Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları
Dengeli Beslenme :)
mrb arkadaşlar,
Dengeli beslenmenin bütün canlılar için gereken bir faaliyet oldugunu herkes biliyordur..Peki ya neden bu kadar önemli?Dengeli beslenmenin geregi nedir?
Tüm canlılar dogar, büyür, gelişir ve ölür...Evcil balıklarımız için konuşmak gerekirse dogumdan sonrası bizleri ilgilendirir.Onlar hayata geldikten sonra büyümeleri gelişimleri ve nihayetinde ölümleri bizlerin kontrolünde gerçekleşir..Bu gelişimin ne derece olacagına bizler karar veririz..İşte dengeli beslenme bizleri bu konuda kurtarır bizim yapmamız gereken yalnızca uygulamaktır..balıklarımızı ne kadar dengeli beslersek o kadar iyi gelişir ve inanın bana göre %90 hastalıga yakalanma riski ortadan kalkar..
Balıklara yem verirken bir çok dikkat edilmesi gereken şey vardır:
1)Öncelikle balıgınıza uygun yem seçimi bu çok önemlidir..bu seçim kesinlikle tek çeşit olamaz..Kuru yemler, bitkisel yemler ve canlı yemler bu üçü birlikte kullanılmalıdır..Bu yemleri günde 2kez sabah ve akşam olmak üzere( örnegin sabah 9:00 akşam 9:00)vermelisiniz..
2)Yemlerimizi her defasında degiştirmeye çalışmalıyız.Neden mi?Balıklar aynı yemlerden sıkılır ve defalarca kullandıgınız yemleri reddetmeye başlar..Bu durumu sıkça yemi tükürmelerinden anlayabilirsiniz...
3)Yemleri kesinlikle büyük parçalar halinde vermeyiniz..balıgınız büyük olabilir ama yem büyükse bütün atmayın derim ben..kırarak atarsanız balık için sindirimi daha kolay olur..Canlı yemlere baglı olarak da tabi rahat sindirebilecekleri parçalar halinde verilmelidir..
4)Yemler akvaryuma yogun bir biçimde atılmamalıdır.bu yalnızca suyu kirletir be beraberinde su kirlilikleriyle oksijen yetersizliklerine amonyak zehirlenmelerine(aşırı yem birikimi) deri parazitlerinin çogalmasına ve daha bir çok hastalıklara yol açar..Bu yüzden yemi azar azar ve belirli aralıklarla balıkların yuttugunu gördükten sonra verilmelidir..bu şekilde su mümkün oldugunca az kirleniz..ayrıca ard arda atılan yemler yüzünden balıklar sık sık agzındakileri türür.Bunlara sebebiyet vermemek gerekir..
5)Şu hormonlu yemler peşinde koşmayı bırakmalıyı zarardan başka hiç bir niteligi yok..Herzaman balıgın dogal renkleri çok daha güzeldir..
Tüm bunlarla beraber akvaryumlarınızın ve malzemelerinin gerekli bakımlarını yaparsanız balıklarının çok saglıklı olur mükemmel gelişir ve hastalıklara karşı çok daha dirençli olur.Bir hastalık halinde bu hastalıktan kurtulması daha kolay olur..
Evciliniz ne olursa olsun elimizden geldigince hayatlarını onlara iyi yaşatmak zorundayız..Balıklar için dogal ortamlara en yakın koşulları yakalamalıyız...Lütfen balıklarınıza çok iyi bakın ve onların hayatına deger verineminim veriyorsunuzda..
Hadi balıklarınızı benim için öpün ....
Saygılarımla,
Crano
arkadaşın yazdıklarına ek olarak 1-Verceniz yem vakitleri balıklar dan balıklara değişe bilir örneğin japon balıklarına günde 2 defa yem vermek yeterli ama yeni yavru alınmış discuslara sindirim sistemi daha hızlı çalıştığından günde ayarı kaçırma dan 5-6 kere vere bilirsiniz ayrıca bu gelişmekte olan canlı doğurganlar piranhalar da olabilir bunu şöyle test edin yavru lepisteslerinize yem verin yemi yiyen yavrular doğal olarak karınları şişer bunu gözünüzle görebilirsiniz sonra nekadar kavit içinde karınları inecektir inceleyin karnı indikçe yem vermeye kalksanız günde kesinlikle 2 defadan fazla yem vereceğini göreceksiniz tabi balığın sindirmeside önemli dip yemi gibi yemler kullanırsanız yavru balık kolay sindiremez ama artemiya gibi bol besindeğerinde yemler verirseniz nekadar kısa sürede yeni içinde erittiğini görürsünüz. 2-yemler herdefasında tabi değiştirilerek balığın değişik besinler alarak daha dengeli beslenmesinde önemlidir.Ama yem almayla ilgili olarak aynı yeme alışıpta hiç bir zaman reddetmeyen discuslarım oldu bi ara discuslar sadece kan durdu yedirdim çünkü diğer yemlerden kalmadı erzurumda bulunduğum için yem gelmesi için bekledim akvaryumcudan derken yem gelene kadar 1hafta geçti balıklarım 1 hafta kan kurdu yediler yeni yemler gelince hemde 3 çeşit değişik yem kaliteli yemler tabi yemleri almadılar neyap tıysam yemediler sadece kandurdu vermek tabi dengesiz beslenmeye gireceğinden diğer yemlere alıştırmam lazımdı sonunda iki gün yem vermedim üçüncü gün tetra bits verdim azda olsa aldılar böyle yavaş yavaş diğer yemlere alıştırdım. 3-sadece hormonlu yem olark hiç yem görmedim sadece renklendirici yem olark piyasada satılanlar var bunlar da içerisinde balığın doğal renklerini daha çabuk geliştirdiği için kullanılır yoksa hormonlu yemin adı çıkmış sadece balığı renklendiren eczanelerde bulabileneceğiz insanlar için kullanılan ismini vermeyeceğim hormonlardır çok etkilidirler 5 cm lik çikletleri bile yanar hale getirirler tabi balık bundan çok etkilenir özellikle ilerde üremeden kesile bilecek noktaya varabilir.Kullanılmasını tavsiye etmem zaten balıklarınız büyüdükçe doğal renklerini verecek aynı şekilde sağlığıyla oynamamış olacaksanız.