum ortamına dağılan hava uygun şekilde olmalıdır bu özellikle canlı bitkiler içinde önemlidir daha başka olarak filtre lere dikkat edilmelidir akvaryum da bu bakteri kültürleri kum çalıklar üzerine dağıldığı gibi filtre üzerindeki sünger üzerinde toplanırlar özellikle kum bulunmaya akvaryumlar da bu genellikle discusları üretim için büyütülen akvaryumlar da genelde böyle kum vb şeyler olamadığı için yararlı bakteri kültürleri filtre üzerinde bulunurlar onun için filtrenin 1 saat gibi bir süre zarfında kapalı olması bakteri kültürlerinin ölümüne neden olur bunlara dikkat edilmelidir bunlar dan daha önemlileri aslın da suyun kimyası ile ilgili bazı şeyler vardır en çok yapılan şeylerden biri şu ph sorunu discus kaynakların da sıkça geçer asit ph 7 nin altın da olması önerilir tamam bu normal de böyledir düşük ph her zaman discuslar için daha iydir ama p 7 üzerinde yaşamaz diye bir şey yok ben 7.5 ve üzerinde besliyorum ama tabi zamanı gelince ph ı yavaş yavaş altlara çekicem ama büyüme ve gelişim sürecinde olan discuslar için 7 değerinin üzerinde ki sular da daha hızlı geliştiğini gördüm burada anlatmak istediğim bu balıkları besler ken gelişi güzel olaak suya asitik yada bazik maddeler katarak ph değeriyle hiçbir zaman oynanmamalı dır bu akvaryum daki biyolojik dengeyi bir an da alt üst etmekle birlikte balıklar için bile çok tehlikelidir 2 derecelik bir düşüşe bırakın bakteri kültürlerini balıkların bile dayanacağını sanmıyorum bunun üzerine düşmemin sebebi ben bu yüzden balık öldürmemdir şimdi ben erzurumda yım oyüzden bu balıkları burada akvaryumcular da bulmak imkansız ben sipariş usulu getirttim inanın hiç bir şey bilmiyorum tek bildiğim ısı 29-30 derece olacağı ayrıca internet gibi bilgi alabileceğim şeylerden de haberimyok 16 yaşındayım ve her gelen sese uyup gidiyorum balıları sağlıklı yaşatmasını öğrendim sonra balıklar yumurta döktüler bana ph düşük olacak dediler ve asitin ph düşürdüğünü söylediler ben de hemen renkli bir ph ölçüm kiti aldım ve asit le bir ph düşümüyaptım balıklar bir saat içerisin de anormallaşmaya başladılar mukusları falan kabardı solunçları açıldı zor nefes alıyorlardı ve ikinci gün belki daha kısa sürmüştür öldüler onun için suyun kimyasını bilmeden suya elinizdeki ölçüm kitleriyle yönvermeden ph la kesinlikle oynamamanızı tavsiye ederim şimdi bu anlattıklarım biraz da olsa akvaryumdaki biyolojik dengeyi devamli bir şekilde uyumlu çalışması için küçük bir çalışma sayılabilir şimdi gelelim discus akvaryumunun kurulum aşamasına Yeni kuracağınız tanktan biraz bahsediyim tabiki akvaryumda kum falan olmayacak böyle bir akvayum kurmak istediğinizi söylemiştiniz öncelikle en çok yaptığınız şeyleri üzülerek tekrar anlatıcağım suyu tamamen boşaltın akvaryum içindeki her şeyi kum kök vb akvaryumum dip kısmını süngerle çekin bir gün boyunca altı üstü kupkuru bekletin ikinci gün kaya tuzu ile sünger yardımıyla akvaryumun camlarını ve iç kısımdaki silikon yerleri(bağlantı yerleri)güzelce tuzlu su ile yıkayın sonra bol duru su ile temizce durulayın duruladıktan sonra akvaryuma musluk suyunu doldurun şimdi dediklerimi sırayla gidin suyu doldurtan sonra ilk önce suyu klor ve ağir metallerden arındırmak gerekir bunun için en az bir gün boyunca içerisin de aktif kömür olan bir dış filtreden geçirmelisiniz