Hepsievcil
 
 

Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları

Mesaj Ekle

Balık Veremi!!!

Balık Veremi:

bu hastalıgın etkeni Mycobacterium isimli bakterilerdir..tek yemle beslenen uygun olmayan su sıcaklıgında tutulan az ışıklandırılmış( özellikle hiç güneş görmeyen)akvaryumlarda bulunan ve yogun balıklı akvaryumlarda yaşayan balıklarda daha etkili bir şekilde kendini gösterir.

Hasta balıkta şu belirtiler görülür:

-İç organlar şiştigi için, karın şişer, pullar dikleşir.

-Çok iyi yemlemeye ragmen balık zayıflar.

-Göz irisi koyurenk alır ve irmik şeklini alır, gözleri fırlar.

-Vücutta kamburluklar meydana gelir, bunlar çıban şeklinde de olabilir.Buralarda pullar dökülür.

-Çıban yüzgeçlerde oluşur.Yüzgeçlerin bu kısmı yafda tamamı yok olur.

-Özellikle Cichlidae'da siyah lekeler meydana gelir.Bütün vücut koyu renklenir.

-Balık yan yatar, baş kuyruk yukaru dogru kıvrılır, rasgele yüzer.

Bu hastalıkta tedavi edilmez.Ancak yaygınlaşması önlenebilir.Bunun için:

-iyi bakım, sık sık yem degiştirmek gerekir(hasta balıkta hastalıgın ilerlemesini önler).

-Hasta görünümlü balıklar, saglamların yanında derhal uzaklaştırılmalıdır..

-Hasta balıgın alındıgı akvaryumdaki balıklar hiç bir şekilde bir başkasına verilmemeli ve satılmamalıdır.

-Üretim akvaryumunda çıkmışsa akvaryum içindeki herşey tümüyle atılmalı, akvaryum dezenfekte edilmeli,bunun için 1g/lt lik konsantrasyonlu potasyum permangant yeterlidir..

Tüm bu yazılımlar Prof. Dr. Yalçın Şahin' e aittir.Buradaki arkadaşları bilgilendirmek amacıyla yazılmıştır..

Saygılarımla,

Crano

img

crano

20 yıl 2 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Ne prof.muş be! ROTFL

Hep link veriyosun özellikle istiyorum bu yazısının link'ini Balık Veremi Link verirmisin yazının özünü bir okuyalım... 





img

deepfıshıng48

19 yıl 10 ay 15 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

crano;

Senin bahsettiğin profun Akvaryumculukla ilgili 1 kitabı var ordada Balık Veremi Diye bir hastalık Yok!İsteyen alıp okuyabilir..

A Dan Z Ye Akvaryum

Yayınevi : ..........

Yazarı :  Yalçın ŞAHİN

Fiyatı :................ 

Yeni Sayfa Fiyatı : .............

Kazancınız :  % 20

Yeni Sayfa Puanı :  19

Kapak / Resimleyen :..........

Basım Yeri / Tarihi :  İSTANBUL / 1999 - Ocak

 

Akvaryum hobisi ile yeni ilgilenen, olayları bilimsel olarak öğrenmek isteyenlerin veya vakit ve nakit kaybını önlemek isteyenlerin işine yarayacak yararlı bir kaynak, tek handikapı günümüze göre yeniden güncellenmemesi.*handikapı ROTFL

Görüşe katılım (1 kişi): % 0 katılmıyor,   

 % 100 katılıyor

 Link veremiyorum reklam olmasın diye....







img

deepfıshıng48

19 yıl 10 ay 15 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Sonunda buldum.Sen çoktan sütünü içip yatmışındır crano ROTFL:)))Araştırmalarıma göre durum şöyle arkadaşlar;

Balık tüberkülozu denilen bir hastalık var!Fakat maviimparator nickli arkadaşımızın balıklarının bu hastalıkla uzaktan yakından ilgisi yok...Buyrun;

Tüberküloz akvaryumlarda meydana gelebilecek en ölümcül hastalıktır. Son yıllarda çok fazla yaygınlaştığı kabul ediliyor. Kapalı bir ortamda yaşayan insanlar arasında tüberküloz ne kadar yaygın olabiliyorsa kısıtlı bir alan olan akvaryumlarda tüberküloz o kadar bulaşıcıdır. Fish TB olarak da bilinen hastalığa yol açan bakteriler Mycobacterium tuberculosis veya Norcadia ailesinden gram pozitif bakterilerdir. Mycobacterium türü bakteri sadece 1-10 kadar az bir sayı ile enfeksiyonu başlatacak kadar güçlüdür, çünkü kaygan ve kalın zırhına ne mide asitleri ne de safra taşları etki ettiğinden vücudun savunma sistemlerinden kolayca geçer. Bakteri vücuda girdiğinde herhangi bir organa veya dokuya yerleşir ve çoğalmaya başlar. Hücrelere girerek onları öldürür ve sonuçta organ veya dokulardaki sağlıklı hücrelerin yerini tüberkülozlu hücreler alır.

Tanklara nasıl bulaştığı veya balıktan balığa nasıl bulaştığı kesin olarak saptanamadı. Çeşitli ihtimaller üstünde duruluyor: tüberküloz taşıyıcı balıklarla temas; deri veya soluma yoluyla bakteriyi sudan kapmak; bakteri taşıyan yemin veya suyun ağızdan yutulması; veya, bakteriyi taşıyan balığın ölümü halinde diğer balıklar tarafından yenmesi. Canlı doğuranlarda dişiler TB kapmaları halinde bunu yavrularına anne karnında geçirebiliyorlar.

