Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları
Herkes kesin okusun!!!
mrb arkadaşlar,
son zamanlardaki tartışmalar yüzünden hepinizden özür dilerim..sözlerimin saptırılarak size ulaşmasına tahamul edemezdim ve hala bu konu hakkında tartışılacak bir şey yokken sürdürülmesi çok saçma geliyo..bu başlıgı yazıyorum çünkü herşeye nokta olucak..
bakın dostlar benim ana sayfadaki yazımda bir cümle var şöyle:Eğer akvaryumunuza hakim olabilecek kalitede bir dış filtreye sahipseniz, suyu değiştirmeye hiç gerek kalmaz. bu cümleden su degiştirilmemesi gerektigini mi anlıyorsunuz, bu sizlere bu şekilde söyleniyor...ben su degişimi yapılmasın diye kesinlikle bir şey söylemedim...
iç filtre kullanıyorsak haftada suyun %20 si degiştirilmelidir..dış filtre kullanıyorsak suyun ayda %20 si degiştirilmelidir..ben buna kesinlikle karşı degilim..benim kullandıgım cümle kaliteli dir dış filtre içindir..yani kendi akvaryumununzun hacminden daha fazlasınıda temizleyip havalandırabilen bir dış filtre içindir...böyle bir filtre ile su degişimine gerek kalmaz.bakın degiştirmeyin demiyorum hiç gerek yok diyorum..çünkü bu koşullara sahipsek elimizden geldigince bir hastalık ve zehirlenme durumu olmamak koşulu ile su degişimi yapmamak yerinde olur.sadece buharlaşan su miktrı kadar su eklenir...ama kullandıgımız filtre akvaryumunuzun hacmine göreyse su degişimi yapılamlıdır..
Amatör akvaryumcular akvaryumlarındaki suyun ph degerini 7 ile 7,4 arasında tutmalıdır.Her 15 günde bir suyun oh kontrolünün yapılması çok yerinde olur.Bir çok akvaryum meraklısının yaptıgı gibi sık sık su degiştirmek hiç iyi degildir.Zamanında yapılan ph kontrolü bir çok sorunu kendiliginden halledecektir.Akvaryumdaki balık cinsleri çok farklı ve iyi bir bitki örtüsü varsa akvaryumumuz yapılan zamanlı ph kontrolleri ile çok uzun ömürlü olacaktır.
Bazı akvaryum meraklıları akvaryumlarını temizlemek için sık sık su degiştirmektedirler.Bu çok yanlış bir yoldur.Bir akvaryum bir kez düzenlendimi öyle kalmalıdır!Suyun bozulması halinde tamamen degiştirmek yerine kısman su yenilenmesi yapılmalıdır.Bir akvaryumun suyu ne kadar uzun müddet degiştirilmez yada kısmende olsa yenilenmezse orada gerek bitki ve gerkse balıkar o dercede iyi büyür.
Suyun biyolojik durumu ise çok sık olarak ph degişmelerşne neden olur.Akvaryum suyu hiç bir zaman ph degerini korumaz.Zamanla değişiklikler gösterir.Bu ışık, oksijen, sıcaklık, bitki durumu ve akvaryum aksamına baglıdır.Bu tür degişmelerin hemen hepsi akvaryum suyunda bir ph artması şeklinde olur.Buharlaşma ile suda bir kalker konsantrasyonu artması olur.Bu kalker artması suda ph artmasına neden olur.Şayet su hiç degiştirilmezse suyun ph ı bir yılda 8,2 ye çıkar.Bu da balıklarda deri bozukluklarına neden olur.Bununla birlikte iyi ışıklandırılmış, iyi ısıtılmış, uygun birşekilde düzenlenmiş ve normal havalandırma yapılan akvaruyumda bu alkalinite artışı zararsızdır.
Prof. Dr. Yalçın Şahin
konu bundan ibaret. Arkadaşlar su degiştirilmeli diyo, bende buna karşı çıkmıyorum zaten tabiki degiştirilmelidir bende degiştiriyorum herhangi bir zehirlenme olmaması için fakat :Bir akvaryumun suyu ne kadar uzun müddet degiştirilmez yada kısmende olsa yenilenmezse orada gerek bitki ve gerkse balıkar o dercede iyi büyür. ve bunu yapabilmek içinde elimizde üstün bir dış filtre olamsı gerekiyo..ve zamannda yapılan ph kontrolleriyle su degişimine gerek kalmaz..
bu konuda bir daha tartışmak gibi bir niyetim yok ifademle herşey anlaşılıyo zaten...eger çelişkiye düştügünüz bir nokta varsa herzaman sizlere cvp verebilmek isterim..eleştiriye açık biriyim fakat eleştirilerinizi yapmarken söylediklerimin hepsini göz önünde bulundurun..
Saygılarımla,
Crano
crano!!!Eğer akvaryumunuza hakim olabilecek kalitede bir dış filtreye sahipseniz, suyu değiştirmeye hiç gerek kalmaz.Bunu okuyan her okuryazar kafası çalışan insan ne anlarsa onu anladı İnsanlar.Devamlı 'sun
özür dilememin sebebi tartışmalarda diger arkadaşları rahatsız edebilecegimizdendir..bu konuda senin de özür dilemen gerkir..
crano insanları yalnış bilgilendiren yalan yalnış cevap veren sensin.Özürün kabul oldu bir daha yapmamaya çalış afferim..
hiç bir yanlış bilgi yok burada sözlerinde dikkatli ol..