bu işlemi hallettikten sonra ikinci olarak akvaryuma yarlı bakteri kültürleri kullanaksın örneğin seranın sera morena yı kullana bilirsin yalnızca azmiktar da dökmelisin öyle bir ayarda dökki suyun rengini sakın değiştirme aqua marka ucuz torflar var ondan bir şişe al tamamını akvaryuma boşalt bu suyun rengini fazla değiştirmez yalnız bu ikisini kullan yeterli morenayı oldukça az dök ve suya bir iki adet tetra yem atarak döngüyü başlatmış olursun akvaryumda uv filtre sistemi mevcut demişsin uv sistemi çok etkili bir yöntemdir suyu çok küçük bir aralıktan içinden geçirir ve su geçerken suya uv ışığını yansıtır suyun içinde bununan enküçük mikro organizmanın dna sını değiştirir yani imha eder bu bir parazit olacağı gibi bir yararlı bakteri kültürü de olabilir eğer kullanmasını tam anlamıyla biliyorsan akvaryumun suyunu en ilk başta doldururken yani ağırmetallerden arındırmak için aktif karbon kullanmaya başlamadan önce akvaryumu doldururken uv den geçirebilirsin tabi bunu sadece ilk dolduğun suda uygula sadece sonra sakın kullanma bu yararlı bakteri kültürleri için zararlı olur zaten genelde parazit bulunan ortamda kullanılırlar özellikle balık sevkiyatları esnasın da sıkça kullanılan bi yöntemdir su tam sterilize bir hal alır bu suya alışan balık sonra steril olmayan ortama götürüldüğünde uyumsağlamaya bilir.Bunları geçtikten sonra en az 15 ile 25 gün arasında beklemelisin akvaryumun ısısını 3 günden sonra balıkları besleyeceğin ayara getirmelisin akvaryumu bu kurulum aşamasın da nitrat değerlerinde patlama olabilir bu yüzden kurum aşamasında döngünün tam anlamıyla olup olmadığını bununla anlaya biliriz ilerleyen zamanlar da ise yapacağın su değişimleriyle nitrit nitrat gibi zararlı bileşikleri akvaryum ortamın dan uzaklaştırmış olursun akvaryumun 10 gün gibi bi süreden sonra arık suyun yavaş yavaş oturmaya başlamış olacak ilk olarak sağlıklı lepistes kolonisi bıraka bilirsin zaten bir iki gün içerisin de lepistesler durumlarını belli eder eğer bi sorun yoksa yavaş yavaş discusları bırakmaya başlaya bilirsin katıldığın yerler olduğumu sorabilirsin Şimdi gelelim ikinci aşamaya bene göre senin için en önemli nokta başarısızlığının sebebi akvaryumla falan bi ilgisi yok sorunlar balıklar da daha önce balıklarını sipariş üzerine geliyor demiştin tüm sorun bir kere balıkların suya adapte olamamasın dan kaynaklanıyor suya oturmayan discuslar beraberlerinde hastalığı getirir ve aylar boyunca yemeden kesilir uygun tedavi yapılmadı taktirde ölürler İlkbaşta kesinlikle diyelimki akvaryumu kurdun ve biyolojisinin oturduğuna inandın akvaryuma aldığın kobay balıklar yani lepistesler sağlıklı bir şekilde yaşıyor diyelim gelen discusları direk bu akvaryuma alman balıkların yine ölümüne yine hastalanmalarına neden olacaktır oluşturduğun akvaryuma tabiki akvaryumcuda satılan sağlıklı discus bulursan alıp götüre bilirsin ama bu şansın yok onun için balıklar uzun bir vakit ardından poşetler içinde sana geleceği için karantina akvaryumu kurmalısın bak bu konu dikkat çekmek istiyorum kurduğun akvaryumda biyoloji ne kadar oturursa otursun balıkları gelir gelmez akvaryuma alman yine senin zararına olacaktır Karantina akvaryumun dan bahsediyim balıklar üzerinde bulunan iç ve dış parazitlerin kontrolu için önemlidir ilk başta kuracağın karantina