TB semptomları aylarca sürebilir. Semptomlar hastalığın yerleştiği yere göre değişiklik gösteriyor. Bakteri böbrek, karaciğer, veya safra kesesine yerleşmişse balık yem yediği halde aşırı kilo kaybı olur. Birkaç hafta içinde karın öyle içeri göçmüştür ki karın bölgesinde içeriye doğru bir kavis belirir. Balığın hareketleri gittikçe yavaşlar, saklanma eğilimindedir, ve sonuçta ölür.Bakteri karın kaslarına yerleştiğinde balık tıpkı bir balon gibi şişer. Ancak dropsy'dekinden daha fazla şişer, ve şişlik balık ölmeden haftalarca devam edebilir. Bu şişlik bakteriye tepki olarak gelişen ve karın bölgesinin kenarında oluşan bir iltihaptır (peritonitis).Bakteri gözün arkalarına yerleşmişse gözler zamanla dışarı fırlar. Gözün üstünde açık kahverengi noktalar oluşur. Bu olduğunda balığın ölmesini beklemeden siz öldürün, zira buna 'açık' tüberküloz denir, ve bakteriler göz vasıtasıyla sürekli dışarı salınırlar. Bakteri karın bölgesinin daha içerilerine yerleşmişse ilk haftalar karın bölgesi civarında şişlikler meydana gelebilir. TB en sonunda iyice çoğalarak karın zarını deler, balığın karnında bir delik oluşur ve ölür.Ve son olarak, bakteri omurga bölgesine yerleşmişse balık zamanla kambur olur. Omurga dışarı doğru tam bir kavis oluşturur. Bütün bunlarla beraber ortak semptomlar balığın yaşlanmaya başlaması, yüzgeçlerini sürekli olarak sıkıca vücuduna yapıştırması, saklanma ve yalnız kalma ihtiyacı, yaşlanma belirtileri,renk solması, ve yırtık yüzgeçlerdir. Özellikle karın bölgesi yırtılmış ölü bir balığınızı bulursanız tankta, karın bölgesinde kavis olan bir balığınız varsa, veya omurgası sağlam olan bir balığınız kamburlaşmaya başlarsa ve bu semptomlar haftalar boyunca yavaş gelişiyorsa tüberkülozdan şüphelenin. Canlı doğuranlar grubunda ve soğuk su balıklarında tüberküloz oldukça yaygınlaşmıştır.

Tüberkülozun tedavisi çok zordur. Hücreleri etkileyen bir bakteri olduğundan diştan verilen en güçlü antibiyotiğin bile pek faydası olmaz. Kolayca yerine koyabileceğiniz bir balığınız etkilenmişse onu öldürün. Sizin için değerli bir balık etkilenmişse mutlaka ayrı bir tanka alın, ve günde 3-5 defa küçük miktarlarda antibiyotikli bir yem ile besleyin. Antibiyotikli yem bulamıyorsanız Kanamycin veya Erythromycin içeren bir antibiyotiği suda eritin, yemi içinde 10-15 dakika bekletin ve balığa az miktarlarda verin. Hangi tedaviyi uygularsanız uygulayın balığınızın kurtulma şansı çok düşük olacaktır. Karnı delinmiş bir balığı tanktan çıkardığınızda tankın da enfeksiyon kaptığını unutmayın, çünkü bakteriler oradan sızmıştır. Bu durumda tüm balıkları ya öldürün, ya da temiz su dolu yeni bir tanka alın. Eski tankı ve tüm malzemelerini kaynar su ile yıkayın, ve birkaç hafta boş olarak bekletin. Yeni tanka aldığınız balıkları antibiyotikli yem ile besleyin uzun bir süre, ve sık su değiştirin. Tabanda kum varsa çıkartın, filtreleri ve süngerlerini haftada bir kaynar su ile yıkayın. Tabandan her gün su çekin, ve sünger ile silin, ardından süngeri kaynar sudan geçirmeyi unutmayın.

Tüm bunları yaparken lastik eldiven giymeniz sizin için iyi olur. Balık TB de olsa insanlara bulaşabildiği ispatlanmıştır. İnsanlarda vereme yol açmaz ama açık bir yaranız varsa ya o bölgeye yerleşip yaralar meydana getirir. İç organlara yerleşme ihtimali yüksektir ve ciddi hasarlara yol açar. Thumbs Up Aman DİKKAT!

Sevgiler. 





img

deepfıshıng48

19 yıl 10 ay 15 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

yazdıgın yazılara bak ya saçma sapan şeyler halada saygısız saygısız laflar konusuyorsun...ne yani ben bu balık veremini sallıyomuyum hadi öyle bir şey de bakalım ne olacak?

img

crano

20 yıl 2 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

birde maviimparatora yazdıgım yazıyı adam akıllı oku bne bir ihtimal olarak kırmızı yazıyla olabilir dedim o dur demedim zaten sallama yine bişeyler...bu hastalıgın teshisi o kadar kolay degildir..Prof. Dr. Yalçın Şahin in yazılarında bu başlık aynene bu şekildedir sendeki kitapın tarihi geçmişse bana nedenlaf atıyorsun vay sss....

img

crano

20 yıl 2 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