akvaryumu 70 veya 80 lt olabilir içine şelale tipi filtre takabilirsin balıkları poşetlerinden senin karantina akvaryumuna aktarırken suyun özelliklerinin aynı olması önemlidir en azından ph değerinin aynı olması gerekir bunu balıkları aldığın yerde su değerlerini öğren karantina akvaryunun da ki ph değeriyle aynı olmasına dikkat et balıklarını iki hafta kadar karantinada tutacaksın bu süre zarfındada akvaryum da biyolojik yapı en azından oluşması için yeterli olacaktır balıkları karantina akvaryumunda iç ve dış olmak üzere iki defa ayrı ayrı tedavi altına al ilk önce dış parazit için malaşit yeşili kullan ben kendi uyguladığım şekili anlatiyim balıkları suya bıraktıkdan sonra ilk önce biraz tuz ilave ederim bu kuyruk ve yüzgeçlerde ki erimeyi kestiğini düşünüyorum daha sonra ilk hafta malaşit yeşili damlat suya suya çok hafif rengini verecek şekilde olsun su sıcaklığı 30 dereceye ayarla bu balığım metobolizmasını hızlandırır ısı yüksek olacağı için alttan çok iyi havalandır birer gün arayla suyun değişimleri yap yüzde 25 oranında bir hafta böyle bir ilaç bir su değişimi tabi herseferinde aynı miktar ilaç bırakma yoksa değiştiğin su miktarı yüzde 25 olduğu için etkisi artar balıkları rahatsız edebilirsin bir hafta sonra balıkları yavaş yavaş su değişimleriyle ilacın etkisini kaldır sudan sonra iç parazit için flag tabletlerini kullan 50lt suya bi tablet şeklinde iki gün den sonra kısmi su değişimleri yap yine zaten 3 üncü gün yem almayan balıklar var sa yem alacaklarını görürsün bir hafta da iç parazit tedavisini uygula unutmaki suyunda ilaç olduğu için hiçbir şekilde bi biyolojik yapı olmayacak o yüzden kısmi su değişimlerini kesinlikle yapmalısın takıldığın şeyleri sor yardımcı olmaya çalışayım oldukça uzun bir yazı oldu eminim ilgi gösterip okuyan arkadaşlara yardımcı olmuş olurum
Filre ile ilgiyazı yazmayı unutmuşum kısa bir süre sonra ondan da bahsedeceğim inanırsanız uzun bi yazı oldu
Filtre kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır bunlar dan biri uygun litre semidir akvaryumun su cinsinden kapasitesine göre en uygun olanı seçilmelidir akvaryum suyunu saat te 2-3 defa döndermesi en iyisidir örneğin 500lt lik akvaryum için 1600lt/saat devridayim yapan filtreler alına bilir şimdi akvaryumda kum bulunmayacağı için yararlı balteri kültürü filtre de subsrat üzerinde yoğunlaşacaklar oyüzden oksijenli ortamda yaşan bakteriler için filtrenin bir saatten fazla durdurmaya dikkat ediniz ayrıca filtrenin emiş borusuna bir sünger takabilirsin bu böylece akvaryumda biyolojik ortam yaratmış olacaksınız akvaryumun dip kısmı her gün dip temizliği yapacağın için sorun olmaz ayrıca bir iki gün arayla bu sungeri yıkamalısınız.filtre içinde kullanılacak malzemelere gelince en alt kısım dabüyük pislikleri tutabilecek şekilde sünger orta kısım da yararlı bakteriler için subsurat malzemesini burya bırak ayrıca akvaryum yeni doldurduğun zaman suyu ağırmetallerden arindırmak için aktif karbon da burada olsun tabi aktif karbon 24 saatten sonra çıkarmayı unutma son olarak en üst kısım da ise küçük pislikleri tuta bilecek elyaf koyman yerterli olacaktır filtre temizliğine gelince en üst ve en alttaki katmanları 1 ay içerisinde diğer ortakısım ise yarlı bakterilerin sağlığı açısın dan 6 ay içerisinde yıkayıp veya yenilkeye bilirsin